majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • turusolkija
    Jube Noob
    • Nov 2012
    • 100

Re: majanduse offtopic

Algselt postitas Pelaja Vaata postitust

Majandust Tartu Ülikoolis õppides rääkis õppejõud (kahjuks ei mäleta täpselt kes), et Riikidel on strateegiliselt oluline säilitada enda riigi põllumajandus ja toiduainetööstust. Tähtis on just kasutada kohalikku toorainet, et vähendada sõltuvust teistest riikidest. See on oluline just konfliktide ja sõjaolukorras. Seega selle saavutamiseks tuleb ka ohverdadaefektiivsus, mida ei saa alati taga ajada. Alati ei saa „investeerida“ sinna, kus luuakse suuremat lisandväärtust.
    Wow, ma siiralt loodan, et käisid Tartu ülikoolis enne 1990 aastat ja tänapäeval keskendutakse ikka suhtelise eelise jms teooriatele.

Comment

• tolmuahv
      Klubi Liige
      • Feb 2009
      • 2502

Ma arvan, et kogu selle jutu võib kokku võtta minu jaoks selliselt: Kui erasektoris paisab mõni lahendus ilmselge, majanduslikult põhjendatud ja teostatav, siis tehakse see ära. Kui sama asi juhtub avalikus sektoris, siis poliitilistel põhjustel tihtipeale ei tehta ära ka ilmselgeid asju. Lisaks sellele ei otsita avalikus sektoris erinevalt erasektorist pidevalt efektiivsuse saavutamise kohti, sest "müük on garanteeritud", s.t. tulupoole pärast ei pea muretsema, maksudena saab selle alati kätte. Riigid, kus avalik sektor mõtleb sarnasemalt erasektorile, on selgelt edukamad olnud maailmas.

Comment

• tolmuahv
        Klubi Liige
        • Feb 2009
        • 2502

Algselt postitas turusolkija Vaata postitust
        Wow, ma siiralt loodan, et käisid Tartu ülikoolis enne 1990 aastat ja tänapäeval keskendutakse ikka suhtelise eelise jms teooriatele.
        Enda toidu ise kasvatamine olulises ulatuses on tõsiasi täna kõikide seda suutvate suurriikide agendas. Kogu Euroopa Liidu põllumajandustoetuste süsteem on sisult EL-i food security issue, mitte palju muud. Tinglikult võib osa sellest kirjutada kaitse-eelarvesse. Aga kummalisel kombel saavutatakse maailmas riiklik iseseisvus toidu tootmisel mitte maainimeste maal hoidmisega, vaid vastupidiselt - nende linna suunamisega.

Comment

• turusolkija
          Jube Noob
          • Nov 2012
          • 100

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
          Ma arvan, et kogu selle jutu võib kokku võtta minu jaoks selliselt: Kui erasektoris paisab mõni lahendus ilmselge, majanduslikult põhjendatud ja teostatav, siis tehakse see ära. Kui sama asi juhtub avalikus sektoris, siis poliitilistel põhjustel tihtipeale ei tehta ära ka ilmselgeid asju. Lisaks sellele ei otsita avalikus sektoris erinevalt erasektorist pidevalt efektiivsuse saavutamise kohti, sest "müük on garanteeritud", s.t. tulupoole pärast ei pea muretsema, maksudena saab selle alati kätte. Riigid, kus avalik sektor mõtleb sarnasemalt erasektorile, on selgelt edukamad olnud maailmas.
          Veelgi rohkem tegelt, avalik sektor on dis-incentivized majanduslikult kasulike otsuste tegemiseks, sest selle tulemusena võetakse järgmine aasta raha vähemaks või mõni otsustaja paneb efektiivsema lahendusega kahtluse alla enda funktsiooni. Ses suhtes peaks kõik mitte-strateegilised teenused out-sourcima, isegi kui lahendus on natuke kallim.

Comment

• tolmuahv
            Klubi Liige
            • Feb 2009
            • 2502

Veelgi rohkem tegelt, avalik sektor on dis-incentivized majanduslikult kasulike otsuste tegemiseks, sest selle tulemusena võetakse järgmine aasta raha vähemaks või mõni otsustaja paneb efektiivsema lahendusega kahtluse alla enda funktsiooni. Ses suhtes peaks kõik mitte-strateegilised teenused out-sourcima, isegi kui lahendus on natuke kallim.
            Sellega olen 100% nõus.

Comment

• turusolkija
              Jube Noob
              • Nov 2012
              • 100

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
              Enda toidu ise kasvatamine olulises ulatuses on tõsiasi täna kõikide seda suutvate suurriikide agendas. Kogu Euroopa Liidu põllumajandustoetuste süsteem on sisult EL-i food security issue, mitte palju muud. Tinglikult võib osa sellest kirjutada kaitse-eelarvesse. Aga kummalisel kombel saavutatakse maailmas riiklik iseseisvus toidu tootmisel mitte maainimeste maal hoidmisega, vaid vastupidiselt - nende linna suunamisega.
              Ma olen kuulnud, et peamine põllumajandustoetuste konlikt läheb tagasi muinasjuttudesse. Germaani taustaga taludes oli saabastega kassi jaotus, et vanem poeg sai veski, noorem kassi. Prantsusmaal aga jagati enam-vähem võrselt, mis viis selleni, et oli palju väikseid talusid, mis ei olnud suurel turul konkurentsivõimelised. Tänane effekt on aga vastupidine (v.a. Prantsusmaal), et enamus toetusid saavad endale mehhaniseeritud ja ka ilma toetusteta kasumis suurfarmid ja väiketalunikel on ikka perses.

Comment

• Pelaja
                Räme Fish
                • Dec 2008
                • 20

Esiteks ma ei saa täpselt aru, kust kohast sa minu postitusest välja loed, millele keskenduti ja millele mitte.

Teiseks ma ju enda arust põhjendasin, et alati ei saa lähtuda puhtalt majandusteooriast. Kui majanduslikult oleks kasulik põllumajandusest üldse loobuda, siis julgeoleku kaalutustel ja riigi sätkusuutlikuse säilitamise seisukohast seda teha ei tohiks.

Comment

• karupoeg
                  Pokkerihai
                  • Jun 2012
                  • 3823

Ma olen kuulnud, et peamine põllumajandustoetuste konlikt läheb tagasi muinasjuttudesse. Germaani taustaga taludes oli saabastega kassi jaotus, et vanem poeg sai veski, noorem kassi. Prantsusmaal aga jagati enam-vähem võrselt, mis viis selleni, et oli palju väikseid talusid, mis ei olnud suurel turul konkurentsivõimelised. Tänane effekt on aga vastupidine (v.a. Prantsusmaal), et enamus toetusid saavad endale mehhaniseeritud ja ka ilma toetusteta kasumis suurfarmid ja väiketalunikel on ikka perses.
                  aga see väiketaluniku asi ongi see, mille vastu te/me praeguses arutelus "võitleme". Siuke oma pölla peal kardula tootmine ja naabritele müümine ei peakski olema doteeritud (on imo teie viimase arutelu point)

Comment

• karupoeg
                    Pokkerihai
                    • Jun 2012
                    • 3823

Algselt postitas Pelaja Vaata postitust
                    Esiteks ma ei saa täpselt aru, kust kohast sa minu postitusest välja loed, millele keskenduti ja millele mitte.

Teiseks ma ju enda arust põhjendasin, et alati ei saa lähtuda puhtalt majandusteooriast. Kui majanduslikult oleks kasulik põllumajandusest üldse loobuda, siis julgeoleku kaalutustel ja riigi sätkusuutlikuse säilitamise seisukohast seda teha ei tohiks.
                    ei ole vaja ju äärmusesse minna. Keegi ei räägigi millegi loobumisest vaid asjade efektiivsuse muutmisest.

Comment

• turusolkija
                      Jube Noob
                      • Nov 2012
                      • 100

Sorry ei mõelnud midagi isiklikku, lihtsalt autarkilise rahvusriigi mudel ei sobi tänapäeva majandusteooriasse (vt. P-Korea).

Comment

• turusolkija
                        Jube Noob
                        • Nov 2012
                        • 100

Algselt postitas karupoeg Vaata postitust
                        aga see väiketaluniku asi ongi see, mille vastu te/me praeguses arutelus "võitleme". Siuke oma pölla peal kardula tootmine ja naabritele müümine ei peakski olema doteeritud (on imo teie viimase arutelu point)
                        Jutt käib siin vaheldumisi aiast ja aiaaugust korraga muidugi, aga mu point on see, et inimesele ja ta elukohale ei saa panna hinnasilti juurde demokraatilikus riigis. Ja kui panna, siis tuleks mu arust alustada nendest, kes kõige rohkem "teist kujul liugu lasevad" ehk pensionärid, vaesed, miks mitte puuetega inimesed. Siin muidugi tuleb terve mõistus vastu ja ütleb, et nii ei saa. Regionaalareng on bilansi mõttes non-issue. Eriti siis kui võtame arvesse ka terriotoriaalse terviklikkuse, riigi kättesaadavuse ja julgeoleku.

Comment

• Kotkas1000
                          Pokkerihai
                          • Nov 2009
                          • 2305

Ma olen koolis küll ja ei jõua kõike lugeda, kuid torkas kuskil silma maksude laekumine maainimestelt. Et toovad vähe sisse ja kulutavad samas palju ressursse. Ma hoopis ootan aega millal lõppeb skeemitamine ja juriidilised isikud hakkavad vastavalt sedustele makse maksma. Ma olen olnud ehitusvaldkonnas tegev ja olen kursis, mis tegelikult toimub. Hea, kui 1/5 ette nähtud makudest laekub riigi rahakotti. Minu meelet peaks hakkama ettevõtjaid pitsitama ja muuta igasugused skeemitamised väga raskeks või võimatuks.

Comment

• Vandalar
                            Pokkerihai
                            • Oct 2008
                            • 3577

Teie teooriad teenuste tohutust väärtusest on väga toredad iseenesest, kuid kui toit maailmas otsa saab, siis unustate selle jutu väga kiiresti ära.

Comment

• karupoeg
                              Pokkerihai
                              • Jun 2012
                              • 3823

Algselt postitas Vandalar Vaata postitust
                              Teie teooriad teenuste tohutust väärtusest on väga toredad iseenesest, kuid kui toit maailmas otsa saab, siis unustate selle jutu väga kiiresti ära.

Jutt käib siin vaheldumisi aiast ja aiaaugust korraga muidugi, aga mu point on see, et inimesele ja ta elukohale ei saa panna hinnasilti juurde demokraatilikus riigis. Ja kui panna, siis tuleks mu arust alustada nendest, kes kõige rohkem "teist kujul liugu lasevad" ehk pensionärid, vaesed, miks mitte puuetega inimesed. Siin muidugi tuleb terve mõistus vastu ja ütleb, et nii ei saa. Regionaalareng on bilansi mõttes non-issue. Eriti siis kui võtame arvesse ka terriotoriaalse terviklikkuse, riigi kättesaadavuse ja julgeoleku.
                              gg

Comment

• muruntau
                                • Jan 2009
                                • 4325

Algselt postitas Vandalar Vaata postitust
                                Sisukamat inputti arutelusse on päris raske välja mõelda. Kui ka kogu maailmast kaoksid ära põllumajandussubsiidiumid, siis paari aastaga korrigeeriks turg ise olukorra ära ja põllumajandus oleks jätkuvalt kasumlik äri. Osad farmid läheksid pankrotti ja uued tekiksid asemele, tõenäoliselt isegi teistes riikides ja maailmajagudeski, aga kõik toimiks vabalt tõrgeteta.

Comment

Working...