majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • viki
    Grinder
    • Apr 2010
    • 893

Re: majanduse offtopic

Algselt postitas muruntau Vaata postitust
    Aga miks peaksid linnainimesed maainimeste karjuseidülli kinni taguma (mis praegu reaalselt ka toimub)?
    Ma elan nö metsas ja ei leia,et riik mul midagi kinni maksnud oleks.Kruusateed silutakse harva ja seda lõhuvad siin põhiliselt molkused linnast,kes nädalavahetustel ATV-dega paarutamas käivad.Sama ka mu enda metsas.Ega keegi ei küsi vaid lihtsalt sõideti eelmine aasta kõige porisemal ajal sügavad rööpad sellele teele sisse kust ise endale kütet välja vedasin.
    Last edited by viki; 27.02.13, 14:33.

Comment

• Konso
      Grinder
      • Nov 2009
      • 936

Algselt postitas viki Vaata postitust
      Ma elan nö metsas ja ei leia,et riik mul midagi kinni maksnud oleks.Kruusateed silutakse harva ja seda lõhuvad siin põhiliselt molkused linnast,kes nädalavahetustel ATV-dega paarutamas käivad.Sama ka mu enda metsas.Ega keegi ei küsi vaid lihtsalt sõideti eelmine aasta kõige porisemal ajal sügavad rööpad sellele teele sisse kust ise endale kütet välja vedasin.
      Pane silt üles, et eramets. Aga üldiselt nõus, et ega see riik suurt sittagi maal kinni ei maksa.
      Siin oli jutt ennist politseist ja tuletõrjest. Ma ootasin umbes kuu aega tagasi politseid 1h25min, samal ajal ise passides maja ees ning valvates, et tagaotsitav isik korterist ei lahkuks. LINNAS!!!

Comment

• muruntau
        • Jan 2009
        • 4325

Point ei ole selles, kas maaelu toetab EU või EV, point oli, et seda peab üleval pidama. Tho ka neto EU'st kasusaajana võib vist öelda, et lõviosa sellest maksurahast, mis Eesti euroopasse suunab tuleb linnadest aga suunatakse maapiirkondadesse, toimub ümberjagamine linnaelanike kahjuks.

Imo ongi normaalne, et kui tahad elada karjaseidülli, siis pead olema valmis ka sellega kaasnevaid hoopis teise suurusjärku jäävaid kulusid kandma. Hajaasustusse infra jms vedamine on lihtsalt niivõrdpalju kallim, kui suurde linna. Või siis leppima madalama elustandardiga. Maal elamiseks peab ikka päris jõukas olema.

Comment

• karupoeg
          Pokkerihai
          • Jun 2012
          • 3823

Algselt postitas muruntau Vaata postitust
          Point ei ole selles, kas maaelu toetab EU või EV, point oli, et seda peab üleval pidama. Tho ka neto EU'st kasusaajana võib vist öelda, et lõviosa sellest maksurahast, mis Eesti euroopasse suunab tuleb linnadest aga suunatakse maapiirkondadesse, toimub ümberjagamine linnaelanike kahjuks.

Imo ongi normaalne, et kui tahad elada karjaseidülli, siis pead olema valmis ka sellega kaasnevaid hoopis teise suurusjärku jäävaid kulusid kandma. Hajaasustusse infra jms vedamine on lihtsalt niivõrdpalju kallim, kui suurde linna. Või siis leppima madalama elustandardiga. Maal elamiseks peab ikka päris jõukas olema.
          ma olen sellega nõus. Soovisin lihtsalt välja tuua, et see ei ole päris nii, et eesti riik on tohutult suunanud oma ressursse sinna. Paljude asjade näol on siiski tegemist "EL maksab - davai, teeme ära, parem ikka kui mitte midagi" tüüpi lahendustega, mitte valitsuse võetud suunaga arendada perifeeria infrat.

Ehk siis: kui EL sellesse auku raha ei mataks, siis ei oleks seal midagi ning see raha ei läheks mujale, see raha jääks lihtsalt saamata.

ja nõus olen ka sellega, et kogu seda jama peab pärast ülal ka pidama. Millegipärast aga tahetakse EL rahade eest klaasist maju, mida suvel jahutad ja talvel kütad...

Comment

• tolmuahv
            Klubi Liige
            • Feb 2009
            • 2502

Kesiganes seda küsis, siis for the record: Ma olen ise maal üles kasvanud. Praegu elan ka linnast väljas. See ei mõjuta mu isiklikke vaateid eriti.

Ja minu väited said alguse sellest, et haldusreform tuleb ära teha, koole drastiliselt vähemaks tõmmata ja olemasolevate kvaliteeti tõsta. Jah, enam ei saa iga maalaps hommikul jala kooli minna. Aga säästetud raha eest saab talle bussi või auto vastu saata, pakkuda koolis tasuta toitu, paremat õpet ja tasuta huviringe.

Nagu siin mitmed ka välja on toonud, siis täna on päris võpsikus asuvate avalike teenuste kvaliteet juba allpool arvestust. Valgamaa memm võiks muidugi saada tuletõrje korral abi. Aga reaalsus on tihti see, et kui täna tuletõrje kohale jõuab, on maja maha põlenud juba. Sellisel tasemel pole mõtet avalikku teenust pakkuda. Koolide kvaliteediga on sama lugu. Kui ei saa korralikult teha, siis on parem on lasta teha neil, kes saavad.

Heaks näiteks on haiglad. Eestis on iseseisvumise ajal haiglate arv vähenenud kordades. Samas on iga objektiivse kriteeriumi järgi arstiabi kvaliteet paranenud. Mingite uurimuste järgi saaks veel parema tulemuse, kui praegust haiglate võrku veel kõvasti kokku tõmmata. kui 1980. aastal üritas üldkirurg v.o. Elva haiglas infarktihaigele operatsiooni teha, siis oli success rate tagasihoidlik, sest tema kogemused ja kasutatav tehnika olid piiratud. Täna kulub haigel pool tundi kauem, et TÜ Kliinikumi operatsioonilauale saada, aga lõpptulemus on väga palju parem. Selle tulemuseks on muuhulgas ka see, et kohalik tipparst ei kipu enam välismaale, sest saab Eestis ka head palka. Selles suunas keskustesse koondumine on minu meelest täiesti normaalne positiivne nähtus ja seda peaks praktiliselt iga avaliku teenuse valdkonnas edendama.

Comment

• eddi
              Vana Tegija
              • Oct 2009
              • 1200

Täpselt ei tea, kuid mäletan, et Michelle Rhee lõi USA haridussüsteemis korralikult laineid ikka.
              Avaldas arvamust, et USA koolide tase on äärmiselt madal. Mingi hetk sai endale võimu ka taha, siis hakkas direktoreid, õpetajaid lahti laskma täie tuuriga. Paarkümmend kooli lasi ka sulgeda.

Comment

• alaska
                forever
                • Oct 2008
                • 6599

Tänases päevalehes kah hea artikkel, kuidas Rootsis lisati õppekavasse leiutamise tund, teisel lehel on artikkel, kuidas Eestis tõmbab Ahhaa keskus tallinas otsad kokku ja asemele tuleb Rahvarinde muuseum.

Comment

• viki
                  Grinder
                  • Apr 2010
                  • 893

Ma olen 20 aastat Tallinnas elanud.Praegu olen väga rahul,et metsas elan.Aga ma ei ole nõus selle muruntau väitega,et linnainimesed mu idülli kinni maksavad.Võib olla külades jah,aga külast veel edasi pead sa ikka ise kõigega hakkama saama.

Comment

• Codecci
                    Luuramas Naisteturniire
                    • Nov 2008
                    • 7574

Kuidas see maainimeste linna suunamine reaalselt toimima peaks? Maainimestel pole ju pappi, et linna kinnisvara osta.

Comment

• karupoeg
                      Pokkerihai
                      • Jun 2012
                      • 3823

jutt sai alguse tegelikult hariduse suunamisest suurematesse üksustesse, mitte inimeste elukoha.

maainimeste linnatoomine iseenesest käib lihtsalt. noored tulevad kooli/tööle. vanad surevad ära...

Comment

• peete82
                        Vana Tegija
                        • Jan 2010
                        • 1310

Algselt postitas viki Vaata postitust
                        Ma olen 20 aastat Tallinnas elanud.Praegu olen väga rahul,et metsas elan.Aga ma ei ole nõus selle muruntau väitega,et linnainimesed mu idülli kinni maksavad.Võib olla külades jah,aga külast veel edasi pead sa ikka ise kõigega hakkama saama.
                        Täiesti õigus. Kui 300 elanikuga külasse võib-olla (?) midagi investeeritakse (veevärk vms), siis 20 elanikuga külas ei tee keegi iial midagi. Hea kui vald teed lahti ajab talvel.

Comment

• rahvavaenlane
                          Klubi Liige
                          • Dec 2009
                          • 3040

mul on maksuameti ees üsna korralik võlgnevus. viivisena tuleb teist sama palju otsa. kas kellelgi on kogemust, kas annab viivist maha rääkida?

Comment

• tolmuahv
                            Klubi Liige
                            • Feb 2009
                            • 2502

See investeerimine siiski toimub. Lihtsalt väga vähe jõuab silmaga nähtavalt tarbijani. Samas iga inimese kohta, kes maal oma põllulapil nokitseb, tehakse kusagil ikkagi "riiki". Tema olemasolu võetakse arvesse kui planeeritakse haiglakohti, politsei ja tuletõrje paiknemist ja isikkoosseisu, vanglakohtade arvu, kaitseväe suurust, kohtuid, riigikontrolli, vallaametnike arvu, subsideeritud bussi/rongi/praamiliikluse tihedust, külaraamatukogu, lasteaedu, koole, infrastruktuuri jne. Neid asju on päris palju. Iga inimese pealt eraldi ei planeerita, aga kui Eestis oleks nt. 10% rohkem või vähem inimesi, siis muutuksid kõik need eeltoodud numbrid.

Teine võimalus asja vaadata on riigieelarve tulude pool. Riigieelarve on vanas rahas üle 100 miljardi krooni. Laias laastus teeb see 90,0000 krooni inimese kohta iga kuu. Kuivõrd tööl käivaid inimesi on Eestis veidi üle 600,000, siis neilt oodatakse maksutulu aastas keskmiselt ca. 200,000 krooni. See on küll veidi lihtsustatud lähenemine, sest tegelikult korjab riik osade toetuste pealt ka maksudena suure osa tagasi (pensionär maksab ka käibemaksu), samas näiteks riigiametnikud maksavad makse, aga tegelikult süsteemi mingit raha juurde ei too - seda toob vaid erasektor.

Mõelge nüüd veelkord: 200,000 EEKi aastas iga tööl käiva inimese kohta! Kui paljud teist võivad ütelda, et nad selle ausalt ära maksavad ja seega vähemalt "keskmise kodaniku" panuse välja annavad? Kui nüüd keegi on otsustanud, et ta läheb maale, hakkab roheliseks, kasvatab ise endale kapsa ja kartuli, siis täna on see täiesti võimalik. Aga see tähendab paraku ikkagi seda, et "riiki" tehakse tema olemasolu arvesse võttes ka ja kui tema enam maksudena sellesse ei panusta, siis peab teistelt sellevõrra rohkem kokku korjama. Kui nüüd arvestada, et tihtipeale tuleb taolist elustiili hoopiski otseselt toetada (välja toodud kulud infrastruktuurile, transpordiühendustele, jne), siis on puhtalt rahalises mõttes sellised inimesed ühiskonnas selged netosaajad, mitte maksjad. Kuigi nad ise võivad täiesti korrektselt ütelda, et nende rahakotti pole suurt midagi jõudnud. Aga see ei muuda fakti, et kulusid nende pärast ikkagi tehakse või et vanaks saades nad ootavad riigilt ikkagi igakuist pensioni, nüüd juba otseselt cashis.

Sellepärast ongi kõigi elanike keskmise heaolu seisukohalt parem, kui rohkem inimesi otsustab Tallinnasse või Tartusse kolida ja Skypes või Playtechis tööle asuda, selle asemel, et minna maakoju 3 lammast pidama ja endale ökokapsast kasvatama. Riik peaks oma arengusuundades rõhuma sellele, et võimalikult paljud seda teha tahaksid ja suudaksid, samas ei saa ega tohi riik seda kellelegi otseselt peale suruda.

Comment

• tolmuahv
                              Klubi Liige
                              • Feb 2009
                              • 2502

Algselt postitas rahvavaenlane Vaata postitust
                              mul on maksuameti ees üsna korralik võlgnevus. viivisena tuleb teist sama palju otsa. kas kellelgi on kogemust, kas annab viivist maha rääkida?
                              Kui teist samapalju tuleb viivist, siis saad ilmselt kokkuleppele, et pannakse viivise jooksmine seisma ja tehakse maksegraafik. Kohus ei mõista praktiliselt mitte kunagi viivisesummat suuremana välja kui võlgnevuse põhiosa. Ära enne midagi ära maksa, kui on graafik paigas ja selge, kas maksad põhiosa või intresse. Kui EMTA ei soovi graafikut teha, siis ütle rahulikult, et tahad siis kohtusse minna, kuulutada eraisiku pankroti või lasta maksegraafiku määrata.

Comment

• rahvavaenlane
                                Klubi Liige
                                • Dec 2009
                                • 3040

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
                                Kui teist samapalju tuleb viivist, siis saad ilmselt kokkuleppele, et pannakse viivise jooksmine seisma ja tehakse maksegraafik. Kohus ei mõista praktiliselt mitte kunagi viivisesummat suuremana välja kui võlgnevuse põhiosa. Ära enne midagi ära maksa, kui on graafik paigas ja selge, kas maksad põhiosa või intresse. Kui EMTA ei soovi graafikut teha, siis ütle rahulikult, et tahad siis kohtusse minna, kuulutada eraisiku pankroti või lasta maksegraafiku määrata.
                                ma olengi 2 aastat seda üsna tuimalt ignoreerinud ,kuna viivis enam juurde ei jookse (võlgnevuse põhiosalt ongi teist sama palju juures.) aga nüüd oleks mul vaja see asi kuidagi ära lahendada. samas 100% viivist ei tahaks maksta, see võtaks hapniku kinni. on mul seal üldse kauplemise ruumi? eraisiku pankrotti tahaks ka vältida.

Comment

Working...