majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • Pumper
    Klubi Liige
    • Mar 2009
    • 2359

Re: majanduse offtopic

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
    Minu arust võiks vaestel lisamaks peal olla. Tarbivad kõiki avalikke teenuseid rohkem kui rikkad, aga sittagi sisse ei maksa.
    Jah hea argument, aga siis tekib küsimus, miks rikkad avalikke teenuseid ei kasuta? Nemad kasutavad luksust, mida tegelikult inimene ei vajagi. Maksu üks mõte ongi mittevajaliku piiramine - kes soovib, see maksab.

Pealegi ei tekkinud seda nihet kuskilt niisama sisse, rikkaid ei teki kui poleks olemas vaeseid, ehk siis rikkad pakuvad vaestele krediiti, et nemad kasvataksid rikaste rikkust, kõik on siin sõltuvuses. Samuti võib vaielda, et suured maksud peletavad inimesi eemale, samas aga väikesed sots toetused peletavad samuti inimesi Eestist eemale, ei tehta lapsi, ei meelita võõrtöölisi ja varsti ongi Eesti riik 1 suur tühermaa ümber Tallinna. Kõik need asjad peavad siiski olema tasakaalus, ei saa üheselt väita et sotsiaalne heaolu on ainult vaestele välja mõeldud.

Comment

• tolmuahv
      Klubi Liige
      • Feb 2009
      • 2502

Algselt postitas Pumper Vaata postitust
      Jah hea argument, aga siis tekib küsimus, miks rikkad avalikke teenuseid ei kasuta? Nemad kasutavad luksust, mida tegelikult inimene ei vajagi. Maksu üks mõte ongi mittevajaliku piiramine - kes soovib, see maksab.

Pealegi ei tekkinud seda nihet kuskilt niisama sisse, rikkaid ei teki kui poleks olemas vaeseid, ehk siis rikkad pakuvad vaestele krediiti, et nemad kasvataksid rikaste rikkust, kõik on siin sõltuvuses. Samuti võib vaielda, et suured maksud peletavad inimesi eemale, samas aga väikesed sots toetused peletavad samuti inimesi Eestist eemale, ei tehta lapsi, ei meelita võõrtöölisi ja varsti ongi Eesti riik 1 suur tühermaa ümber Tallinna. Kõik need asjad peavad siiski olema tasakaalus, ei saa üheselt väita et sotsiaalne heaolu on ainult vaestele välja mõeldud.
      - Ma ei sõida bussiga, sest mul on auto. Ma pean õigel ajal tööle jõudma, puhas välja nägema ja päeva sees ringi liikuma tööga seoses. Ma ei saa igat viirushaigust bussist üles korjata ja aastas kuu aega haige olla.
      - Ma maksan väga suurt sotsiaalmaksu, aga kõik arstiteenused ostan erakliinikust või lähen riigihaiglas tasulisele vastuvõtule. Mul pole võimalik võtta kõhuvalu korral haigusleht, et 2 kuud eriala arstile vastuvõttu oodata. Pokkeri mõistes olen ma Supernova Elite klient, aga ei saa isegi bronze stari bonuseid, sest süsteem on nii tehtud.
      - Ma ei tarbi ühtegi sotsiaaltoetust, sest nende saamine on liiga ajakulukas (pean tööl olema) või ma ei kvalifitseeru.

Jne. Ehk siis ühiskonna struktuurist lähtuvalt juba rikkad tarbivad avalikke teenuseid peaaegu eranditult vähem.

Ja maksu mõte EI OLE mittevajaliku piiramine. Maksu mõte on maksutulu kogumine! Kui te ei taha, et ma kaatri või limusiiniga sõidan, siis seda võib keelustada. Ma siis lähen ja sõidan Lõuna-Prantsusmaal. Everyone happy? Makse kogutakse just tulu saamise eesmärgil, see on isegi seaduses kirjas.

Comment

• leits
        Hundinui
        • Apr 2009
        • 9562

Väärismetallid on väga suures osas emotsionaalne investeering, mitte ratsionaalne. Nii kuld-hõbe kui muud väärismetallid võivad vabalt kaotada 80% oma hinnast kui ühel hetkel kõik otsustavad, et "not cool thing to invest in". Plaatinal on mingi industriaalne väärtus väidetavalt, aga täna see veel hinda väga palju ei toeta.
        Okei, aga küsiks miks just teemantid on nö "tahaplaanile jäänud". Kogu uudised on viimasel ajal kullas olnud .. Miks mitte teemantid?

Comment

• tolmuahv
          Klubi Liige
          • Feb 2009
          • 2502

Maailmavaatest lähtuvalt veel: On täiesti hämmastav, kuidas inimeste õiglustunne läheb nihkesse, kui miski neid endid soodustab. Tuues paralleeli pokkeriga, siis:

Te olete Starsis Supernova Elite VIP, sest te maksate $200,000 rake aastas. Te ootate, et saaksite paremat rakebacki, kiiremat teenindust jne. See tundub igati normaalne arvestades teie panust, eksole? Aga kui "rikas" maksab riigituludesse teist 100x rohkem, siis on normaalne miskipärast, et ta saab sealt vähem hüvesid vastu, tema maksumäär peaks olema suurema ja talle peaks veel lisaks mõne maksu väänama. Kas teile meeldiks, et Bronze star saab turnirile sisse osta overlayga ja ilma raketa, aga SNE maksab 30% rake praeguse asemel? Sest ta on ju rikkam ja vaesel Bronze staril ongi vähem ressurssi ja oskusi jne.

Comment

• alaska
            forever
            • Oct 2008
            • 6599

Paadimaks kehtestati vist kuni 6m jahtidele, suuremate laevukeste omanikud läksid savipätsi juurde ja lubasid oma firmad mujale registreerida ja tallinna ilma jätta kogu maksust.

Vaesed maksavad niikuinii oma sissetulekute suhtes kõige rohkem maksu, seda siis alkoholi ja tubakaaktsiisi näol.

Igasugustel nende maksude tõstmisel või muutmisel peaks mingisugune eesmärk olema, näiteks luksautomaks, et inimesed ostaksid väiksemaid (ökonoomsemaid) autosid looduse säästmiseks, minupärast kasvõi astmeline tulumaks, kui see vähendab ebavõrdsuse TUNNET ja rahulolematust ja aitab kasvada näiteks lastel stressivabamas keskkonnas. Praegust olukorda vaadates tundub tõesti ainuke eesmärk olema praeguse riigiaparaadi ülevalhoidmine, nagu vene aja nomenklatuuri käitumine. Tolmuahvil head näited, ma isegi lootsin, et u4 erasektori töötajat hoiab ühte riigiametniku ülal, 2,5 on päris ajuvaba, arvestades veel elanikonna vananemist.

Ma ei tunne, et riik mingt hullu sitta keeraks kogu rahvale, aga midagi on valesti, kui 20 aastat täpselt sama juttu räägitakse, nagu selle ajaga poleks midagi maailmas ja Eestis muutunud.

Comment

• Pumper
              Klubi Liige
              • Mar 2009
              • 2359

Ma nõustun sinuga Tolmuahv, et kindlasti võiks inimesele jääda valik, et mida ta kasutab, selle eest ta ka maksab. Ma ka ei tarbi paljusid asju mille eest ma maksan, eriti kogumispensionit - mida ma vist oma elustiiliga never tarbida ei saa.

Ja maksudel on rohkem kui 1 eesmärk (mida ma ka ütlesin: "Maksu üks mõte"): kindlasti tulu kogumine, samuti piirav jne.

Comment

• tolmuahv
                Klubi Liige
                • Feb 2009
                • 2502

Algselt postitas leits Vaata postitust
                Okei, aga küsiks miks just teemantid on nö "tahaplaanile jäänud". Kogu uudised on viimasel ajal kullas olnud .. Miks mitte teemantid?
                Teemantid pole "commodity". See turg on väga keeruline võrreldes metallidega, iga teemanti hind sõltub tema individuaalsetest omadustest ja kvaliteedist, mis pole üheselt mõõdetav. Kuld on üheselt mõõdetav ja seega ka kõigile lihtsamini arusaadav ja 'price discovery' on lihtsam.

Comment

• leits
                  Hundinui
                  • Apr 2009
                  • 9562

- Ma ei sõida bussiga, sest mul on auto. Ma pean õigel ajal tööle jõudma, puhas välja nägema ja päeva sees ringi liikuma tööga seoses. Ma ei saa igat viirushaigust bussist üles korjata ja aastas kuu aega haige olla.
                  - Ma maksan väga suurt sotsiaalmaksu, aga kõik arstiteenused ostan erakliinikust või lähen riigihaiglas tasulisele vastuvõtule. Mul pole võimalik võtta kõhuvalu korral haigusleht, et 2 kuud eriala arstile vastuvõttu oodata. Pokkeri mõistes olen ma Supernova Elite klient, aga ei saa isegi bronze stari bonuseid, sest süsteem on nii tehtud.
                  - Ma ei tarbi ühtegi sotsiaaltoetust, sest nende saamine on liiga ajakulukas (pean tööl olema) või ma ei kvalifitseeru.

Jne. Ehk siis ühiskonna struktuurist lähtuvalt juba rikkad tarbivad avalikke teenuseid peaaegu eranditult vähem.

Ja maksu mõte EI OLE mittevajaliku piiramine. Maksu mõte on maksutulu kogumine! Kui te ei taha, et ma kaatri või limusiiniga sõidan, siis seda võib keelustada. Ma siis lähen ja sõidan Lõuna-Prantsusmaal. Everyone happy? Makse kogutakse just tulu saamise eesmärgil, see on isegi seaduses kirjas.
                  Huvitav tekst sinu poolt, aga kas sa üritad ka teistest inimestest aru saada, kellel pole sellist tööd nagu sul, kellel pole raha minna eraarstile ja kes peavad ootama 2 kuud? Kui sa tallinnast nö saad 100km eemale ütleme ausalt on elu hoopis teine .. mingist eesti keskmisest võib inimene ainult unistada .. tavaline palk on 3-4k eeki .. ja kui keegi quitib on 10 inimest järjekorras seda tööd üle võtma .. imo neid asju ei saa nii päris 1:1 võtta

Comment

• tolmuahv
                    Klubi Liige
                    • Feb 2009
                    • 2502

Algselt postitas alaska Vaata postitust
                    ma isegi lootsin, et u4 erasektori töötajat hoiab ühte riigiametniku ülal, 2,5 on päris ajuvaba, arvestades veel elanikonna vananemist.
                    Kusjuures, see suhe on VASTUPIDI. Üks maksumaksja hoiab ülal 2.5 inimest, kes makse EI MAKSA.

Ehk siis: Eestis on ca. 400,000 erasektoris töötavat inimest ja kokku ca. 1.3m inimest. 900,000 inimest elab täna Eestis nii, et nad on maksuraha tarbijad, mitte maksjad. Ja need 900,000 mõtlevad välja viise, kuidas sellelt 400,000 inimeselt rohkem kätte saada, et oma elujärge parandada.

Comment

• tolmuahv
                      Klubi Liige
                      • Feb 2009
                      • 2502

Algselt postitas leits Vaata postitust
                      Huvitav tekst sinu poolt, aga kas sa üritad ka teistest inimestest aru saada, kellel pole sellist tööd nagu sul, kellel pole raha minna eraarstile ja kes peavad ootama 2 kuud? Kui sa tallinnast nö saad 100km eemale ütleme ausalt on elu hoopis teine .. mingist eesti keskmisest võib inimene ainult unistada .. tavaline palk on 3-4k eeki .. ja kui keegi quitib on 10 inimest järjekorras seda tööd üle võtma .. imo neid asju ei saa nii päris 1:1 võtta
                      Ma saan sellest paremini aru, kui arvad. Ma pole elus vist sentigi taskuraha saanud, 10-aastaselt müüsin tänaval ajalehti, et endale nänni ja riideid osta. Liha sõin siis, kui koolis lõunaks pakuti. Ainus kodus tarbitav loomne valk oli hapukoor, sest rohkemaks ei jätkunud raha. Aga ma mäletan väga hästi, et juba siis tundus mulle progessiivse tulumaksu idee ebaõiglane.

Samas saan ma ka sellest aru, et kui makse veel natuke peale keerata, siis tänapäeval on väga lihtne teha endale offshore ettevõte ja sealtkaudu tööandjale teenust osutama hakata. Kui ma selle Küprosele teen, siis seal on vaid 10% maks dividendidelt ja kogu lugu. Ma saaks 2x rohkem raha kätte kui praegu, 10% maksaks Küprose riigile ja muutuks Eestis maksuraha tarbijaks koos teistega. Kõik 100% seaduslik. Igal asjal on piir ja praegune süsteem on sellele üsna lähedal.

Comment

• alaska
                        forever
                        • Oct 2008
                        • 6599

Ma mõtlesin vist midagi muud, suur osa riigisektorist on kah tegelikult teenindajad, kes saavad palka lihtsalt keerulisema skeemi järgi.

Aga muidu selline Tolmuahvi kirjeldatud elustiili võimalikus on ju tegelikult kah riigi majandamise tagajärg.
                        Mõnes riigis sama ametikoha peal töötades sama tööd tehes ei saa sellist juttu rääkida, mõnes riigis saab numbri 10 korrutada. Mind ennast huvitab see, kust jookseb piir, kust alates sellised tegijamad inimesed tõesti kotid kokku panevad ja Lõuna Prantsusmaale kolivad või jalad seinale panevad. Nõukogude liit näitas ühe piiri ära, Rootsi näitab praegu teist, kust jookseb eesti jaoks piir? Lihttöölised on selgelt öelnud töömessidel, kust nende jaoks jookseb, aga juhid?

Comment

• kuco
                          Pokkerihai
                          • Oct 2008
                          • 1910

Küsiks sellist arvamust.

Nimelt oma töö(progeja) tõttu on minu palk skaalal kõrgemas otsas aga ma reaalselt seda palka ära ei kuluta.

Võtame kirvenäite, kus ma saan 2000 euri palka aga igapäevasteks kuludeks vajan ainult 1000 euri.
                          Netopalk 2000 = 3520.05 Palgafondis
                          Netopalk 1000 = 1733.01 Palgafondis

Kui nüüd ma teeksin tööd ettevõttele oma OÜ kaudu ja küsiksin igakuiselt sama raha, mis kulub täna tööandjal.
                          Igakuiselt jääks minu firmale "üle" 1787.04 euri, mida ma võin dividendidena välja võtta ja maksta nende pealt tulumaksu (375.28).
                          Niimoodi saaksin majandusaasta lõpus võtta firmas välja 1411.77 euri lisapalka per kuu, mis annab 20.6% palgatõusu.

Lisaks peaksin saama ka mõningaid kulusid firma alla suunata, mis võib vähendada minu igakuist püsikulu.

Siin on kõrvale jäänud puhkusetasude arvestamine aga näiteks pole vaja.

Mõtteid? Loogikavigu?
                          Last edited by kuco; 13.04.12, 13:18. Põhjus: dividendide arvutus vale

Comment

• jrgn hell
                            Klubi Liige
                            • Oct 2008
                            • 3328

Viskaks selle aplausiga gifi, kui viitsiks otsida.

Väga soliidsed postid igatpidi ja väga kõva kuidas backround vaadet ehitab.

Võta võrdluseks näiteks Kruuda pojad, kes olla krooni ajal klubidest jooke ostes vahetusraha rahvasse loopinud.

Comment

• tolmuahv
                              Klubi Liige
                              • Feb 2009
                              • 2502

Minu arust võiks me võtta võimalikult palju asju 1-1 Singapurist üle. Nad olid vähem kui 50a tagasi vaesem kui Hiina. Täna on 14% elanikkonnast dollarimiljonärid, neist on maailmas vaid 2 riiki rikkamad. Kuritegevus praktiliselt puudub. Neil pole mingeid maavarasid. Nad on järjepidevalt arendanud avatud majandust, korruptsiooni väga karmilt karistanud ja riik on käitunud ratsionaalse ja hea omanikuna. Suur vahe on selles, et nad pole demokraatiat eriti austanud ja valitsus on teinud seda, mida vaja teha ja mitte seda, mis järgmised 4a võimul hoiaks. Samas pole kellelegi liiga tehtud ja keegi riigist jalga lasta ei taha.

Comment

• jrgn hell
                                Klubi Liige
                                • Oct 2008
                                • 3328

Algselt postitas kuco Vaata postitust
                                Küsiks sellist arvamust.

Nimelt oma töö(progeja) tõttu on minu palk skaalal kõrgemas otsas aga ma reaalselt seda palka ära ei kuluta.

Võtame kirvenäite, kus ma saan 2000 euri palka aga igapäevasteks kuludeks vajan ainult 1000 euri.
                                Netopalk 2000 = 3520.05 Palgafondis
                                Netopalk 1000 = 1733.01 Palgafondis

Kui nüüd ma teeksin tööd ettevõttele oma OÜ kaudu ja küsiksin igakuiselt sama raha, mis kulub täna tööandjal.
                                Igakuiselt jääks minu firmale "üle" 1787.04 euri, mida ma võin dividendidena välja võtta ja maksta nende pealt tulumaksu (475.03).
                                Niimoodi saaksin majandusaasta lõpus võtta firmas välja 1312 euri lisapalka per kuu, mis annab 15.6% palgatõusu.

Lisaks peaksin saama ka mõningaid kulusid firma alla suunata, mis võib vähendada minu igakuist püsikulu.

Siin on kõrvale jäänud puhkusetasude arvestamine aga näiteks pole vaja.

Mõtteid? Loogikavigu?
                                Kui tööandja nõus, siis pole vist probleemi. Mingil ajal soovitati õpetajatel ka teha sama lüke. Ainult kas sellisel juhul ei hakka sa sotsmaksu ise maksma, kui oma OÜst endal konkreetselt palga välja kirjutad?

Comment

Working...