majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • karupoeg
    Pokkerihai
    • Jun 2012
    • 3823

Re: majanduse offtopic

Algselt postitas Strawberry Vaata postitust
    Mulle jääb arusaamatuks, mis täpselt sinu arust ametiühingu relvaks siis on ?

no ega seal mingit võlukepikest ei ole, kuid minu nägemuse järgi peaks ametiühingute töö protsess olema pidev, mitte nii, et lastakse olukorral vegeteerida tühja ning lõpus kui seis juba hapu, hakatakse trampima jalgadel ning rõhuma sellele, et "kui meie putka kinni paneme, siis kõik perses". Sellepärast tõingi välja just antud kontekstis meditsiinitöötajate ametiühingute nõrkuse.

ma muidugi ei ole nendega kokku puutunud ning ma ei tea nii täpselt nende töö sisu, kuid kõrvalt jääb mulje justkui ongi nii, et vegeteeritakse ja ollakse ning loodetakse sellele, et "kui me trampima hakkame, siis küll peab andma". Nagu välja tuli, jäädi pm pika ninaga. Tugevam ametiühing vast suudaks paremini tagada pikaajalisema progressi ja positiivsema suuna.

Sa tark inimene, ma arvan, et sa saad aru, et a la 20% ei ole kõigile kuskilt juurde võtta.

Comment

• turusolkija
      Jube Noob
      • Nov 2012
      • 100

Policy mõttes on Eestis suht palju tehtud ja tehtud nii, et oleks ka jätkusuutlik. II/III sammas on contribution based, samuti töötukindlustus. Oluline, et toetatakse töötavat inimest ja motiveeritakse inimest tööl käima. Aga midagi ei ole teha, selleks, et rikkus akumuleeruks, on vaja aega.

Ja see hooldajate, medõdede, tuletõrjujate jms on inimlikul tasemel tõesti kurb. Solidaarsusjoon jookseb iga inimese jaoks sealt, et ei peaks näljapiiril virelema inimene, kes pakkub ühiskondlikku teenust. Aga samas alternatiividest rääkides midagi ilusat ei ole, tuleb effektiivsemaks muuta. Aga see on nendele 55-a hooldajatele veel hullem valik, sest siis poleks neil midagi teha enam.

Eesti on effing vaene riik. Me lihtsalt elame mingis kõverpeegli illusioonis, et rikkamalt on ka võimalik. Aga tipus on nii tihe, et selleks tuleb kõvasti vaeva näha. Ja 5p nädalas 9-17 strateegia toodab juba miinust.

Comment

• Strawberry
        Varasemalt kasutaja "romeo"
        • Aug 2012
        • 1229

Algselt postitas karupoeg Vaata postitust
        no ega seal mingit võlukepikest ei ole, kuid minu nägemuse järgi peaks ametiühingute töö protsess olema pidev, mitte nii, et lastakse olukorral vegeteerida tühja ning lõpus kui seis juba hapu, hakatakse trampima jalgadel ning rõhuma sellele, et "kui meie putka kinni paneme, siis kõik perses". Sellepärast tõingi välja just antud kontekstis meditsiinitöötajate ametiühingute nõrkuse.

ma muidugi ei ole nendega kokku puutunud ning ma ei tea nii täpselt nende töö sisu, kuid kõrvalt jääb mulje justkui ongi nii, et vegeteeritakse ja ollakse ning loodetakse sellele, et "kui me trampima hakkame, siis küll peab andma". Nagu välja tuli, jäädi pm pika ninaga. Tugevam ametiühing vast suudaks paremini tagada pikaajalisema progressi ja positiivsema suuna.

Sa tark inimene, ma arvan, et sa saad aru, et a la 20% ei ole kõigile kuskilt juurde võtta.
        Sul on ametiühingute ja valitsuse omavahelisest suhtlemisest mingi vale arusaam. Valitsusel on sügavalt pohui kõikidest ametiühingute initsiatiividest (mitte ainult arstid). Standard on, et saadetakse artikuleeritud debate club championid "läbirääkima" ja suhtumine on, et mida kauem suudab kõrge kaarega pähe lasta ilma, et ametiühing streikima hakkaks, seda kõvem mees on.

Comment

• karupoeg
          Pokkerihai
          • Jun 2012
          • 3823

Sul on ametiühingute ja valitsuse omavahelisest suhtlemisest mingi vale arusaam. Valitsusel on sügavalt pohui kõikidest ametiühingute initsiatiividest (mitte ainult arstid). Standard on, et saadetakse artikuleeritud debate club championid "läbirääkima" ja suhtumine on, et mida kauem suudab kõrge kaarega pähe lasta ilma, et ametiühing streikima hakkaks, seda kõvem mees on.
          ok olen loll. aga kuna sina olid küsimuse esitajaks, siis äkki ütled, mis siis sinu arvates lahendus on? äkki saan ka targemaks

Comment

• vsiu100
            Moderaator
            • Oct 2008
            • 4253

Algselt postitas pastilaa Vaata postitust
            ma ei rääkinud suvalistest reategelastest. rääkisin absoluutsest tipust. arvamusliidritest - kellest loed nii meediast kui kelle esinemistele poole aasta piletid ette ära müüdud. jutt on vaimueliidist (niivõrd kui nõme ka see sõna ei tundu) ja peamistest kultuuri kandjatest. mu meelest ON proporsioonid siin paigast ära, kui sellised inimesed saavad palka alla riigi keskmise. ja neid inimesi ei ole tegelikult palju - see näitab lihtsalt üleüldist riigi (alavääristavat) suhtumist kultuuri, haridusse - eestlastesse.

Ma olen ise vägagi suur patrioot(näit läksin sõjaväkke, kui vabastuse saamine oli sõrmenipsu kaugusel) ja mulle tõsiselt meeldib Eesti ja siin elada.
            Kui sellised inimesed, kellest sa räägid, on riigi nn "ülalpeetavad" st. et nende palka maksab riik, siis tahaks teada sinu käest, mille arvelt neile rohkem maksta saaks? Kus kohast kärpida?
            Kui nad on tööl erasektoris, siis on probleem vales majandamises. St, et kui saalid on täis pool aastat ette, siis nõudlust on, kuid küsitakse liialt väikest tasu enda töö eest.

Samas on enamus teatrid riiklikud. Kui oma ala tipud töötavad selles ja on sama suur nõudlus, kui eelmises punktis, kuid palk on väike siis on siin mitmeid võimalusi:
            1. inimene ei oska endale palka küsida asutusest
            2. küsitakse liialt väikest summat klientidelt(see punk on nagunii, kui on selline mass-nõudlus)
            3. ebaeffektiivne majandamine, mille tulemusena ei jää palgafondile lisa.

Üldiselt on nii,et hädaldatakse palju, kuid väga paljud ei ole küsinudki palka juurde. Paljud oma ala tipud saaavad/said vägagi hästi hakkama, kuna osati küsida ja tehti tööd hästi. Urmas Ott, Eri Klas, Neeme Järvi, Anne Veski jne
            Last edited by vsiu100; 17.04.13, 10:28.

Comment

• Strawberry
              • Aug 2012
              • 1229

ok olen loll. aga kuna sina olid küsimuse esitajaks, siis äkki ütled, mis siis sinu arvates lahendus on? äkki saan ka targemaks
              Juhtivad riigid kulutavad 8-12% SKP-st tervisele. USA kulutab 14%. 2011 aastal kulutas Eesti 5,9%.

Comment

• pastilaa
                kuum poiss
                • Apr 2009
                • 7518

Algselt postitas rahvavaenlane Vaata postitust
                ja ma ei kuulnud ka, et et keegi oleks niiväga halanud oma palga üle
                tõde on see. tegelikkuses saavad nad teatrist alla keskmise. hästi elab see, kes sulle pesubulbrit telekas müüb ja EE jõulupeole nalja tuleb tegema veel lisaks.

Comment

• karupoeg
                  Pokkerihai
                  • Jun 2012
                  • 3823

Juhtivad riigid kulutavad 8-12% SKP-st tervisele. USA kulutab 14%. 2011 aastal kulutas Eesti 5,9%.
                  rääkisime haiglatöötajatest. kas see % on seal sama?

ei tahaks uskuda, et meditsiinis samad protsendid. kui on, siis mõttekohaks tõesti.
                  Last edited by karupoeg; 17.04.13, 10:29.

Comment

• Strawberry
                    • Aug 2012
                    • 1229

rääkisime haiglatöötajatest. kas see % on seal sama?
                    Jah. Riik maksab tervisetöötajate palgad.

Comment

• karupoeg
                      Pokkerihai
                      • Jun 2012
                      • 3823

Jah. Riik maksab tervisetöötajate palgad.
                      kas tervise = meditsiini?

mitte, et ma norida tahaks vaid pigem selgust. Ma ei taha hästi uskuda, et n.ö. suhteliselt maksab USA ca 2x rohkem

ja usaga võrdlus on üldse tobe. Sest selle loogika järgi fine, teeme nii, et inimestele on meditsiin tasuline (nagu usas )v.a. EMO ja saame ülejäävalt rahalt tõsta meditsiinitöötajate palkasid.
                      Last edited by karupoeg; 17.04.13, 10:34.

Comment

• Strawberry
                        • Aug 2012
                        • 1229

kas tervise = meditsiini?
                        See on pisut keerulisem. Tervisekulude alla käivad ka retseptiravimite soodustused jms. Tervisetöötajate palgad on üks osa sellest 5,9%-st.

Comment

• karupoeg
                          Pokkerihai
                          • Jun 2012
                          • 3823

See on pisut keerulisem. Tervisekulude alla käivad ka retseptiravimite soodustused jms. Tervisetöötajate palgad on üks osa sellest 5,9%-st.
                          seda ma mõtlesingi, et see ei ole 1-1le palkadega. Kuna sa vist tegutsesid selles valdkonnas, siis mul ei ole väga mõtet sulle vastu vaielda, aga kas siis USA-s elavad meditsiinitöötajad ühiskondlikul tasandil suhteliselt paremini kui meil meditsiinitöötajad Eestis? ma ei tahaks seda hästi uskuda tbh, aga kui nii on, siis tuleb uskuda

Comment

• alaska
                            forever
                            • Oct 2008
                            • 6599

Andrei Hvostov vastab sulle nii:

Teisipäeva hommikul rääkis riigikogu saalis näitleja Mari-Liis Lill.
                            Kõne peegeldas üldist meeleolu – noor naine ütles välja selle, mis mõlgub meeles paljudel.

Ekspressi rahvas kolmapäeva hommikul tema kõnele nii lihtsalt ei lähenenud. Toimetuse alustalad torisesid, et Lill ütles seda, mida me kõik niigi teame, aga ta ei pakkunud välja ühtegi lahendust.
                            Siinkohal mõttepaus.
                            Küsimus: kas Lillelt saabki lahendusi oodata?
                            Teatri illusoorsus saab mõnikord üllataval kombel kokku tegelikkusega.
                            Kuus ja pool aastat tagasi loeti Draamateatris ette minu näidendit “Henrik”. Sellestsamast kroonikust, kelle nimelaiendiks on “Läti”. Sellestsamast, kes kirjeldas muinaseestlaste võitlust ristiusustajatega. Näidendis on tegelane Raikküla naine. (Märksõnaga “Raikküla” seondub kärajateks nimetatud muistne parlament, mille mälestusena on meil praegu näiteks olemas “presidendi kärajad”.)
                            Ristiväe liikmena Raikküla maile jõudnud Henrik kohtub anonüümseks jääva kohaliku naisega. Vangiga. See on janust hullumas. Tema esimesed sõnad mungakuube kandvale võõrale on sosin: “juua … juua…”
                            Käib ristisõda, mehed ajavad suuri asju: kes ehitab jumalariiki, kes võitleb eesti asja eest. Noor naine ei mõista, miks see kõik toimub, küll aga tunneb ta seda, et tal on väga paha olla.
                            Ent kroonik Henrik särab optimismist. Joodab tüdrukut ristimisveega, lohutab teda sellega, et nüüd on talle tagatud igavene õndsus, osadus valguseriigis, uus parem moraal. Teda ootab hiilgav tulevik. Kusagil kaugel ees juba terendabki viie rikkama riigi hulka jõudmine, eeskujulikult tasakaalustatud eelarve, Läänemere piirkonna kõige integreerituma riigi staatusest rääkimata.
                            Aga Raikküla naisel on ikka paha olla.
                            Tookord andis talle hääle äsja teatrikooli lõpetanud Mari-Liis Lill.
                            Raikküla naised ei peagi pakkuma lahendusi. Nagu ka hällis lamavalt lapselt, kes nutab keset ööd, ei saa küsida, et millised oleks tema ettepanekud olukorra parandamiseks.
                            Jaanuari alguses jõudis meieni selline statistika: võrreldes 2007. aastaga on Eestis jäänud 15–19aastasi naisi 33 protsenti vähemaks ja võrreldes 2011. aastaga on naisi jäänud 10 protsenti vähemaks.
                            Elu on Lill. Pole Lille, pole ka elu.

Comment

• Strawberry
                              • Aug 2012
                              • 1229

seda ma mõtlesingi, et see ei ole 1-1le palkadega. Kuna sa vist tegutsesid selles valdkonnas, siis mul ei ole väga mõtet sulle vastu vaielda, aga kas siis USA-s elavad meditsiinitöötajad ühiskondlikul tasandil suhteliselt paremini kui meil meditsiinitöötajad Eestis? ma ei tahaks seda hästi uskuda tbh, aga kui nii on, siis tuleb uskuda
                              USA-s on arstid miljonärid. Aga USA on ülejäänud maailmast erandlik ka. Ainus riik maailmas, kus tervist haldab erasektor.

Last edited by Strawberry; 17.04.13, 10:42.

Comment

• Potsataja
                                õilishing
                                • Oct 2008
                                • 5270

Strawberry, Eesti kirurgi keskmine mingi 30k€ aastas ikka tuleb?

Comment

Working...