majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • alaska
    forever
    • Oct 2008
    • 6599

Re: majanduse offtopic

Ma olen kah mõelnud, et kui võtta nendes edatabelites iga kooli nt. 100 parimat õpilast, kas siis oleks kah mingi vahe?

Comment

• nikitheone
      Mr. Puujalg
      • Aug 2009
      • 6446

Algselt postitas inward Vaata postitust
      Mis sa räägid Niki ? Laagna oli väga okei kool :D
      okei = tavakool
      ei ole kooli kohta midagi halba öelda, va see kehka õps. mäletad? sry for ot :P
      &quot;Money doesn&#39;t make you happy. I now have $50 million but I was just as happy when I had $48 million.&quot; <br />Arnold Schwarzenegger

Comment

• nikitheone
        Mr. Puujalg
        • Aug 2009
        • 6446

Algselt postitas alaska Vaata postitust
        Ma olen kah mõelnud, et kui võtta nendes edatabelites iga kooli nt. 100 parimat õpilast, kas siis oleks kah mingi vahe?
        Gümnaasiumi lõpetanutest saavad mõni aasta hiljem kõrgeimat palka Tallinna reaalkooli, Tallinna 21. kooli ja Tartu Miina Härma gümnaasiumi vilistlased, palgatabeli lõpus tulevad aga vene õppekeelega koolid, selgub haridusministeeriumi tellimusel äsja valminud uuringust.
        &quot;Money doesn&#39;t make you happy. I now have $50 million but I was just as happy when I had $48 million.&quot; <br />Arnold Schwarzenegger

Comment

• Strawberry
          Varasemalt kasutaja "romeo"
          • Aug 2012
          • 1229

Imo tuleks riigieksamitulemuste nimekirjast likvideerida koolid, kellel on vastuvõtueksamid.
          See on obv, et kui sa filterdad lambad kohe alguses välja ja võtad ainult parimad kooli, siis lõpptulemus on ka parim. Kui kool võtaks vastu parimad ja toodaks neist mitte-parimad või keskpärased, siis oleks see epic fail kooli poolt ju.

Aaviksoo ütles õigesti, et eliitkoolid talle muljet ei avalda. Muljet avaldaks see, kui kool võtaks vastu kehvad/keskpärased õpilased ja teeks neist 3 aastaga parimad.

Comment

• alaska
            forever
            • Oct 2008
            • 6599

Eliitkoolide õpilastel on väga suur vanematepoolne tugi lasteaiast alates, ma usun, et see on põhjus, miks hiljem hästi elu biidivad. Ise olen kah reaalis veits käinud, tulin tavakoolist ja tasemevahe oli vaga suur tõesti. Samas ei osanud õpilased üldse suhelda omavahel, ilge kamm käis igapäev, nagu ameerika filmis.

Comment

• nikitheone
              Mr. Puujalg
              • Aug 2009
              • 6446

mul küll sellist jama ei olnud, et suhelda ei osanud. klass nagu klass ikka, nohkarid, eluvennad, spordivennad jne. aga nõus selle vanematepoolse toega, enamuste puhul kindlasti see oluline faktor

Comment

• Vandalar
                Pokkerihai
                • Oct 2008
                • 3577

Vähesed andekad saavad ka ilma keskkonna toeta hakkama. Ise olen selline, keda pidevalt kiideti ja utsitati, et kuule sul pea võtab ja kust sa tead kõiki neid asju jne- ilge kopa viskas endale ette, kui aus olla. Mulle ei meeldinud see mees, olla, kelle käest teised nõu küsima tulevad ja spikerdama jne. Ühesõnaga- kui mul on keskkond mittesoosiv (raha pole, stress vms keskkonnategurid), siis väga häid tulemusi koolis ei andnud ka, kui aga keskkonnategurid olid paremad, siis olin nelja-viieline ning ei pidanud isegi vaeva nägema eriti. Kuna ma olen ise näinud ja kogenud, kui palju võib inimese saatust muuta ja mõjutada see, kuidas tal elus vedanud on, vanematega, suhetega jne jne, siis on valus kuulda-vaadata neid, kes siiralt arvavad, et need kes on raskustes, et see on 100% nende viga, laiskus jne.
                Võta mõni vend, kes läheb hommikul kooli tühja kõhuga, kes magas toas, kus oli vbl 12c sooja. Tal on juba puht füüsiliselt oluliselt raskem keskenduda õppimisele ja veel enam olla selles edukas- olenemata oma potentsiaalist.
                Võta teine vend, kelle vanemad on näiteks mõlemad kõrgharidusega, kodu on raamatutest pungil, pidevalt käib elav diskussioon kodus igasuguste põnevate maailma asjade üle, kõht on täis, tuba soe, motivatsioon on laes- pratkiliselt ühtki segavat tegurit pole, mis takistaks vaimset potentsiaali maksimumi lähedale ära kasutada.
                Last edited by Vandalar; 26.02.13, 22:53.

Comment

• kardaanirist
                  Pokkerihai
                  • Nov 2009
                  • 3675

Vandalar, aga kogu su jutt jõuabki ringiga tagasi tolmuahvi jutule. need vanemad, kes on kõrgharidusega; kelle kodu on raamatutest pungil; kelle kogus käib pidevalt diskussioon jne ongi see "top 10% ühiskonnast", kellel on kõrgemad elustandardid. ja seda suuresti tänu sellele, et noorena saadi tugevam põhi kätte, mis on suuresti koolist sõltuv (kui jutt käib otseselt eelmisest generatsioonist, siis ei oska nõuka aegse hariduse ja koolide taseme vahega kaasa rääkida nii et ärge maha lööge, aga point on sama).

Comment

• Maxi
                    Pokkerihai
                    • Nov 2010
                    • 1849

Väiksemate kohtade koolide riigieksamite tulemusi võtab oluliselt see alla, et gümnaasiumisse võetakse praktiliselt kõik huvilised vastu, et kohad täis saada. Ning kui juba on vastu võetud, siis lastakse ka eksameid teha. Pigem võiks olla edetabel kus on esindatud ülemine kvartiil riigieksamite sooritajatest. See võimaldaks need välistada kes kuidagi gümnaasiumi läbi on vedanud ja eksamid 40 punkti peale teinud.

Comment

• q_q
                      dibs esimesele naisele, kes siia satub
                      • Jan 2011
                      • 6303

Algselt postitas vsiu100 Vaata postitust
                      võtab riigieksamite edetabeli ette ja 3 tooni madalamaks.
                      Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
                      http://www.ekspress.ee/news/paevauud....d?id=64886072

Esimene maakool 30. kohal. Kõrgkooli riigieelarvelisele kohale pääseb ülemine ots. Kõrghariduse olemasolust sõltub otseselt inimese sissetulek, heaolu, eluiga jms edasises elus. Need viimased on kõik statistiliselt mõõdetavad.
                      pole sõnu lihtsalt

Comment

• q_q
                        dibs esimesele naisele, kes siia satub
                        • Jan 2011
                        • 6303

teate, te pole worth it, et isegi vaielda sellel teemal

tolmuahv, sa oled **

rohkem ma seda teemat kunagi lahti ei tee

Edit: viisakamalt q_q onju.
                        Last edited by Provoker; 27.02.13, 06:06.

Comment

• Kotkas1000
                          Pokkerihai
                          • Nov 2009
                          • 2305

Kõik on tore, kuid tekib küsimus, et kui maakoolid tõstavad oma taset niivõrd, et suudavad "ellitkoolidega" (sick, et eesti oludes selline väljend üldse olemas on) konkureerida, aga ülikoolis on riigieelarvelisi kohti ikka sama arv, siis ei muutu ju sisuliselt midagi, kuna uksetaha jääjate arv on ikka sama, lihtsalt konkurents muutub tihedamaks.

Comment

• Kotkas1000
                            Pokkerihai
                            • Nov 2009
                            • 2305

Ja kui kõigist saavad kõrgharidusega intelligendid, siis kes tulevikus korstnaid pühib, müüri laob, vilja kasvatab, tänavaid pühib jne? Imo peaks hoopis rõhku panema kutsehariduse väärtustamisele ning kvaliteedile. Täna on seis selline, et osade arvates on tallinna ehituskoolis õppimine häbiasjaks. Iga töll läheb ärijuhtimist õppima ja oma kätega keegi midagi teha ei suuda/oska.

Comment

• vsiu100
                              Moderaator
                              • Oct 2008
                              • 4253

Algselt postitas Kotkas1000 Vaata postitust
                              Ja kui kõigist saavad kõrgharidusega intelligendid, siis kes tulevikus korstnaid pühib, müüri laob, vilja kasvatab, tänavaid pühib jne? Imo peaks hoopis rõhku panema kutsehariduse väärtustamisele ning kvaliteedile. Täna on seis selline, et osade arvates on tallinna ehituskoolis õppimine häbiasjaks. Iga töll läheb ärijuhtimist õppima ja oma kätega keegi midagi teha ei suuda/oska.
                              kuigi kohati on sinu seisukohad päris vastukarva, siis siin olen 101% nõus.

Comment

• vsiu100
                                Moderaator
                                • Oct 2008
                                • 4253

Algselt postitas q_q Vaata postitust
                                teate, te pole worth it, et isegi vaielda sellel teemal

tolmuahv, sa oled **

rohkem ma seda teemat kunagi lahti ei tee

Edit: viisakamalt q_q onju.
                                Äkki siiski vaevud oma seisukohti seletama?

vastused stiilis "loll jutt" "ei vaevu" - on bs.

Tasemevahe on paljude isiklikel kogemustel juba väga väga suur.....

Kõik on tore, kuid tekib küsimus, et kui maakoolid tõstavad oma taset niivõrd, et suudavad "ellitkoolidega" (sick, et eesti oludes selline väljend üldse olemas on) konkureerida, aga ülikoolis on riigieelarvelisi kohti ikka sama arv, siis ei muutu ju sisuliselt midagi, kuna uksetaha jääjate arv on ikka sama, lihtsalt konkurents muutub tihedamaks.
                                asi ongi selles, et maakoolid ei suuda oma taset sinnamaani(kui üldse) tõsta, sest pole ressursse(pappi ja ajusid).

mulle ei meeldi ka sõna "eliitkoolid" ja kõik koolid ei peagi olema eliit. Samas koolireform ja koondamine keskustesse on vajalik tagamaks paremat tulemust kuna suudetakse ressursse kokku hoida ja koondada.
                                Mõnekümne kuni paarisaja liikmelised koolid tuleb kinni panna, sest emotsionaalne pool ja mõningane mugavus ei kaalu üle tõsist tasemevahet ja suurt kokkuhoidu riigi tasemel. Sellega tehakse lauldes kõrvalmajja 1.klassi lippavale Jukule tegelikult karuteene. Ta ongi algustest peale määratud kutsekasse minema kuna eksamihinded ei jäta suurt valikut(siin ei ole midagi halvustavat). Kui ta saab korraliku keskhariduse ja eksami tulemused, on tal sama variant alles, kuid soovi korral on tal võimalus astuda ka mõnda ülikooli.

See jutt, et igaüks, kes on huviline, saab hakkama, ei ole ka suures plaanis suurt väärt. Palju mõtleb ja tegutseb selles suunas keskmine noor põhikoolis/keskoolis, mida ta tahab edasi teha? Suur enamus ei tea seda. Korralik keskharidus jätab talle võimaluse otsutada mitu aastat hiljem.
                                Last edited by vsiu100; 27.02.13, 07:07.

Comment

Working...