majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • Vandalar
    Pokkerihai
    • Oct 2008
    • 3577

Re: majanduse offtopic

Algselt postitas rasmer Vaata postitust
    Oota muruntau ja tolmuahv polegi sama inimene ?
    Mul sama mulje jäänud

Comment

• muruntau
      • Jan 2009
      • 4325

Algselt postitas rasmer Vaata postitust
      Oota muruntau ja tolmuahv polegi sama inimene ?
      Ärge laimake! Mina ei koori eestlasi, põhiliselt ikka välismaalasi ja toon raha siinsesse majandusse. Nagu Robin Hood põhimõtteliselt.

(Klõpsa sisu nägemiseks / peitmiseks)

Comment

• vsiu100
        Moderaator
        • Oct 2008
        • 4253

Oletame, et mul on infot börsifirma juhtiva töötaja tegevuse kohta, mis on avalikkuse silmis big no-no ja saaks pahameele osaliseks. Kas sellised uudised mõjutavad aktsia hinda? Kui ma tegutseks(shortiks) enne uudise meediasse "imbumist" ja tuleks välja, et teadsin ette, kas mu tegevus oleks karistatav?

Comment

• metsnik
          Õpihimuline Mängur
          • Dec 2008
          • 462

esiteks ei ole Tallinna börsil lühikeseks müük kaugeltki mitte lihtne ülesanne (kui see teave on kohaliku börsi ettevõtte kohta), teiseks on reaktsioon sõltuv ju konkreetselt info olemusest ja mõjust ettevõttele (suur PR-laks, ettevõte peab hakkama uut võtmetöötjat otsima vms).

tolmuahv võib mind vajadusel parandada, kuid ei, selline tegevus ei ole karistatav. eriti kui sa ise ettevõtte siseringi ei kuulu

Comment

• tolmuahv
            Klubi Liige
            • Feb 2009
            • 2502

Peamiselt sõltub see sellest, kust info pärit on. Kui see on avalikust inforuumist, siis on sul täielik õigus seda kaubelda. Näiteks kui sa leiad riigihangete registrist, et mõni ehitusettevõte on megahanke võitnud (aga börsiteadet pole veel) või leiad kohturegistrist, et mõne ettevõtte kohta on pandud suur hagi. See info on kõigile seaduslikult vabalt kättesaadav ja seda võib kasutada investeerimisotsuse tegemisel.

Teine äärmus on, kui su klassivend on kohtuniku poeg, kes otsustab näiteks maadevahetuse kohtuasja ja ütleb sulle õlleklaasi taga, et kuulis, et isa otsustas süüdi mõista. See on oluline avalikkusele mitte kätte saadav info, mis sulle eelise annab ja selle kasutamine investeerimisotsuse tegemisel on keelatud.

Comment

• tolmuahv
              Klubi Liige
              • Feb 2009
              • 2502

Algselt postitas vsiu100 Vaata postitust
              Oletame, et mul on infot börsifirma juhtiva töötaja tegevuse kohta, mis on avalikkuse silmis big no-no ja saaks pahameele osaliseks. Kas sellised uudised mõjutavad aktsia hinda? Kui ma tegutseks(shortiks) enne uudise meediasse "imbumist" ja tuleks välja, et teadsin ette, kas mu tegevus oleks karistatav?
              Spetsiifilisemalt antud küsimusele vastates, siis mul on gut feeling, et ma tean, mida sa silmas pead. Selline info üldiselt aktsiahinda ei mõjuta oluliselt.

Comment

• vsiu100
                Moderaator
                • Oct 2008
                • 4253

niiet kui ma töötan hotelli vastuvõtus ja näen kuidas abielus juua täis suurärimees kahe gay-prostituudiga tuppa läheb, siis seda infot võib kasutada? uudise saadab kroonikasse(koos turvalindi pildiga :) ) anonüümne linnakodanik........

Comment

• metsnik
                  Õpihimuline Mängur
                  • Dec 2008
                  • 462

Retooriline küsimus - kas Merko oleks halvem firma kui Annus oleks padugei? Kas Tallink on halvem firma kui Pant oleks/on gei? Need on üldiselt pigem asjad, mida kollane ajakirjandus protsessib, kuni tekivad uued teemad, millest kirjutada, kuna lugejad sama vana jura enam lugeda ei viitsi. Kalaröstimine, anyone?

Comment

• alaska
                    forever
                    • Oct 2008
                    • 6599

Ehitusfirma boss ei saa olla mingi gay, vaid tavaline pederast.

Comment

• metsnik
                      Õpihimuline Mängur
                      • Dec 2008
                      • 462

[ ] solid comment

Comment

• alaska
                        forever
                        • Oct 2008
                        • 6599

No tead seda anekdooti ehitaja ja gay, järelikult ei tea, aga jätkame siis sinu kalaröstimise teemaga.

Comment

• metsnik
                          Õpihimuline Mängur
                          • Dec 2008
                          • 462

ei ole jah piisavalt teemas sees :(

Comment

• vsiu100
                            Moderaator
                            • Oct 2008
                            • 4253

Algselt postitas metsnik Vaata postitust
                            Retooriline küsimus - kas Merko oleks halvem firma kui Annus oleks padugei? Kas Tallink on halvem firma kui Pant oleks/on gei? Need on üldiselt pigem asjad, mida kollane ajakirjandus protsessib, kuni tekivad uued teemad, millest kirjutada, kuna lugejad sama vana jura enam lugeda ei viitsi. Kalaröstimine, anyone?
                            vastus sinu küsimusele - tõenäoliselt ei. aga see ei olegi peamine. ma olen aktsia hinna muutumise põhjustes täielik võhik, kuid arvan, et selles on ruumi ka emotsioonidele.

tolmuahvi näited. kas näiteks kohtu/riigihangete sekräter, kes parasjagu trükib vastavat teadet, võib võtta kõne sõbrale(enne kui ta "enter" vajutab), et anda soovitusi? on selline asi üldse tabatav/kontrollitav?

Comment

• ristijeesus
                              Klubi Liige
                              • Oct 2009
                              • 2533

Vaatame, mis juhtus kui Tallinki juhid kala röstisid. Uudised sellest mürglist ilmusid Soomes 06.11.2006 ja Eestis 07.11. Aktsia tegi siis nii

Comment

• tolmuahv
                                Klubi Liige
                                • Feb 2009
                                • 2502

Algselt postitas vsiu100 Vaata postitust
                                vastus sinu küsimusele - tõenäoliselt ei. aga see ei olegi peamine. ma olen aktsia hinna muutumise põhjustes täielik võhik, kuid arvan, et selles on ruumi ka emotsioonidele.

tolmuahvi näited. kas näiteks kohtu/riigihangete sekräter, kes parasjagu trükib vastavat teadet, võib võtta kõne sõbrale(enne kui ta "enter" vajutab), et anda soovitusi? on selline asi üldse tabatav/kontrollitav?
                                Toodud näites ei ole sekretäri tegevus seadusega lubatud. Ja on küll tabatav, vahel. Umbes niiviisi on paar insiderit ka kinni püütud. Kõige viimati Telekomi väljaostu puhul. Kui mingi lambiants, kes pole kunagi eriti midagi kaubelnud, ostab järsku mingi posu aktsiaid enne positiivset uudist, siis see jääb järelvalvele silma. Järgmisel hetkel uuritakse, et kellega tegu on või kust ta infot võis saada. S.h. vaadatakse nt. telefoniväljavõtet. Kui sealt kohtusekretäri number paistab, on jama käes. Tõenäoliselt jääb palju asju ka lahendamata ja/või avastamata. Aga tegu on kriminaalkuriteoga.

Tallinna börsil üksikute börsiettevõttega seotud isikuid puudutavad skandaalid omavad peaaegu olematut mõju aktsiahinnale.

Comment

Working...