majanduse offtopic
Collapse
X
-
Re: majanduse offtopic
Ärge laimake! Mina ei koori eestlasi, põhiliselt ikka välismaalasi ja toon raha siinsesse majandusse. Nagu Robin Hood põhimõtteliselt.Algselt postitas rasmer Vaata postitustOota muruntau ja tolmuahv polegi sama inimene ?
(Klõpsa sisu nägemiseks / peitmiseks)Võtan komplimendina obv
Comment
-
Oletame, et mul on infot börsifirma juhtiva töötaja tegevuse kohta, mis on avalikkuse silmis big no-no ja saaks pahameele osaliseks. Kas sellised uudised mõjutavad aktsia hinda? Kui ma tegutseks(shortiks) enne uudise meediasse "imbumist" ja tuleks välja, et teadsin ette, kas mu tegevus oleks karistatav?
Comment
-
esiteks ei ole Tallinna börsil lühikeseks müük kaugeltki mitte lihtne ülesanne (kui see teave on kohaliku börsi ettevõtte kohta), teiseks on reaktsioon sõltuv ju konkreetselt info olemusest ja mõjust ettevõttele (suur PR-laks, ettevõte peab hakkama uut võtmetöötjat otsima vms).
tolmuahv võib mind vajadusel parandada, kuid ei, selline tegevus ei ole karistatav. eriti kui sa ise ettevõtte siseringi ei kuulu
Comment
-
Peamiselt sõltub see sellest, kust info pärit on. Kui see on avalikust inforuumist, siis on sul täielik õigus seda kaubelda. Näiteks kui sa leiad riigihangete registrist, et mõni ehitusettevõte on megahanke võitnud (aga börsiteadet pole veel) või leiad kohturegistrist, et mõne ettevõtte kohta on pandud suur hagi. See info on kõigile seaduslikult vabalt kättesaadav ja seda võib kasutada investeerimisotsuse tegemisel.
Teine äärmus on, kui su klassivend on kohtuniku poeg, kes otsustab näiteks maadevahetuse kohtuasja ja ütleb sulle õlleklaasi taga, et kuulis, et isa otsustas süüdi mõista. See on oluline avalikkusele mitte kätte saadav info, mis sulle eelise annab ja selle kasutamine investeerimisotsuse tegemisel on keelatud.
Comment
-
Spetsiifilisemalt antud küsimusele vastates, siis mul on gut feeling, et ma tean, mida sa silmas pead. Selline info üldiselt aktsiahinda ei mõjuta oluliselt.Algselt postitas vsiu100 Vaata postitustOletame, et mul on infot börsifirma juhtiva töötaja tegevuse kohta, mis on avalikkuse silmis big no-no ja saaks pahameele osaliseks. Kas sellised uudised mõjutavad aktsia hinda? Kui ma tegutseks(shortiks) enne uudise meediasse "imbumist" ja tuleks välja, et teadsin ette, kas mu tegevus oleks karistatav?
Comment
-
niiet kui ma töötan hotelli vastuvõtus ja näen kuidas abielus juua täis suurärimees kahe gay-prostituudiga tuppa läheb, siis seda infot võib kasutada? uudise saadab kroonikasse(koos turvalindi pildiga :) ) anonüümne linnakodanik........
Comment
-
Retooriline küsimus - kas Merko oleks halvem firma kui Annus oleks padugei? Kas Tallink on halvem firma kui Pant oleks/on gei? Need on üldiselt pigem asjad, mida kollane ajakirjandus protsessib, kuni tekivad uued teemad, millest kirjutada, kuna lugejad sama vana jura enam lugeda ei viitsi. Kalaröstimine, anyone?
Comment
-
vastus sinu küsimusele - tõenäoliselt ei. aga see ei olegi peamine. ma olen aktsia hinna muutumise põhjustes täielik võhik, kuid arvan, et selles on ruumi ka emotsioonidele.Algselt postitas metsnik Vaata postitustRetooriline küsimus - kas Merko oleks halvem firma kui Annus oleks padugei? Kas Tallink on halvem firma kui Pant oleks/on gei? Need on üldiselt pigem asjad, mida kollane ajakirjandus protsessib, kuni tekivad uued teemad, millest kirjutada, kuna lugejad sama vana jura enam lugeda ei viitsi. Kalaröstimine, anyone?
tolmuahvi näited. kas näiteks kohtu/riigihangete sekräter, kes parasjagu trükib vastavat teadet, võib võtta kõne sõbrale(enne kui ta "enter" vajutab), et anda soovitusi? on selline asi üldse tabatav/kontrollitav?
Comment
-
Vaatame, mis juhtus kui Tallinki juhid kala röstisid. Uudised sellest mürglist ilmusid Soomes 06.11.2006 ja Eestis 07.11. Aktsia tegi siis nii
Comment
-
Toodud näites ei ole sekretäri tegevus seadusega lubatud. Ja on küll tabatav, vahel. Umbes niiviisi on paar insiderit ka kinni püütud. Kõige viimati Telekomi väljaostu puhul. Kui mingi lambiants, kes pole kunagi eriti midagi kaubelnud, ostab järsku mingi posu aktsiaid enne positiivset uudist, siis see jääb järelvalvele silma. Järgmisel hetkel uuritakse, et kellega tegu on või kust ta infot võis saada. S.h. vaadatakse nt. telefoniväljavõtet. Kui sealt kohtusekretäri number paistab, on jama käes. Tõenäoliselt jääb palju asju ka lahendamata ja/või avastamata. Aga tegu on kriminaalkuriteoga.Algselt postitas vsiu100 Vaata postitustvastus sinu küsimusele - tõenäoliselt ei. aga see ei olegi peamine. ma olen aktsia hinna muutumise põhjustes täielik võhik, kuid arvan, et selles on ruumi ka emotsioonidele.
tolmuahvi näited. kas näiteks kohtu/riigihangete sekräter, kes parasjagu trükib vastavat teadet, võib võtta kõne sõbrale(enne kui ta "enter" vajutab), et anda soovitusi? on selline asi üldse tabatav/kontrollitav?
Tallinna börsil üksikute börsiettevõttega seotud isikuid puudutavad skandaalid omavad peaaegu olematut mõju aktsiahinnale.
Comment
Comment