majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • Maheaatom
    Grinder
    • Oct 2008
    • 958

Re: majanduse offtopic

Tolmuahv - aga paku siis "taksojuhile" hea alternatiiv investeerimiseks. Teades, kellena ja kus sa töötad, on imo kogu su jutu point sama, mis:
    - Tammingul, kes annab selgelt mõista, et ostke kulda,
    - Kinnisvaraärikal, kes räägib, et ainuke hea investeering on kinnisvara (sealhulgas rämpsarendused kolhoosipõldudel),
    - või...PokerStarsil, kes väidab et igaühest võib saada pokkeristaar.

Sa oled kaitsnud aastaid erinevaid finantstooteid ning toonud kahtlemata välja väga häid argumente, millele ei suudetagi üldiselt vastu vaielda põhjusel, et inimestel pole sinuga võrreldavaid teadmisi. Täpselt seda teevad inimesed ka teistel elualadel ning reaalsuses on see otsene müügitöö, mida nimetatakse "tarbijate harimiseks".

Mina olen selles mõttes taksojuht, et mul puuduvad süvateadmised investeerimisest, kuid halbu pikaajalisi investeeringuid pole veel teinud. Vastupidiselt professionaalsetele finantshaidele, kelle poolt juhitavad fondid langevad. Mis on nende sõnum "taksojuhtidele", kes on sinna viimastel aastatel investeerinud?

Ja lõppude lõpuks - keda ma olen kutsunud kulda ostma? Ma kaitsen oma arvamust, mille kohaselt majanduse stabiliseerumiseni raha väärtus kulla suhtes jätkuvalt langeb. Loomulikult ei kesta see igavesti ning mitte keegi ei oska praegu täpselt prognoosida murdpunkti - ei sina ega mina.

Comment

• Maheaatom
      Grinder
      • Oct 2008
      • 958

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
      Ma saan aru inimestest, kes räägivad raha väärtusetuks muutumisest. Kuigi see on väga teoreetiline, siis on see üha enam levinud jutt. Aknast välja vaadates me seda küll ei näe (vaatamata "rahatrükile" on inflatsioon väga madal, s.t. raha eest saab endiselt samapalju asju osta kui varem)...
      Ei saa ju. Kui hinnad tõusevad ning reaalpalk/reaaltulud langevad, pole kuidagi võimalik sama raha eest sama palju osta.

Comment

• privador
        Pokkerihai
        • Oct 2008
        • 3951

Mulle isiklikult tundub, et kõige parem on üldse vaene olla.
        Deposiitintrsse pangas ei maksta
        aktsiad on madalseisus

Kõige parem idee tundub üldse laenu võtta pangast soodsatel tingimustel, sest inflatsioon ikka närib ka raha kõvasti.
        Aga pokkeirmängijad ju laenu ei saa...

Seega kuilaenuga saaksid endale kodu-hea invetseering
        Raha eest ehk ostaks aktsiaid

Comment

• Rage
          Klubi Liige
          • Nov 2008
          • 6853

mulle meeldib selle artikli suund, ma olen ka koguaeg mõeld, et kuidas saab praegune maailma majanduse korraldus üldse toimida, kui reaalselt elavad riigid üha rohkem ja rohkem võlgu, kogu majandus on tarbimise kasvule ja krediidile üles ehitatud.. et mingi hetk peab see majanduse mudel ära lagunema, imho me olemegi selleni jõudnud.

veidi veel samal teemal:

Comment

• tolmuahv
            Klubi Liige
            • Feb 2009
            • 2502

Tolmuahv - aga paku siis "taksojuhile" hea alternatiiv investeerimiseks. Teades, kellena ja kus sa töötad, on imo kogu su jutu point sama, mis...
            Ei paku. Ma ei ole siin midagi müümas, vaid arvamust avaldamas. Kui investeerimisnõu tahad, siis seda jagatakse teatud tasu eest kohtades, millest sa väga palju ei pea. Ja sa võid kogu finantssektorit või pankureid obviously bashida, aga ma jätan kasutamata võimaluse sellele vastata.

Mu bottom line oli, et ma ei tea ühtegi investeerimisega rikkaks saanud inimest, kes täna hakkaks kulda kokku ostma, sest "see on nii hea investeering". Samuti ei tea ma ühtegi sellist, kes soovitaks täna teistel seda teha. Küll näen ma üha rohkem investeerimisest kaugel seisvaid inimesi ("taksojuhte"), kes arvavad, et on lõpuks leidnud lollikindla koha, mis on turvaline ja kus saab palju raha teenida.

Comment

• tolmuahv
              Klubi Liige
              • Feb 2009
              • 2502

Algselt postitas Maheaatom Vaata postitust
              Ei saa ju. Kui hinnad tõusevad ning reaalpalk/reaaltulud langevad, pole kuidagi võimalik sama raha eest sama palju osta.
              Siinkohal ajad sa klassikaliselt segi Eesti ja maailma mastaabi. Globaalselt on inflatsioon madal, reaalpalgad ei lange,vaid tõusevad. Sa üritad Eesti viimase paari aasta makropilti võrdsustada kogu maailmas toimuvaga ja jõuad järelduseni, et globaalselt kaubeldav commodity on hea investeering.

Rääkides sinuga sinule sobivas keeles: Suurim nõudlus kulla järele on Hiinas. Seal on majanduse nominaalkasv 15%, reaalkasv 10%, palgakasv tugevalt positiivne nii nominaalis kui reaalväärtuses. Kui sa nüüd tahad kulda osta, kas oleks adekvaatsem vaadata Hiina või Eesti majandust ja palgakasvu? Ma saan aru, et sulle läheb viimane rohkem korda, aga kahjuks globaalsed turud ei pea seda väga oluliseks.

Comment

• privador
                Pokkerihai
                • Oct 2008
                • 3951

Minu arust see on iga asjaga nii, et kui kõik sellest räägivad, siis "tark raha" juba likvideerib pos-e
                Nagu ka kõnekeeld, et fondijuht kuulis liftis, kuidas poisikesed rääkisid ABC aktsia investeerimisest ja fondijuht tormas see järel kabuhirmus töö juurde ja lasi kõik pos likvideerida.
                Ja see toimub igal pool- ka ettevõtluses. Kui tuleb turule magus ärimudel siis tuleb järgi kohe 20 klooni-cherry,smslaen, sendioksjonid jne

Comment

• Maheaatom
                  Grinder
                  • Oct 2008
                  • 958

Rääkides majandusest üldiselt, siis kui mõni väidab, et n. kuld on mullis, küsiks ma hea meelega vastu - kas näiteks Kreeka vedurijuhi 6000-eurone palk (ning kelle taskust see pärineb?) ei ole mullis? Aga vähendada seda ka naljalt ei saa, sest tüüp tuleb kohe tänavale märatsema ning kägistaks hea meelega ära iga poliitiku, kes kunagi odava populaarsuse võitmiseks talle selle palga määras, kuid nüüd räägib mingitest kärbetest.

Sisuliselt peaks Kreeka (mis on õnneks veel võrdlemisi väike riik) olema kindlas pankrotis, kuid kahjuks tähendaks see veelgi hullemaid tagajärgi ning nii hoitakse helleneid iga hinaga vee peal, lootes et kriis ei eskaleeru lõplikult näiteks Itaaliasse, mis tähendaks EU majanduse kindlat kokkuvarisemist. Kreeklased teavad, et nende "päästmine" on odavam kui põhjalaskmine ning seepärast ei vaevugi eriti pingutama. Kokkuvõttes tekib surnud ring - nagu alkoolikut ravitakse peaparanduse, Arnist steigi või laenuvõlglast SMS-laenuga. Tulemuseks saab olla vaid raha väärtuse (kiire) langemine.

Et ees on väga rasked ja segased ajad, ei ole mingi "minu kollijutt", vaid seda arvamust jagavad nii maailma- kui Eesti tuntuimad majandusanalüütikud, kogenud investorid, ülikoolide õppejõud ning ettevõtjad. Optmistliku sõnavõttudega poliitikud teavad samuti vägagi hästi, kuidas asjad tegelikult on, kuid lihtsalt ei saa rahvale midagi muud rääkida. Ka uppuva laeva meeskond üritab vähemalt näiliselt rahulikuks jääda, sest paanika tekitamine ajaks asjad kordades hullemaks.

Comment

• Maheaatom
                    Grinder
                    • Oct 2008
                    • 958

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
                    Mu bottom line oli, et ma ei tea ühtegi investeerimisega rikkaks saanud inimest, kes täna hakkaks kulda kokku ostma, sest "see on nii hea investeering".
                    Samas paljud investorid seda siiski kaitsevad: näiteks http://www.ap3.ee/Default.aspx?Publi...1-4dda248c91c8, http://www.e24.ee/570540/toorainegur...-veel-aastaid/ (neid artikleid leiduks küllaga, kui viitsiks otsida). Arvamusi on igasuguseid.

Teiseks ma arvan, et investeerimisega rikkaks saanud inimene omab esiteks avainimesest niivõrd palju rohkem infot, et neid kahte ma omavahel ei võrdleks. Tõenäoliselt investeerib ta täna hoopis millegisse kolmandasse kui raha või kuld.

Comment

• Maheaatom
                      Grinder
                      • Oct 2008
                      • 958

Algselt postitas privador Vaata postitust
                      Ja see toimub igal pool- ka ettevõtluses. Kui tuleb turule magus ärimudel siis tuleb järgi kohe 20 klooni-cherry,smslaen, sendioksjonid jne
                      Vastab praktikas tõele. Samas püsivad paljud tugevad firmad tänase päevani pildis ning koha pealtnäha täitunud turul võib leida ka väga originaalse lahendusega uus tegija (harilikud kloonid jah reeglina kaugele ei jõua). Võrdlus pokkeriga - kui 2002-2006. aastal suutis iga "taksojuht" pokkeriga raha teenida, siis nüüd ainult parimatest parimad. 2007-2010. aastal kuulsid paljud noored "liftides", et pokker on pop, kõik mängivad ning hakkasid isegi peale. Nüüd võiks nagu eeldada, et nad tegid vale otsuse? Kindlasti paljud tegidki, kuid mitte kõik. Suur osa selle foorumi tänastest kõige tõsistematest tegijatest alustasid mängu just siis.

Comment

• alaska
                        forever
                        • Oct 2008
                        • 6599

Mida selle majanduse kokkukukkumise all mõeldakse? Inimesed istuvad kodudes ilma elektri ja veeta? Miks ei peaks igalpool minema nagu eestis masu ajal, naga soomes lama ajal jne, tõmmatakse kulud julmalt kokku, rahvas natuke vingub ja protestib, aga lõpuks lepib ja hakkab väiksema palga eest tööle. Viimased uudised kreekast räägivad sama juttu:

Comment

• inward
                          Klubi Liige
                          • Sep 2009
                          • 6275

Kreeka ja Eesti olukord oma mahult on erinev. Muidugi oleksid nad pidanud juba ammu kärpima tuimalt, aga seda ei tehtud ja on lastud olukorda veelgi kaugemale minna. Rahvas tuleb pidevalt märatsema tänavatele, mis veelgi süvendab kriisi, kulud kahjustustest jne. Mõtle, kui reaalselt Kreeka pankrotistub, st majandus kukkub kokku. See peaks pmts tähendama, seda et ka infrastruktuur lakkab toimimast.
                          Tagajärjeks anarhia, kodusõda...

Nii saan mina vähemalt aru, loodetavasti nii hulluks asi ei lähe.

Comment

• tolmuahv
                            Klubi Liige
                            • Feb 2009
                            • 2502

Ma ei viitsi hetkel enam vaielda. Kui ühele väitele mõned mõistlikud vastuargumendid tuua, siis tuleb out-of-the-blue mingi teine teema kohe sisse ilma eelmist enam puudutamata.

Kõik teavad, et lääneriikide majandused ei ole heas seisus, see pole uudis. Mu ainus point oli, et nüüd, mil kõik seda teavad, ei pruugi kulda investeerimine olla nii bullet-proof idee, kui mõni soovib arvata ja teistele selgitab.

Comment

• vapsik
                              Klubi Liige
                              • Apr 2009
                              • 5462

Mul pole õrna aimugi, kas kulla ostmine on hea või halb investeering. Aga "ekspertide" juttu ei tasu nüüd küll puhta kullana võtta alati.

Kas Te tõesti usute, et ajalehes või ma ei tea kus antakse heast tahtest Teile head investeerimisalast nõu tasuta? Pigem kui nähakse mõnda asja mille pealt korralikku kasu lõigata, siis hoitakse suu kinni ning kühveldatakse kahe käega raha kokku kuni annab.

Comment

• Maxi
                                Pokkerihai
                                • Nov 2010
                                • 1849

mida rohkem kulda ostetakse seda rohkem tõuseb hind or ?
                                mina olen aru saanud, et kulda promovad just need kes ise kulda omavad juba mingis koguses

Comment

Working...