majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • tolmuahv
    Klubi Liige
    • Feb 2009
    • 2502

Re: majanduse offtopic

Algselt postitas SR1337 Vaata postitust
    correct me if i'm wrong.

Mida kujutab endast fiscal union?

Seda, et EU hakkab makse koguma ning otsustab, mida meie maksurahaga teha = Euroopa liidust saab Euroopa riik?
    Sisult peaaegu jah. Põhimõtteliselt on absurd see, kui riikidel on ühine monetary union (Eurotsoon), aga puudub ühine fiscal union. Võrrelda võiks seda justkui sellega, et Tallinna linn võtab üha enam Eesti kroonides laenu ja kõik teised omavalitsused käituvad mõistlikult. Ühel hetkel oleks valik, kas devalveerida valuuta (sisult "default") või maksta ühiselt Tallinna võetud laenud tagasi. Kui Tallinn defaultib, siis kannatavad kõik koos, sest välisvaluutas vaadatuna nende jõukus langeb ja keegi ei anna hiljem ka neile enam laenu.

Kõige tõenäolisem on, et edaspidi jääb riikidele vabadus oma eelarve kokku panna, aga Brüsselis peab see saama heakskiidu. See heakskiit võib olla kinnitus, et riik ei kuluta üle võimete. Karistusmehhanism oleks trahv või EL-i erinevatest toetusrahadest ilma jätmine piisavalt suures ulatuses. See on täiesti tehtav asi. Saastekvootide jms sodiga on seda juba tehtud ja kõik toimib.

Comment

• rahvavaenlane
      Klubi Liige
      • Dec 2009
      • 3040

kas hiina siis trükib usaga samaväärselt juurde? või mismoodi nemad oma exporti pinnal hoiavad? ja millised maailma valuutad siis tugenvevad? NOK? SEK? mõni araabia dollar? kurat seleta noh,

Comment

• tolmuahv
        Klubi Liige
        • Feb 2009
        • 2502

Hiinal on suured reservid USD-s ja enda valuuta USD-ga fikseeritud. Neil pole vaja midagi trükkida. Kui yuan oleks vabalt kaubeldav, siis tugevneks ta oluliselt USD-i ja EURi vastu, aga Hiina hoiab seda kunstlikult nõrgana, et oma eksporti toetada. Selle arvel on kohalikud inimesed vaesemad, aga ettevõtted ja riik rikkamad.

NOK, SEK - Kui mingi shitstorm on tulemas, siis ilmselt nad tõesti EURi suhtes tugevnevad. Kui Rootsis just kinnisvaral punn pealt ei lenda (mis võib juhtuda). Araabiamaad on oma sisult USD-fixed ja valuuta on pigem kunstlikult alahinnatud.

Valuutade osas on väga raske mingit usaldusväärset arvamust omada. Minu oma on, et kui Eurotsooni pask jätkub, siis liigub maailm tagasi USDi kui ainsa reservvaluuta juurde. Selle tulemusena USD võidab EUR-i suhtes. Ehk PSi kontol ma ise hoian USDi. Aga see on anyone's guess.

Comment

• rahvavaenlane
          Klubi Liige
          • Dec 2009
          • 3040

üks pisike asi mis mind selle kreeka teema juures häirib veel, on see,et kreeklased on teadlikult oma majandusnäitajate kohta valetanud. ka ajakirjandusest on läbi jooksnud selline mõte, et pigem saata neile pädevaid rahandusametnikke ja raamatupidajaid. see aitaks neid kõvasti rohkem. ja üleüldse tundub see abipakett samana kui anda Arnis Vähile stake.

Comment

• Cash87
            Vana Tegija
            • Feb 2009
            • 1402

Aga asi ongi täpselt nii, paketti andmine on aja võitmine, ehk parem kui mitte midagi teha.

Comment

• adam_q
              Vana Tegija
              • Feb 2009
              • 1453

Algselt postitas Kodu Vaata postitust
              Reedel viimane tööpäev, et sain koondamise teate. Kuna olen töötanud üle 8 a ja koondamis teade tuli 1 kuu pealt saan 1 kuu jagu + kompi. Et nüüd siis enamvähem 4 kuu palk saada korraga, ei tea kas julgeb üüldse euris hoida või peaks kohe dollarisse lükama.
              steigi kedagi ja löö triplisse. valik on suur, keda hobeseks valida.

Comment

• tolmuahv
                Klubi Liige
                • Feb 2009
                • 2502

Algselt postitas Cash87 Vaata postitust
                Aga asi ongi täpselt nii, paketti andmine on aja võitmine, ehk parem kui mitte midagi teha.
                Kõik Euroopa poliitikud mõtlevad nii. Ja pankurid. Ja tavainimesed. Kuigi ECB, IMF ega ükski teine osapool ei armasta kreeklasi eriti palavalt, siis nad saavad aru, et nende pankrot oleks kõigile katastroof. Ainult Average Joe ei saa täpselt aru ja tahab, et keegi risti löödaks. Kui ta siis 2 nädala pärast poes kaardiga maksta ei saa, siis ei saa jälle aru, mis juhtus. Või tahab, et karistataks neid, kes Kreeka pange lasid ja sellega ülemaailmse finantssüsteemi perse mineku valmis panid. Ja süüa tahaks ka poest, aga ei saa enam.

Comment

• rahvavaenlane
                  Klubi Liige
                  • Dec 2009
                  • 3040

mina olen Average Joe ja ei taha, et kedagi risti lüüakse. lihtsalt küsin, et kas on mõtet stake anda inimesele kes bankroll managmendiga hakkama ei saa? eurotsooni said nad niikuinii läbi pettuse. pigem aidata neid läbi nõustamise?

Comment

• Potsataja
                    õilishing
                    • Oct 2008
                    • 5270

Üldiselt võib vastavalt võimalusele niimoodi päris pikalt püksi siristada või sortsutada aga ükskord hakkab lõpuks ikka külm ja siis veel see hais...

Nendest on ka muidugi kahju, kes peavad ükskord need totaalselt täislastud püksid ära pesema. Hetkel aga ikka lükkame asja edasi ja "võidame aega" nagu gämbleritele kohane, ehk läheb "õnneks" ja järeltulevad põlved tegelevad selle pesuga.

Comment

• Maheaatom
                      Grinder
                      • Oct 2008
                      • 958

Ma olen Tolmuahviga nõus, et Kreeka kontrollimatu pankrot, mille vägagi reaalseks tagajärjeks oleks kriisi kiire eskaleerumine, oleks hetkel tõenäoliselt kõige halvem lahendus. Aga lubage siiski küsida, mis motiveeriks kreeklasi ennast oma majandust päästma (mis on nagunii ülimalt keeruline kui mitte võimatu ülesanne), kui nad saavad isegi suurepäraselt aru, et teistel riikidel on odavam neid üleval pidada kui pankrotti lasta?

Kärpeid ja muud säärast on näiteks Eestis lihtne teha, sest eestlane on alandlik ja mõninga pobina järel netifoorumites kannatab kõik ära. Kreekas mitte, sest kreeklane tuleb tänale ja pistab pool linna põlema.

Olemusel on läänemaailma haaranud kriisi tagamaad minu arvates eelkõige poliitilised. Poliitikud on lubanud rahvale ning ettevõtjatele oma populaarsuse tagamise nimel kokku taevamannat, andmata täpselt aru, kuidas selleks vajalik raha hankida. Mitte millestki lihtsalt ei saa ju midagi teha.

Comment

• leits
                        Hundinui
                        • Apr 2009
                        • 9562

ilmslegelt tuleb need "siestad" neil seal ära j2tta (no idea kas kreeklastel ka on ..) ja tööle raisad peksta.
                        küsimus ka:
                        miks ei visata kreekat EL v2lja ja ala eurotsoonist? See ei päästa kuidagi või ma olen totaalselt valesti asjadest aru saanud? Võin on euroopa riikide raha nii palju kreeka majanduse jms oluga seotud?

Comment

• kollane
                          Pokkerihai
                          • Nov 2008
                          • 2031

Algselt postitas leits Vaata postitust
                          ilmslegelt tuleb need "siestad" neil seal ära j2tta (no idea kas kreeklastel ka on ..) ja tööle raisad peksta.
                          küsimus ka:
                          miks ei visata kreekat EL v2lja ja ala eurotsoonist? See ei päästa kuidagi või ma olen totaalselt valesti asjadest aru saanud? Võin on euroopa riikide raha nii palju kreeka majanduse jms oluga seotud?
                          Tolmuahv vastas su küsimusele siin juba.

Comment

• leits
                            Hundinui
                            • Apr 2009
                            • 9562

Damn, missisin seda posti vapsjee .. never mind sel juhul

Comment

• rahvavaenlane
                              Klubi Liige
                              • Dec 2009
                              • 3040

sellist uudis aasta pärast ikka ei saa me kuulma, et 10M kreeklast on nälga surnud. tänu sellele, et euroopa ei päästnud neid. nii, et asi on ikkagi väikese pangategelaste kliki taga, kellel on vaja omi tehinguid teostada? vbl tavainimene ei peakski neist asjadest üldse kunagi kuulma?

Comment

• Potsataja
                                õilishing
                                • Oct 2008
                                • 5270

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
                                Kõik Euroopa poliitikud mõtlevad nii. Ja pankurid. Ja tavainimesed. Kuigi ECB, IMF ega ükski teine osapool ei armasta kreeklasi eriti palavalt, siis nad saavad aru, et nende pankrot oleks kõigile katastroof. Ainult Average Joe ei saa täpselt aru ja tahab, et keegi risti löödaks. Kui ta siis 2 nädala pärast poes kaardiga maksta ei saa, siis ei saa jälle aru, mis juhtus. Või tahab, et karistataks neid, kes Kreeka pange lasid ja sellega ülemaailmse finantssüsteemi perse mineku valmis panid. Ja süüa tahaks ka poest, aga ei saa enam.
                                Kaugeltki mitte kõik Euroopa poliitikud ei mõtle niimoodi ja ehk leidub ka paar Skandinaavia või Madalmaade pankurit, kes ei mõtle niimoodi. Tavainimese arvamuse teadasaamiseks peaks korraldama rahvahääletuse, kuid 90%+ tõenäosusega selguks, et tavainimene ongi Average Joe.

Oleks ma üksik ja/või materiaalselt hästi kindlustatud, siis kohe tahaks seda pulli näha, mis pankrotilainega kaasneb. Kahjuks ma seda pole ja seega tuleb Kreeka päästmisplaani poolt olla.

Comment

Working...