"Tippimine" ehk jootraha

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • MIKE_K6o
    FPP Pro
    • Jan 2009
    • 221

Re: "Tippimine" ehk jootraha

Algselt postitas rohelinekonn
    Kuna käin kindlates pubides koguaeg ja sellise lahke meelega olen siis uskuge mind kui hea on et sind teatakse.
    +1

Comment

• Purz
      Õpihimuline Mängur
      • Nov 2008
      • 328

Hea teeninduse eest annan alati kui võimalik tippi. Üldjuhul ca 10-20%, kui peenikest raha ei ole, siis jääb andmata. Teenindaja võiks ise nii tark olla, et ei too 100seid tagasi vaid veidi peenemat ka...

Aga heast teenindusest: Usas hotellis check-outi tehes jätsin oma kotid hotelli hoiule kuna lennukini oli veel aega ja ei viici ju kaamlimoodi mööda linna ringi trampida. Portjee viis siis kõik asjad luggage roomi ära ja ütlesin talle, et sooviks 2h pärast takso saada hotelli ette. Kuna asju oli palju, sai ta 1$ tippi nagu ikka ning tüüp lubas takso orgunnida. Kui linnapealt tagasi tulin oli takso juba kohal ja asjadki peale pandud (jäin ca 5 mintsa hiljaks), kuid takso asemel oli hoopis limu. Tüüp ütles, et headele klientidele on limu sama hinnaga mis takso, ning avas ukse. Super!

Mu tüdruk, kes oli veidi eemal seisnud, ei tahtnud kuidagi uskuda, et see ikka meie limu on ja arvas, et ma mingi über summa magama pannud et hotellist lennujaama sõita. Portjee sai igastahes mu viimased 10 daala mis tasku olid jäänud ja paistis rahul olevat.

Mina jäin ka rahule...

Comment

• leits
        Hundinui
        • Apr 2009
        • 9562

Türgis on erilised piidrid .. tra käisin söömad väljas . . jätsin ca 10-12% tippi .. see piider küsis juurde veel, saatsin pikalt persse ja kõndisin minema .. siuke asi ajab eriti pissed off veel ... imo

Comment

• vonkartoffel
          Pokkerihai
          • May 2009
          • 1658

Algselt postitas Cash87
          Täpselt, see pole kerjuse ja kunni teema vaid just hea teeninduse tänamine :)
          Siis võikski olla boonussüsteem nagu normaalses ettevõttes. Tuleb hea tagasisde või on suur käive. Kingaviksija juurde lähen siis küsin palju ta tahab ehk palju tema palk on. Minul on küll imelik anda 100eeku näiteks peale oma kohalikus pubis, kus teenindajad sõbrad. Telekat ostan tuttava juurest ei maksa ka peale. Palju teist maksab peale kui auto ostab? Ma saan aru et mina, rõhutan mina ise palkan inimese, kes aitaks mul autot osta või midagi muud teha, näiteks palkan inimese kes tooks mulle süüa lauda, siis jah ma annan raha talle ehk maksan mingisuguse teenustasu.

Comment

• vsiu100
            Moderaator
            • Oct 2008
            • 4253

see et on negatiivseid kogemusi, ei tähenda et kõiki peaks ühe puuga lööma. samuti ei pea kõigile tippi andma. tip on tasu hea teeninduse eest. kui jätad andmata ja saad hea teeninduse sellele vaatamata, lähed ikka tagasi. see on 1 põhjuseid miks mõned kohad on teistest edukamad, populaarsemad.
            kasiinodes oli mingi aeg tagasi veel vähemalt selline asi, et nn saalitöötajad jagasid kogu saadud tipi võrdselt ära miski kord nädalas või 2 nädala tagant.
            viimasti tais käies sõime sõpradega õhtust ühes restoranis, mis asus suht kõrgel kalju otsas. sisse minnes tervitati, kõik oli super sõbralik nagu ikka seal kandis. nn peakelner( ca 40-45a mees) oli üli sõbralik, viskas nalja, tundus haritud jne. uuris kus pärit, teadis eestist fakte jne. siis oli 1 juhus, kus ühele tüdrukule unustati jäätise peale maasikad panna. toodi jooksuga terve kausitäis vabanduseks(free). hakkas päike loojuma. peakelner vudas meie juurde, kuna oli näinud, et mõnel olid fotokad kaasas. ütles et kui tahate ilusaid pilte, siis pange end valmis, kuna päike "kukub merre" üli kiiresti. kukkuski msiki 30-40 sekiga. hakkas tibutama vahepeal kergelt. kuna olime rolleritega, siis ära minnes märkasime, et meie rollerid olid katuse alla vahepeal tõstetud, et märjaks ei saaks. kõik oli üli super ja teenindajad tegid palju rohkem, kui see "mille eest neile makstakse". see teeninduskogemus oli palju suurem, kui kõhutäis(mis oli ka obv väga hea).
            mul oleks ikka väga häbi olnud sealt ilma tippi andmata ära minna. kuigi keegi ei küsinud midagi ega vihjanud. samuti ei võetud laualt enne arve kausta ära, kui olime juba ära läinud. käisime miski 4-5 korda samas kohas veel puhkuse ajal.

Comment

• timukasr
              Vana Tegija
              • Nov 2008
              • 1099

Algselt postitas muruntau
              ma ka ei saa üldse jotsi teemast aru. Miks ma peaks jätma ettekandjale või veel mõnel teenindaval ametipostil töötavale inimesele jotsi. See on tema töö, ta saab selle eest palka. Ta teeb seda mida ta teeb selle pärast, et see on tema töökohustus, mitte et "õu vana, ma ei liiguta lillegi enne kui sa rahakotti ei tuuluta". Kas ma peaks äkki hakkama poes poemüüjale ka jotsi maksma? Nt ostan uue läpaka ja müüjale 20% oleks täiesti iseenesest mõistetav kusagil Prantsusmaal ja sealt hakkab see komme levima ja nüüd peaks ka mina hakkama sellist debiilsust tegema. Absurd. Samamoodi kogu jotsi teema minu arust.

Igatahes, suht harva annan. Ja mul on siiralt pohhui kas see jätab või ei minust koonri või roti mulje tüüpidele, kes arvavad, et 500% arvest jotsi anda on seisuse tunnus.

Edit: ma saan muidugi aru, et see on selliste bisnissite omapära, madal palk ja jõukamad kunded taovad palga kokku. Ikkagi ma maksaks pigem teenuse enda eest nt 5-10% rohkem kui et oleks ühiskondlik surve teha veidi fäänsimates kohtades sellist fkn aita nõrgemat jura. Pealegi on jotsi andmisel selline "mina rikkam, sina vaesem alandav" toon tõsiselt juures.
              +1, miks ei võiks tip prae sees olla. Restorani omaniku ahnus? Imelik anda kui ei ole kohustust maksta.

Comment

• leits
                Hundinui
                • Apr 2009
                • 9562

tra see teema ajab mind tilti, kõik kirjutava dnii pikki jutte, ma ie viidsi neid lugeda .. võtke yhe lauseg apalun asi kokku

Comment

• vonkartoffel
                  Pokkerihai
                  • May 2009
                  • 1658

Tegelikkus ongi ju see et, teenindaja peab hästi teenindama. See et restoranides hakati tippi maksma nuhjah. See miski omanike plaan et saaks raha teenida, palga pealt kokku hoides. Igalpool mujal saab hea teenindaja hea töö eest head palka omanikult. Samas see mis vsiu kirjutas ega isegi ei tahaks lahkuda sealt tippi maksmata.

Comment

• vsiu100
                    Moderaator
                    • Oct 2008
                    • 4253

Algselt postitas leits
                    tra see teema ajab mind tilti, kõik kirjutava dnii pikki jutte, ma ie viidsi neid lugeda .. võtke yhe lauseg apalun asi kokku
                    ;D

selle prae hinna sisse arvutamise on see lugu, et see raha läheb koha omanikule reeglina. inimesel endal puudub võimalus teenindajat personaalselt tänada ja teenindaja pole niivõrd motiveeritud. ma ei usu, et see süsteem toimiks. teeninduskvaliteet kannataks.

Comment

• vsiu100
                      Moderaator
                      • Oct 2008
                      • 4253

Algselt postitas vonkartoffel
                      Tegelikkus ongi ju see et, teenindaja peab hästi teenindama. See et restoranides hakati tippi maksma nuhjah. See miski omanike plaan et saaks raha teenida, palga pealt kokku hoides. Igalpool mujal saab hea teenindaja hea töö eest head palka omanikult. Samas see mis vsiu kirjutas ega isegi ei tahaks lahkuda sealt tippi maksmata.
                      teenindussektoris(toitlustus, hotellindus) on ühed madalamad palgad terves maailmas. ei saa omanikult head palka.

Comment

• leits
                        Hundinui
                        • Apr 2009
                        • 9562

mul on kyll jumala savi kas ta toob mulle selel söögi lipsuga või alasti ..

tra tv3st n2itas kunagi saadet, mis debiilsed kokad tegid, kui söök tagasi saadeti .. no wtf, see oli ränk ... situti sinna, kuseti .. visati mingeid v2ljaheiteid .. ja inimesed sõid .. tyra et seda v2ltida, siiis ma oleks nõius elu lõpuni tippi andma :D

Comment

• hotcocacola
                          HTCCACLA
                          • Oct 2008
                          • 14473

Algselt postitas leits

tra tv3st n2itas kunagi saadet, mis debiilsed kokad tegid, kui söök tagasi saadeti .. no wtf, see oli ränk ... situti sinna, kuseti .. visati mingeid v2ljaheiteid .. ja inimesed sõid .. **** et seda v2ltida, siiis ma oleks nõius elu lõpuni tippi andma :D

nägin ka seda dokfilmi, liiga vittus. pikalt olin vaid koduse söögi peal

Comment

• kuco
                            Pokkerihai
                            • Oct 2008
                            • 1910

Algselt postitas rohelinekonn
                            Kuna käin kindlates pubides koguaeg ja sellise lahke meelega olen siis uskuge mind kui hea on et sind teatakse. Pubi võib puupüsti täis olla aga sa saad ikka kõik üli kiiresti.
                            +1

Põhiline on ikkagi see, et kui sa ise oled ka veel normaalne inimene siis tip annab veel kõvasti juurde. Oled õhtu otsa ostnud, tipinud ja muidu viisakalt käitunud siis õhtu viimane või järgmise korra on esimene jook on tihtipeale tasuta.

Comment

• lebovend
                              Pokkerihai
                              • Oct 2008
                              • 2420

Algselt postitas leits

tra tv3st n2itas kunagi saadet, mis debiilsed kokad tegid, kui söök tagasi saadeti .. no wtf, see oli ränk ... situti sinna, kuseti .. visati mingeid v2ljaheiteid .. ja inimesed sõid .. **** et seda v2ltida, siiis ma oleks nõius elu lõpuni tippi andma :D
                              :D

Comment

• vonkartoffel
                                Pokkerihai
                                • May 2009
                                • 1658

Algselt postitas vsiu100
                                teenindussektoris(toitlustus, hotellindus) on ühed madalamad palgad terves maailmas. ei saa omanikult head palka.
                                sellepärast nad ei saagi head palka et omanik räägib et saate tippidest raha, kuigi enda teenuse lõpphinda ta selleläbi langetanud pole, ainult palkasid.

Comment

Working...