"Tippimine" ehk jootraha

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • runnar
    Grinder
    • Oct 2008
    • 740

Re: "Tippimine" ehk jootraha

väljas söömas käies annan mingi 10-15% suht reeglina, vahel rohkem. mingites pubides-klubides-olympsis kokteili/õlle eest 5-10 juurde, rohkem siis kui maailma asjadest enam midagi ei jaga :P
    hiljuti usas käies tõmmati paar korda arvel ring ümber sinna kuhu oli kirjutatud, et tip not included vms :) seal muidugi sõltus kohast, mõnes kohas oli kohe 18% vms service fee otsa pandud, mõnes kohas mitte
    aga eestis on teenindajad võrredes varasemaga õppinud, kui näitesks arve on 100 krooni ja sa maksad 500sega, siis ei tuua sulle enam tagasi nelja sajalist vaid kolm sajalist, kolm 25st, kaks 10st ja viiekas vms, et sa saaks tippi anda kui tahad, no ja reeglina ikka tahan

Comment

• Cash87
      Vana Tegija
      • Feb 2009
      • 1402

Mina annan suht alati tippi nii 10-20% kuna ise olen teendindavas valdkonnas tööd teind ja tean kui head meelt see valmistab :)

Ja selline suhtumine, et ala see on tema töö ja ta saab selle eest kindlat palka, et mina talle küll tippi ei jäta, on lihtsalt puhas ülbitsemine IMO

Comment

• vennike
        Pokkerihai
        • Mar 2009
        • 1958

oleneb teenindusest. meeldiva teeninduse eest - alati! kui aga mingi ajudoonor letis vastu haugub, siis ma ei jäta enne, kui see urood kinga on saanud (true story, juhtus mere pst bowlingus)

Comment

• Tigrano
          Administraator
          • Oct 2008
          • 7614

Alati jotsi natuke.

Comment

• bounce
            Klubi Liige
            • Oct 2008
            • 865

kaine peaga koonerdan, sodi peaga on ikak jäetud nii mõndagi.

Comment

• lebovend
              Pokkerihai
              • Oct 2008
              • 2420

McDonaldsis ka?

Comment

• Potsataja
                õilishing
                • Oct 2008
                • 5270

Siin on sellel teemal päris pikalt vaieldud. http://www.tarbija24.ee/?r=322&ft=4976

Imo jäetakse tippi teeninduse eest. Seega isegi, kui tegu on restoraniga, kuid teenindust selle sõna otseses tähenduses pole näha, siis tippi jätma mitte ainult ei peaks, vaid lausa ei tohiks.

Comment

• leits
                  Hundinui
                  • Apr 2009
                  • 9562

ma ikka üldiselt jätan .. tho päeval ma käin söömas, siis enamus kordadega maksan kaardiga vms .. õhtuti pubis õlut libistades n2kse syyes vms siis olen alati jätnud ca 10%

Comment

• Dogers
                    Pokkerihai
                    • Dec 2008
                    • 2500

Mul sama viga, maksan alati kaardiga, sularaha pmst üldse ei kasuta.

Comment

• vonkartoffel
                      Pokkerihai
                      • May 2009
                      • 1658

Algselt postitas muruntau
                      ma ka ei saa üldse jotsi teemast aru. Miks ma peaks jätma ettekandjale või veel mõnel teenindaval ametipostil töötavale inimesele jotsi. See on tema töö, ta saab selle eest palka. Ta teeb seda mida ta teeb selle pärast, et see on tema töökohustus, mitte et "õu vana, ma ei liiguta lillegi enne kui sa rahakotti ei tuuluta". Kas ma peaks äkki hakkama poes poemüüjale ka jotsi maksma? Nt ostan uue läpaka ja müüjale 20% oleks täiesti iseenesest mõistetav kusagil Prantsusmaal ja sealt hakkab see komme levima ja nüüd peaks ka mina hakkama sellist debiilsust tegema. Absurd. Samamoodi kogu jotsi teema minu arust.

Igatahes, suht harva annan. Ja mul on siiralt pohhui kas see jätab või ei minust koonri või roti mulje tüüpidele, kes arvavad, et 500% arvest jotsi anda on seisuse tunnus.

Edit: ma saan muidugi aru, et see on selliste bisnissite omapära, madal palk ja jõukamad kunded taovad palga kokku. Ikkagi ma maksaks pigem teenuse enda eest nt 5-10% rohkem kui et oleks ühiskondlik surve teha veidi fäänsimates kohtades sellist fkn aita nõrgemat jura. Pealegi on jotsi andmisel selline "mina rikkam, sina vaesem alandav" toon tõsiselt juures.
                      jagan sama arvamust, inimesed teevad oma tööd ja saavad palka selle eest, tuleks teha siis mingid boonussüsteemid ettevõtte siseselt. Ennast häirib ka see sama asi, et kuidas ma nüüd annan raha nagu kerjusele vms.

Comment

• MIKE_K6o
                        FPP Pro
                        • Jan 2009
                        • 221

Algselt postitas vonkartoffel
                        Ennast häirib ka see sama asi, et kuidas ma nüüd annan raha nagu kerjusele vms.
                        Mina küll ei näe kuskilt otsast seda nii, annan ise tippi, klubides/baarides/söömas/taksodes, mujal ei tule praegu väga ette ja olen ka ise töötanud kunagi teenindava personalina ja minu arust on ülimalt hea tunne kui saad tippi ja ülimalt hea tunne kui annad tippi, saamiserõõm ja sinu vastu meeldivalt teenindatu rõõmsamaks muutmise rõõm.
                        Muidugi annan ainult tõsiselt hea teeninduse puhul, kui ikka mingi russ sulle kuskil vastu kisab, et "4ego tebe nada?" siis küsin viimse kui sendi tagasi!
                        Kui on äärmiselt hea teenindus võin vahest kasvõi kuni 100% arvele juurde anda (väiksemate arvete puhul muidugi), et teenindaja ise ka saaks aru, et ta teenindusega ollakse äärmiselt rahul ja nii peabki teenindama.

Kokkuvõtvalt: Teenindusel ja Teenindusel on väga suur vahe sees. Kui teenindaja saab oma põhipalga kätte 6k vms, siis ta võib sulle muuseas selle prae ette visata ja kõik, aga samas on endal ka hea tunne kui tekib tunne, et ikka tuntakse huvi su soovide jms vastu!

Comment

• vsiu100
                          Moderaator
                          • Oct 2008
                          • 4253

ei saa ma aru sellest "nagu kerjuse" jutust.
                          siis ei saaks ju osasid teenuseid ka kasutada, kui selline suhtumine on. kingaviksija tänavapeal on ka ju siis kerjus ja sa ei lähe tema juurde. hotelli portjee on ka alamklass, kes tassib su 20kg kotte, kui sina käed taskus tuppa marsid jne. miks tuntakse valehäbi teenuse kasutajate poolt, kui selle pakkujad ei tunne häbi(ja õigesti teevad). tipiga sa näitad oma tänulikkust, mitte seda et olen kunn.
                          kui oled kuskil regulaarne klient ja annad ka tippi, siis saad ka parema kohtlemise. see on suht loomulik ka, kuna teenindajal kujuneb nn pilt püsiklientidest.
                          1 mõne aasta tagune näide, miks on kasulik tippi anda. olime suure seltskonnaga otepääl come backis talvel. suht varakult olime kohal, kui klubi pool tühi. tellisime mitu korda jooke ja alati jäeti ka tippi. pärast kui klubi oli puupüsti rahvast täis ja jooki pidi ootama 10min, piisas vaid käega märku andmisest ja kohhhe olid joogid olemas. win-win imo.

Comment

• Cash87
                            Vana Tegija
                            • Feb 2009
                            • 1402

Täpselt, see pole kerjuse ja kunni teema vaid just hea teeninduse tänamine :)

Comment

• Rigged
                              Pokkerihai
                              • Oct 2008
                              • 2535

Annan alati suht kõvasti tippi.

Comment

• rohelinekonn
                                Klubi Liige
                                • Nov 2008
                                • 3808

Kainena annan hästi tipi ja joogise peaga veel paremini. Ise olen restoranis töödanud (küll mitte kelnerina kes tipi saab) ja tean et pole kerge joosta ja kõike hästi sulle teha kui saal rahvast täis on seega hea teeninduse eest alati heameelega jätan. Ja jokkis peaga on kah hea jätta palju tipi. Kuna käin kindlates pubides koguaeg ja sellise lahke meelega olen siis uskuge mind kui hea on et sind teatakse. Pubi võib puupüsti täis olla aga sa saad ikka kõik üli kiiresti.

Comment

Working...