majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • peete82
    Vana Tegija
    • Jan 2010
    • 1310

Re: majanduse offtopic

nojah, mõistagi peab tegelikult see müüja müüma tunduvalt rohkem kui enda neljakordne palk.
    Seal firmas on ilmselt tööl veel palju muid ametimehi nagu varustajad, raamatupidaja, firmajuht, jne.
    aga lihtsaks näiteks hea küll.

Comment

• muruntau
      • Jan 2009
      • 4325

Mõtlen siin pikaajalise (10+ aastat) säästmise peale, strateegiaga osta ja hoia +10 aastat. Uurin erinevaid variante nii kulude kui võimaliku tootluse perspektiivist. Mis maaklerit oleks mõttekas kasutada nii kulude kui ka maksude maksmise perspektiivist? LHV peaks vist Eesti omadest napilt odavaim olema? Seal oli ka maksuametile andmete esitamine väga lihtsaks tehtud.

Investeerimisplaan on esialgu investeerida kuus ~500 ja algsumma oleks ~1500. Kulude aspektist seda väga diversifitseerida ei anna, kui just fondidesse püsikorraldusi ei tee, aga ei tahaks väga juhitavaid fonde näppida teenustasude ja turgude biitimise ebatõenäolisuse tõttu. ETF'idesse jällegi ei anna püsikorraldust teha. Üldiselt siiski tahaks investeerida esialgu umbes 3 erinevasse instrumenti. Saan ma õigesti aru, et kui eeldatavad tootlused kõrvale jätta, siis oleks kulude perspektiivist minu võimaluste juures üks mõistlikumaid variante osta praegu ühte ETF'i, siis koguda 3-4 kuud ja osta teist ETF'i ja nii edasi. Siis jääks kohene teenustasu 1% kanti (LHV's vist oli tehingu maksumus ~€12+0,3%) vs ~3% igakuise ostu puhul ja ei jääks ka liiga suur osa oodatavast teenistusest saamata. Aasta pärast oleks siis juba sõltuvalt ostude vahelisest ajast ühte-kahte fondi kaks makset tehtud. Kas tundub mõistlik plaan või oskab keegi midagi etemat pakkuda selliste võimaluste juures?

Natuke imelik nii foorumis küsida, aga pangas investeerimiskonsultante on veel vähem mõtet sellise asjaga tüüdata, sest sealsed esimese korruse tüübid ei oska arvutadagi ja hakkaks kohe enda panga sit*a pähe määrima. Veidi arukamate tüüpide juurde aga pankades nii väikse summaga jutule vist ei lastagi.

Comment

• anti
        Julm Donk
        • Nov 2008
        • 74

Täiesti mõistliku mõtted. Ise kasutan ka sarnast strateegiat. Kui saladus pole, siis millistesse ETF´idesse plaanid investeerida?

Comment

• turusolkija
          Jube Noob
          • Nov 2012
          • 100

LHV-l on selline teenus nagu kasvukonto, kus saad panna suht korralikust valikust oma ETF valiku kokku. teenustasu on 1% min 2eur vms.

Comment

• muruntau
            • Jan 2009
            • 4325

Algselt postitas anti Vaata postitust
            Täiesti mõistliku mõtted. Ise kasutan ka sarnast strateegiat. Kui saladus pole, siis millistesse ETF´idesse plaanid investeerida?
            Ega mul väga häid ideid ei ole. Tahaks kahe areneva piirkonna ja ühe arenenud piirkonna ETF'i investeerida. Üks valikutest oleks kas Hiina või siis Aasia ex Japan, äkki isegi midagi huvitavamat sealt nagu Vietnam vms. Hiinas on vaja majanduses mõningaid struktuurseid muutuseid läbi viia, mis on ka üks põhjustest nende indeksi läägimisele, aga usun, et nad saavad sellega hakkama.

Teine piirkond oleks kas Ida-Euroopa või L-Am. Kuna esimese puhul vähesed ETF'id on liigse Venemaa ja energiasektori exposure'iga, siis see jääks pigem ära. L-Am on teatava commodity exposure'iga küll, mis mingi hetk saab pigem riskiks kui plussiks, aga nende majandus on saanud korraliku arenguhoo sisse ja on muutumas järjest mitmekesisemaks.

Arenenud piirkondadest eelistaks Usa, Euroopas võivad minu kohvipaksu tasemel arvamuse järgi probleemid kauem kesta. Ja noh, Jaapan on Jaapan :D USA indeksid on siiski selgelt liiga kõrgel minu maitse jaoks, ehk kunagi hiljem.

Algselt postitas turusolkija Vaata postitust
            LHV-l on selline teenus nagu kasvukonto, kus saad panna suht korralikust valikust oma ETF valiku kokku. teenustasu on 1% min 2eur vms.
            Kahjuks seda teenust enam ei pakuta liitumiseks, muidu oleks kindlasti uurinud.

Comment

• tolmuahv
              Klubi Liige
              • Feb 2009
              • 2502

Muruntau, lihtsalt repliigi korras: Venemaa aktsiad pole kunagi olnud nii odavad võrreldes EM peer groupiga. Lehmani kriisi põhjas oli discount ca. 65%, täna on 70%. Seega äkki polegi nii kohutav idee Vene energiasektorit pisut omada?

Üldiselt on sellise kogumise puhul jah peamine otsus, et mis regiooni eelistada. 10a perspektiivis ma ise panustaks kõige enam sub-Saharan Aafrika peale. Aga sinna ligipääs pole odav ega lihtne. 2-5a perspektiivis arvan, et Venemaa võiks MSCI EM indeksit outperformida, kuna underperformance tänase makro tingimustes tähendaks, et discount peaks veel suuremaks minema. Mis on ofc võimalik, aga minu arvates pigem ebatõenäoline.

Comment

• muruntau
                • Jan 2009
                • 4325

Olen ise ka lugenud veidi Sub-Saharan Aafrika investeerimispotentsiaali kohta. Kindlasti seal seda on ja ruumi arenguks on päris palju. Teisest küljest hirmutab sealsete inimeste tööeetika, mille kõrval isegi Kreeklased on Sakslastega samal pulgal, nii olematu lihtsalt, ning sealne asjaajamise raskus, ettevõtte püstipanekuks võis vist osades riikides üle aasta minna (vs Eesti 1h) ja maksude täitmiseks läks vist ka kümneid kordi rohkem aega kui valgete maades. Teisest küljest sealne majanduse tase on täiesti 0, nii et selle kasvamine teatud reformide tingimustes võib esialgu päris kiireks osutuda küll. Commodity raha on seda toetanud ka. Vaatasin kähku AFK'd, mida see tähendab: "AFK charges a net expense ratio of 72 basis points"? Et fondi valitsemistasu on 0.72% aastas?

Venemaa discount on kindlasti huvitav, aga minu piiratud võimaluste tingimustes ei jääks see huvitavate piirkondade seas vist siiski TOP 2 sisse. Uurin mingi hetk veidi rohkem, äkki arvamus muutub.

Comment

• tolmuahv
                  Klubi Liige
                  • Feb 2009
                  • 2502

Algselt postitas muruntau Vaata postitust
                  "AFK charges a net expense ratio of 72 basis points"? Et fondi valitsemistasu on 0.72% aastas?
                  Sisult jah. Management fees + costs on 0.72% p.a.

Comment

• tolmuahv
                    Klubi Liige
                    • Feb 2009
                    • 2502

Selle tööeetika jms Aafrika probleemide kohta ma tsiteeriks üht tuttavat, kes launchis 1990ndatel Venemaa fondi. Tema müügiargument oli Läänes: 'My bet is that the Russian companies will go from truly fucking horribly managed companies to just horribly managed companies. I will make 1000% from that and this will be enough for me'.

Comment

• anti
                      Julm Donk
                      • Nov 2008
                      • 74

Muruntau, mina soovitaks sul investeerimise võimalikult lihtsaks jätta. Sul ei ole mingit põhjust eeldada, et sa oled turust targem seega ei ole mõtet ka üritada teda outperfomida. Pakun lihtsa lahendus. Võtad 3 ETFi: USA, arenenud maailm v.a. USA, arenev maailm. Paned paika millist tasakaalu tahad nende vahel hoida nt. 40% 40% 20%. Ja ongi kõik. Nende ETF´ide juures on ka tasud üldiselt väga madalad võrreldes mingite Aafrika teemadega.
                      Last edited by anti; 10.04.13, 13:30.

Comment

• muruntau
                        • Jan 2009
                        • 4325

Ega ma eeldagi ega üritagi, minu olematute mahtude juures pole mõtetki. Isegi kui saavutaksin 1-2% eelise oleks sellele kulutatav aeg mul pokkeris palju rohkem väärt ja enda teadmiste-oskuste juures on turu pikaajalise biitimise tõenäosus küllaltki olematu. Mulle veidi riskantsem strateegia sobib, kuna see on tõesti pikemaks perspektiiviks, +10a. Võtan kahte arenevat ja ühte arenenud piirkonda umbes võrdselt

Comment

• Rage
                          Klubi Liige
                          • Nov 2008
                          • 6853

kohalikele vingiviiulitele veidi mõtlemisainet.

Comment

• alaska
                            forever
                            • Oct 2008
                            • 6599

Kas ma pean siit välja lugema, et kui meie SKT tõuseb, siis meil enam näljas lapsi ei ole? Narkomaanide ja enestappude arv väheneb?

Üle maailma on väga palju näiteid, kus SKT suurenedes vaesus kasvab.

Comment

• tolmuahv
                              Klubi Liige
                              • Feb 2009
                              • 2502

Selle artikli point oli, et vaesus tegelikult keskmiselt ei kasva, ettevõtted ei ole muutunud oma töötajate suhtes ebaõiglasemaks ja ebavõrdsus on kasvanud kriisieelse ajaga võrreldes marginaalselt, seda suuresti seetõttu, et ehitaja ei saa enam €2500 netopalka.

Keskmisel inimesel on raske eristada, mis on tema isiklik kogemus, mis on ühiskonna keskmine ja kus suunas liigub trend. Seda teeb veel raskemaks ebaobjektiivne ajakirjandus, mis kajastab tihtipeale asju tasakaalustamata.

Minu arvates on meil praegu pigem tegu klassikalise bubble'ga, kus üht arvamust piisavalt korrates muutub see üldlevinud arvamuseks, omamata sealjuures seost objektiivse reaalsusega. Umbes nagu 2006-2007 aastal kinnisvarahinnad. Selle tagajärg on tihtipeale see, et inimesed reageerivad valesti ja saavad seetõttu soovimatuid tagajärgi näha. Kui 2007 aastal tähendas see, et vaene pere otsustas ka lõpuks korteri osta, siis tänases kontekstis võiks see tähendada, et isegi haritud inimene valib järgmistel valimistel SDE.

Comment

• Pythagoras
                                Grinder
                                • Apr 2012
                                • 589

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
                                et isegi haritud inimene valib järgmistel valimistel SDE.
                                Pole ise kunagi SDE-d valinud ja ilmselt ei vali ka, kuid tahad öelda, et SDE-d peaks normaalses situatsioonis (no bubble) valima vaid keskmisest madalama haridustasemega inimesed?

Comment

Working...