Spordipoisse on? Kui jah siis rääkige "aeroobsest" treeningust - mida, tihti jne

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • alaska
    forever
    • Oct 2008
    • 6599

Re: Spordipoisse on? Kui jah siis rääkige "aeroobsest" treeningust - mida, tihti jne

Algselt postitas ranka
    Väga hea aga ikkagi ei saanud küsimusele vastus - miks anaeroobne on pikemas perpsektiivis ilma aeroobseta kahjulik südamale? Mida aeroobne teeb, et süda jälle "ok" oleks?
    Kuna olen kõik need südameprobleemid ja ilma aeroobseta kangisikutamised läbi elanud, siis kirjutaks oma nägemuse.
    Noor algaja jõusaalis, kes ei sõida prügikasti välja viima autoga, kes jalutab piisavalt, mängib palli ja on üldse aktiivne liikuja noore inimese mõistes, see ei pea küll vaevama oma pead "jõusaal koormab südant" probleemiga. Teine äärmus on kontorirott või arvutisõltlane, kes avastab jõusaali ja hakkab seal 7x nädalas lahmama. Need jagunevad kaheks; ühed, kellel ei ole eriti suured lihased, kes panevad kangile väikesed raskused ja vaikselt kasvatavad lihast ja võhma seal. Nemadki ei pea eriti muretsema, kuna nad ei suuda lihtsalt üle pingutada hullusti, et südamele mõjuks.

Teine tüüp kontorirotte on need, kes on varem olnud spordimehed, viimastel aastatel aga laisaks läinud. Kui nemad lähevad jõusaali, siis raskused, millega alustatakse, on suuremad, kuna lihased on siiani suuremad ja nendel on väga kerge ennast ülepingutada. Nemad peavad kindlasti alustama aeroobsega, kõige optimaalsem oleks vähemalt paar kuud mingisuguse liikumisega, umbes kahekordse pulsisagedusega, mingi 130 näiteks. Südamelihas harjub tihedamalt lööma ja jõusaalis, kui pulss pidevalt lakke läheb, pole see südamele niisuur koormus.

Põhiline siis see, et peale pikemat pausi sportimist jätkates alustataks aeglaselt.
    Niiet mina ei näe probleemi, kui uni korras ja jõudu on, hakata elueest kilomeetreid taga ajama rattaga või joostes. Halba ta ei tee, ülepäeva 4km ring tuleks kasuks ikka.
    Üks asi veel; jõusaaliga peab käima kaasas raudselt väga hea uni/puhkus, ma ei tea, kuidas pokkerimängijal sellega on, tõenäoliselt mitte piisav.

Comment

• Tigrano
      Administraator
      • Oct 2008
      • 7614

Re: Spordipoisse on? Kui jah siis rääkige "aeroobsest" treeningust - mida, tihti jne

Algselt postitas alaska
      Kuna olen kõik need südameprobleemid ja ilma aeroobseta kangisikutamised läbi elanud, siis kirjutaks oma nägemuse.
      Noor algaja jõusaalis, kes ei sõida prügikasti välja viima autoga, kes jalutab piisavalt, mängib palli ja on üldse aktiivne liikuja noore inimese mõistes, see ei pea küll vaevama oma pead "jõusaal koormab südant" probleemiga. Teine äärmus on kontorirott või arvutisõltlane, kes avastab jõusaali ja hakkab seal 7x nädalas lahmama. Need jagunevad kaheks; ühed, kellel ei ole eriti suured lihased, kes panevad kangile väikesed raskused ja vaikselt kasvatavad lihast ja võhma seal. Nemadki ei pea eriti muretsema, kuna nad ei suuda lihtsalt üle pingutada hullusti, et südamele mõjuks.

Teine tüüp kontorirotte on need, kes on varem olnud spordimehed, viimastel aastatel aga laisaks läinud. Kui nemad lähevad jõusaali, siis raskused, millega alustatakse, on suuremad, kuna lihased on siiani suuremad ja nendel on väga kerge ennast ülepingutada. Nemad peavad kindlasti alustama aeroobsega, kõige optimaalsem oleks vähemalt paar kuud mingisuguse liikumisega, umbes kahekordse pulsisagedusega, mingi 130 näiteks. Südamelihas harjub tihedamalt lööma ja jõusaalis, kui pulss pidevalt lakke läheb, pole see südamele niisuur koormus.

Põhiline siis see, et peale pikemat pausi sportimist jätkates alustataks aeglaselt.
      Niiet mina ei näe probleemi, kui uni korras ja jõudu on, hakata elueest kilomeetreid taga ajama rattaga või joostes. Halba ta ei tee, ülepäeva 4km ring tuleks kasuks ikka.
      Üks asi veel; jõusaaliga peab käima kaasas raudselt väga hea uni/puhkus, ma ei tea, kuidas pokkerimängijal sellega on, tõenäoliselt mitte piisav.
      Väga hea postitus. Mina olen momendil see teine variant ja nüüd hakkasin üleöö käima 4-5 korda nädalas trennis. 4 koda saalihoki ja 1-2 korda nädalas hokit, kui ilma on. Nüüd tekib kohe probleem, et kas südamele ei ole see liiga koormav kohe, arvan, et võtan esimesel kuul ikkagi koormust vähemaks ja käin 3 korda nädalas saalihokis, eriti kui olen peale trenni jube läbi, see näitab, et koorums on küll väga suur minu jaoks.

Comment

• ranka
        Miljon Põhjust Kodus Olla
        • Sep 2008
        • 36444

Algselt postitas alaska

Tegelt ma vist kategoriseerin sinna teise ja kolmanda vahele :D Sest muskleid ja lihaseid mul ei ole ning jõuaks teen ikka väga kergete raskustega aga teise sellepärast, et viimase 1.5 aastat olen stabiilselt aga vahedega käinud jooksmas :D nii kuu aega käinud iga nädal 2-3 korda ja siis miski kuu pausi :D

Unega on mul täiesti pepus, sest see on ka väga ebaregulaarne - et vahest on nädalased "unetused", kus magan ööpäevas 3-4 tundi ja siis vastupidi on nädal, kus magan 14-15 tundi jutti, mõned tunnid üleval ja siis jube unekas :) Jube imelik aga see on suht eluaeg mul olnud, tööl käies häiris eriti, sest kui und ei olnud siis ei saanud magada ja tööl olin nagu zombie või kui olid "väsinud" ajad, siis samuti tööjures zombie.

Comment

• Maheaatom
          Grinder
          • Oct 2008
          • 958

Mina kuulun kategooriasse "endised spordimehed", sest kooli ajal ja ülikooli esimestel kursustel + sõjaväes tegin tõesti kõvasti sporti (peamiselt kergejõustik ja pallimängud) aga seejärel muutusin korralikuks laiskvorstiks (200 meetri kaugusele poodi autoga jne.) ning võtsin ajapikku üle 20 kilo juurde. Pluss veel 7-8 kilo, mis tekkis pärast püsisuitsetamisest loobumist (2007 suvel) ja millest pole õieti siiamaani lahti saanud.

Eelmisel sügisel lõpuks vandusin, et aitab sellest jamast ja sellest hetkest katsun teha kolm korda nädalas mõõdukat aeroobset treeningut (umbes tund korraga): eelkõige ujumine, talvel ka suusatamine; suvel tulevad ratas, jooks ja rullid. Võibolla ka jalgpall kui novembris hangitud vigastusest täielikult parananen - ikkagi palju huvitavam kui tuimalt basseini otsi kütta. Ja tõsiasi on see, et kui eesmärgiks on vedelust välja lüüa (üleliigsed kilod), siis sõltub füüsilisest treeningust vaid umbes 30% ning ülejäänu 70% tuleb panna toitumise arvele. Et Eesti mehed s...sti toituvad (mina sealhulgas), pole kellelgi saladus ning kui vanus hakkab juba sinna 30 kanti minema, siis tuleks kindlasti piirata igasuguste pitsade, burkside, grilll-liha, praekartulite, saia, fritüüritud pelmeenide, õlle jms. tarbimist.

Comment

• virx747
            Grinder
            • Nov 2008
            • 751

Ütleks ka mõne sõna sekka aeroobsest ja anaeroobsest koormusest. Vabandan ette, kui mõnda meest siin juba kordan või räägin sellest, millest eespool räägiti - ei ole hetkel aega kõike eelnevat läbi lugeda. Anaeroobne on siis kehaline tegevus, kus organism ei jõua lihaste tööks vajalikku hapnikku lihaskudedesse transportida ja tekib nn hapnikuvõlg, selle tulemus on näiteks piimhappe tekkimine.

Aeroobse koormuse ajal aga jõutakse lihasrakke varustada vajaliku hulga hapnikuga. Aeroobne ja anaeroobne lävi on inimestel erinev, oleneb treenitusest, vanusest jne. Kui teada oma puhkeoleku pulssi ja maksimumpulssi, siis on enamvähem täpselt võimalik välja arvutada oma tsoonide pulsi vahemikud. Need valemid ilmselt leiate internetist, kui ei leia, võin anda.

Anaeroobse koormusega me ei treeni oma organismi vastupidavust. Organismi vastupidavus aga tähendab seda, et meie südamelihas, kopsud ja veresüsteem on arenenud selleks, et hapnikku efektiivsemalt transportida. Südamelihas suureneb ja tugevneb, veresoonte kapillaarvõrgustik täieneb, veresooned muutuvad nö laiemaks ja lisaks palju biokeemilisi muudatusi, nagu näiteks hemoglobiini taseme tõus.

Vastuseks Ranka küsimusele miks anaeroobne koormus on pikas perspektiivis kahjulik võin õelda seda, et kõik ühekülgsed tegevused viivad pikas perspektiivis meie keha tasakaalust välja. Kui ainult treenida anaeroobselt, siis me saavutame selle, et meie pulss läheb väga kiiresti ülesse, aga me ei arenda piisavalt südamelihast ja veresoondkonda.

Lühidalt: anaeroobne koormus ei arenda piisavalt efektiivselt südamelihast, sellele tuleks kõrvale teha kindlasti aeroobset treeningut.

Isiklikult arvan, et 2-3x nädalas 20 min. on täiesti piisav, et taset hoida. Selleks, et areneda on vaja loomulikult rohkem treenida. Aeroobse treeningu kestvus ei tohiks olla alla 15-20 min.

Olen 25 aastat teinud teadlikku treeningut, sellest umbes 10 nö tippsporti, lõpetanud kehakultuuri teaduskonna ülikoolis, selle ajaga õpid oma keha niivõrd hästi kuulama, et vahel tõmban täiesti spontaalselt tossud jalga ja lähen teen väikese metsajooksu näiteks. Lihtsalt keha tunneb ise ära, millal vaja oleks ennast liigutada.

Edit

Leidsin veel Ranka küsimuse: mis on parim aeroobne sport.
            Vastus on: see, mis Sulle endale kõige rohkem istub ja meeldib. Vahet pole, mida Sa teed, tähtis on, et pulss oleks õiges vahemikus. Võib ka kodus karata toolile ja maha, aga see on ju nüri. Harrastus sportlaste üks suuremaid vigasid aeroobset treeningut tehes on see, et arvatakse mida rohkem pingutad, seda parem. Vale. Kõige tähtsam on see, et pulss ei läheks enda aeroobsest tsoonist välja. Väga jämedalt on see selline koormus, kus sõbraga saab mõnusalt veel juttu ajada, aga kõige parem on muidugi pulsikell muretseda.

Comment

• Marek K.
              Klubi Liige
              • Oct 2008
              • 1477

Tundub, et siin foorumis ikka päris palju spordiga tegelevaid inimesi. Ise olen küll jumala kokku kuivanud ja ei tea sõna "sport" tähendustki enam. Samas aega ka pole. Isegi viina joomine on minu jaoks sport, kuna seda juhtub üliharva viimasel ajal.

Comment

• gert23
                Klubi Liige
                • Oct 2008
                • 6695

ma käin kossu mängimas 2* nädalas, mida on selgelt vähe. Peale suitsetamise maha jätmist (6 kuud tagasi), olen juurde võtnud 12kilo :).
                suvel sai ka naisega pirital jooksmas käidud. Mhh peaks uuesti jooksma hakkama.

Comment

• antnx
                  Pokkerihai
                  • Oct 2008
                  • 3102

Kunagi sai kõvasti sulgpalli mängitud aga vigastuse tõttu loobutud. Üritan käija ikka 2x nädalas ujumas ja 1x jõusaalis. Kui neid asju ei saa teha siis käin sulgpalli trennis. Tahaks natuke kaalust maha võtta siis oleks kena poiss ja naised tahaks mind :D

Comment

• Marek K.
                    Klubi Liige
                    • Oct 2008
                    • 1477

Ma tahaks kaalus miski 10kg juurde võtta, andke nõu kuidas võimalik :)

Comment

• Helmps
                      Grinder
                      • Oct 2008
                      • 828

Algselt postitas rankapoeg
                      ära käi nii tihti vetsus siis nagu sa praegu käid. kord kuus ja jõulukuu ajal kaks

Comment

• Marek K.
                        Klubi Liige
                        • Oct 2008
                        • 1477

ma arvan, et kui kord kuus käiksiin, siis mitte ei oleks enam nii, et kõik inimesed samas korteris ära surevad.. vaid siis vajab terve maja rahvas kiirabi.

Comment

• ranka
                          • Sep 2008
                          • 36444

Easy. Jäta suitsetamine maha, söö rohkem. Kui suitsetamise maha jätad, siis seda viimast ei olegi vaja - see tuleb iseenesest, sest tobi tegemise asemel krõbistaks küpsist või lutsutaks kommi. Peale seda kilod tulevad, kui mühiseb (Eriti kui veel pokkeriproks saaD) ja siis juba esitad siia küsimuse, et kuidas 10-nest kilost lahti saaks.

Muideks suitsetav pokkeripro on -EV, eriti cashgame mängijale, kus puuduvad "breakid". Samuti suitsunälg viib keskendumise.

Comment

• leits

Patrikule koostasin special programmi kuidas kaalus juurde saada: Mac Mac Mac, siiani ei ole veel aidanud ..

Comment

• Marek K.
                              Klubi Liige
                              • Oct 2008
                              • 1477

Ma suitsetamise maha jätmisega hjetkel kindlasti hakkama veel ei saa, aga plaan on küll varsti. Ja seda juttu ma ei usu enda puhul, st. ma tean et 99% kõik võtavad kaalus juurde kui suitsetamise maha jätavad. Ma ise suitsetanud vast miski 6-7 aastat, mingi aeg jätsin vahepeal pooleks aastaks maha, midagi ei muutunud.. söögiisu ka ei läinud suuremaks. Kuigi see on praktiliselt koguaeg, et nälg suht koguaeg perses, vahetpole kas oled söönud või mitte. Kaal pole vähemalt viimased 5 aastat mitte sentimeetritki muutunud.

Comment

• ranka
                                • Sep 2008
                                • 36444

Ma suitsetamise maha jätmisega hjetkel kindlasti hakkama veel ei saa, aga plaan on küll varsti. Ja seda juttu ma ei usu enda puhul, st. ma tean et 99% kõik võtavad kaalus juurde kui suitsetamise maha jätavad. Ma ise suitsetanud vast miski 6-7 aastat, mingi aeg jätsin vahepeal pooleks aastaks maha, midagi ei muutunud.. söögiisu ka ei läinud suuremaks. Kuigi see on praktiliselt koguaeg, et nälg suht koguaeg pe**es, vahetpole kas oled söönud või mitte. Kaal pole vähemalt viimased 5 aastat mitte sentimeetritki muutunud.
                                6 kuud on liiga short term IMO. Ma 6 kuud peale suitsetamist alles sain aru, et meeled on tunduvalt teravamad ning enesetunne sitaks parem.

ja kui sa väidad, et kogu aeg on nälg, siis sa ehk oled kaalus nii kerge, kuna sa lihtsalt ei söö :)

Comment

Working...