majanduse offtopic

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • erplander
    ekrelander
    • Oct 2008
    • 1029

Re: majanduse offtopic

Oh, mis nüüd mina, mis on mul vastu panna sellisele majandusgurule nagu muruntau, kõigest tühised 11 majandusega seotud ap-d (nagu terased matemaatikud kiirelt välja arvutasid).

Aga üldsuse rõõmuks sedapuhku tõesti ei viitsi vaidlustesse laskuda, kuigi teema on omajagu huvitav, samas muruntau vastu nagu ei näe sel suurt pointi, kes vaidleb lihtsalt vaidlemise pärast, nt ses teises teemas, kus maailmamajanduse peale kaldus arutelu, seal lihtsalt kukkus algul ägedalt kõike vastandama, hiljem aga sisuliselt kordas mõningaid mu pointe veidi teises sõnastuses, nt seda rahvastiku vananemisega seonduvat.

Lisaks, kui hakkaksin nüüd midagi reformikommarite tegemiste kohta halvasti ütlema, siis on kohe tegu sellise jumalateotusega, et automaatselt peab tegu olema kesikuga.

Nii et las see pigem jääb, tahtsin vaid oma vaimustust avaldada sõber muruntau rõõmu üle, kui supertoredalt ikka meie majandusega läheb :)

Comment

• peete82
      Vana Tegija
      • Jan 2010
      • 1310

Noh, eks need esimeses postis toodud majandusnäitajad on sellised lainekesed veeklaasis.
      Parimal juhul jõuame Euroopa keskmiste hulka, üle selle mitte kuidagi.
      Oleme lihtsalt liiga väikesed, rumalad, rikutud vaimse potensiaaliga (pigem pole seda olnudki).
      Vene mõjud on liiga tugevad. Oleme allhankemaa, oma toodet, mille poolest meid tuntaks, ei ole ega ei saagi olema.
      Seega, arengul on piir ees.

Comment

• Maheaatom
        Grinder
        • Oct 2008
        • 958

Noh, ega kõik pole kuld, mis hiilgab. Reaalpalk langeb jätkuvalt ning see on väga halb, näidates et tarbijatele jääb järjest vähem raha. Kinnisvara pakkumishinnad näiliselt tõusevad, kuid tehingute aktiivsus ei kerki kuskile, sest maalastel pole lihtsalt raha kinnisvara ostmiseks. Jätkuvalt on kuhjaga "rämpsettevõtlust". Eesti väärtpaberite hinnad on viimase poole aasta languses ning aina rohkem inimesi, sh. kõrgelt haritud spetsiliste, lahkub välismaale - need kõik on vaid mõned reaalsed argumendid kinnitamaks, et täna pole eufooriaks erilist põhjust. Lisaks pole ka terve EU seis tervikuna eriti kiita tänu Kreekale ja mõnele muule sarnasele riigile.

Väitel, et Eesti on teinud pärast taasiseseisvumist paremaid otsuseid ning on seetõttu lähinaabritest edukam, on tõepõhi all, kuid suuresti on minu hinnagul meie edu põhjuseks ka tugeva Põhjamaa riigi lähedus ning sugulasrahva (Soome) olemasolu, mis aitas peamiselt just 90-te alguses majandust käima tõmmata. Kokkuvõttes ma usun, et buumideni on veel kõvasti aega, kuid majandus on tsükliline ning kunagi saabub see nagunii.

Eesti üldine valupunkt on tema väiksus ning nadi geopoliitiline asend, mistõttu ma ei usu, et jõutaks kunagi Euroopa viie rikkama riigi hulka. Sellega olen küll nõus, et mõne teise partei juhtimisel võiksime hetkel olla kuskil Bulgaaria tasemel majandusega riik.

Comment

• taipupole
          Lõpuboss
          • Oct 2008
          • 2181

Mul on kahju inimestest, kes kas võtavad viie rikkama sekka jõudmist sõna-sõnalt või siis irvitavad selle üle, saamata aru, et tegemist on vahva eesmärgiga, milleni jõudmine ei peagi olema võimalik, kuid mille nimel oleks mõistlik ja võiks pingutada. Ei kõla küll sama vahvasti kui EL või NATO, kuid midagi paremat kahjuks ka pole.

Spordimaailmast on enam-vähem sama analoog see tüüp jalgpallis, kes kunagi teatas, et Eesti jõuab MMile ja kuigi see kuupäev on juba ammu kukkunud, võib asja juba natuke tõsisemalt võtta. Mis siis, et alguses võis ainult irvitada.

Comment

• KristjanLaas
            Pokkeritark
            • Oct 2009
            • 6450

Algselt postitas taipupole Vaata postitust
            Mul on kahju inimestest, kes kas võtavad viie rikkama sekka jõudmist sõna-sõnalt või siis irvitavad selle üle, saamata aru, et tegemist on vahva eesmärgiga, milleni jõudmine ei peagi olema võimalik, kuid mille nimel oleks mõistlik ja võiks pingutada. Ei kõla küll sama vahvasti kui EL või NATO, kuid midagi paremat kahjuks ka pole.

Spordimaailmast on enam-vähem sama analoog see tüüp jalgpallis, kes kunagi teatas, et Eesti jõuab MMile ja kuigi see kuupäev on juba ammu kukkunud, võib asja juba natuke tõsisemalt võtta. Mis siis, et alguses võis ainult irvitada.
            Võiks ju siis lubada(!) ka igale eestlasele töökohta, maja, autot, armukest ja starting bankrolli 50.000 usd. Sest idee poolest oleks ju ilus sinna pürgida, isegi kui see teostatav pole.

Nõme natuke teravmeelitseda, aga kui 5 rikkama statement oleks mingis muus kontekstis välja hõisatud poleks see tõesti nii ärritav.

Comment

• taipupole
              Lõpuboss
              • Oct 2008
              • 2181

Mis tähendab "mingis muus kontekstis välja hõisatud poleks see tõesti nii ärritav"? Mis kontekstis ja miks ta ärritav peaks olema?

Comment

• KristjanLaas
                Pokkeritark
                • Oct 2009
                • 6450

s.t. see millal ja kuidas nad selle välja hüüdsid muutis suhteliselt võimatuks sellest nii mõistvalt aru saada nagu sa välja pakkusid.

Comment

• muruntau
                  • Jan 2009
                  • 4325

Peale buumiaega kadusid töökohad eelkõige kinnisvara ja sisetarbimise sektoritest. Kinnisvaras ja sellega seonduvates sektorites (ka ehitusmaterjalide tootmine) töötas buumi ajal ~80k inimest, hetkel ~40k. Sektorites nagu kinnisvaramaaklerid, ilusalongid, restod-kõrtsid-hotellid, luksuskaupade maaletoojad, mis said ka kõige rohkem kannatada kriisi ajal, on hõivatud inimeste arv võrreldes buumiga heal juhul 70% lähedal. Siit aga saab juba piisava hulga inimesi kokku, et öelda, et inimestel, kelle oskused ka reaalse maailma ja tööjõuturuga (küll veidi mutunud tööjõuturuga) kokku lähevad, on ammu tööl juba. Kel veel tööd pole, on selles erinevatel põhjustel ise süüdi.

Mis minu ja Erpsi keemiasse puutub, siis mul tekitab lihtsalt allergiat see, kui reaalselt Eesti kriisist välja toonud erakonda bashitakse täiest mõtlematult. Sry, see ei ole vaidlus kui tuua mingi pilapilt ja väike viisijupike juutuubist, see on parimal juhul demagoogia, halvemal lihtsalt odav katse varjata enda teadmatust. Ma ei kiida Reformi lihtsalt selle pärast, et nad olemas on, vaid nende saavutuste eest, mis on tõepoolest maailmas küllaltki ainulaadsed. Ja kui kiidan, siis ka põhjendan. Obv pole nad paljusid asju õigesti teinud (nt pensionide tõstmine sügava kriisi ajal, tulumaksu langetamisest kriisis insta loobumine, kuigi see oli alati nende põhiloosungeid) ja mul mingit religioosset kiitmist nende suhtes kindlasti pole. Pigem võib näha religioosset bashimist just nende vastaste hulgast, kes väga harva suudavad enda pointi argumenteerida ja ka on the point numbritega tõestada.

Comment

• Rage
                    Klubi Liige
                    • Nov 2008
                    • 6853

mind ajas muigama see saksamaa artikkel või intrevjuu kus saksa onud ja tädid imestasid... et kuidas küll nii suuri kärpeid läbi viinud erakond uuesti tagasi valiti.. jeebus küll nohh.. maitea kas sealsed inimesed ei hooma, et riigielarve ja üldse riigi raha pole mingi suvaline taevamanna kuskilt vaid see on meie kõigi raha ja valida tuleb valitsusse neid, kes selle rahaga oskavad kõige mõistlikumalt ümber käia...

Kreeka ahvidest ma ei saa üldse aru, kogu riik elab üle oma võimete, nad ei jaksa oma laene tagasi maksta, aga ikkagi käivad hullult protestimas ja autosid põletamas kui lõpuks priiskamiselt tahetakse rihma koomale tõmmata.

Comment

• muruntau
                      • Jan 2009
                      • 4325

Algselt postitas KristjanLaas Vaata postitust
                      s.t. see millal ja kuidas nad selle välja hüüdsid muutis suhteliselt võimatuks sellest nii mõistvalt aru saada nagu sa välja pakkusid.
                      Sama eesmärgi hüüdis minu mälu järgi välja ka nt Keskerakond, kes lubas riigiametnike palgad ka mõne aastaga 25K eek peale lükata. Hmm, mis selline meede oleks Eesti riigieelarvele teinud ja kust see raha oleks tulnud?

Täiesti nõus Taipupole poindiga, et eesmärgid peavadki kõrged olema, muidu ei saavuta midagi. Kui step-by-step plaan on olemas ja korralik execution, pole mingit probleemi (kuigi siinkohas jäi esimene selgelt puudulikuks tol hetkel). See, et osadele see mõnitamisena tundus ja kõik religioosselt Ansipit kõikides maailma hädades, seitsmes surmapatus, globaalses imperialsimis ja neljas aastaajas süüdistama hakkasid, ei puutu eriti reaalsusega kokku ja on lihtsalt eluga mitte toimetulevate inimseste standard enesekaitse: süüdistada endast mitte sõltuvaid asju. Niimoodi siiski edukaks ei saa.

Comment

• KristjanLaas
                        Pokkeritark
                        • Oct 2009
                        • 6450

Algselt postitas muruntau Vaata postitust
                        Sama eesmärgi hüüdis minu mälu järgi välja ka nt Keskerakond, kes lubas riigiametnike palgad ka mõne aastaga 25K eek peale lükata. Hmm, mis selline meede oleks Eesti riigieelarvele teinud ja kust see raha oleks tulnud?

Täiesti nõus Taipupole poindiga, et eesmärgid peavadki kõrged olema, muidu ei saavuta midagi. Kui step-by-step plaan on olemas ja korralik execution, pole mingit probleemi (kuigi siinkohas jäi esimene selgelt puudulikuks tol hetkel). See, et osadele see mõnitamisena tundus ja kõik religioosselt Ansipit kõikides maailma hädades, seitsmes surmapatus, globaalses imperialsimis ja neljas aastaajas süüdistama hakkasid, ei puutu eriti reaalsusega kokku ja on lihtsalt eluga mitte toimetulevate inimseste standard enesekaitse: süüdistada endast mitte sõltuvaid asju. Niimoodi siiski edukaks ei saa.
                        Ma lihtsalt mainisin, et viis kuidas 5 rikkama hulka saamist esitati muudab taipupole soovituse keerulisemaks.
                        Otseselt mind isiklikult reformierakond kindlasti ei häiri. (peale äärmiselt ebameeldiva esimehe, aga ei lase sellel tema saavutusi varjutada ja "ansip loxx" ei käi sodimas seintele.)

Mulle väga meeldib sinu argumenteeritud arutelu ja ei tahtnud kuidagi sellele vastu vaielda. Siiski jääb mulje, et ühest küljest kipud vaatama asja ja nagu keegi mainis, siis on see pigem lainetus veeklaasis. (samas ei ole ma ka sama informeeritud ja laia teadmistepagasiga antud valdkonnas)

Kategooriliselt aga ei nõustu sellega, et juhul kui sotsid oleksid võimul oleksime hullemas seisus kui Kreeka ja Läti kokku, seda juttu saad rääkida järgmisel reformierakonna kokkutulekul
                        Last edited by KristjanLaas; 17.06.11, 09:41.

Comment

• Potsataja
                          õilishing
                          • Oct 2008
                          • 5270

vs.

Ise olen töötanud hulgikaubanduses ja tootmisettevõttes. Esimeses oli maaletoodava kauba juurdehindlus min. 100% ja teises oli kampaaniahinnaks toorainekulu + vähemalt 100% juurdehindlust. Samas kõrvalt vaadates mingeid erilisi kasumeid polnud, kuna kogu aeg investeeriti arengusse. Samas oli mõlemas firmas üsna palju "huvitavaid kulusid". Üldiselt mina ei imesta selle üle, et meil sellised hinnad on, vaid imestan hoopis, kuidas meil on võimalik nii vähe palka maksta.

Comment

• Potsataja
                            õilishing
                            • Oct 2008
                            • 5270

Kuradi vähe jääb puudu tagantpoolt "parima" viie hulka mahtumisest meil 64% ja Poolal ka 64%, eks komakohad otsustavad.

Ah jaa, muruntault küsiks, mitmendal kohal olime me eelmise buumi tipus ja mitmendal kohal oleme me selle aasta lõpuks ? Siis peaks me sinu arvamuse kohaselt ju veel paremal kohal olema.
                            Last edited by Potsataja; 26.06.11, 17:06.

Comment

• pastilaa
                              kuum poiss
                              • Apr 2009
                              • 7518

Algselt postitas Potsataja Vaata postitust
                              http://majandus.delfi.ee/news/uudise....d?id=48268367

Kuradi vähe jääb puudu tagantpoolt "parima" viie hulka mahtumisest meil 64% ja Poolal ka 64%, eks komakohad otsustavad.

Ah jaa, muruntault küsiks, mitmendal kohal olime me eelmise buumi tipus ja mitmendal kohal oleme me selle aasta lõpuks ? Siis peaks me sinu arvamuse kohaselt ju veel paremal kohal olema.
                              Eestile järgnevad Ungari, Poola, Leedu ja Läti, kus SKP moodustas mullu vastavalt 64, 62, 58 ja 52 protsenti EL-i keskmisest.

Sisuliselt kõiki analoogse "lähtekohaga" riike ju edestame. Tubli saavutus. Katsume ikka objektiivselt olukorda vaadata. (NB - ma ei ole RE valija)

Comment

• Potsataja
                                õilishing
                                • Oct 2008
                                • 5270

Hetkel ma üritangi suhteliselt objektiivne olla, sest väidetavalt viis RE meid masust välja paremini, kui kellegi teise juhtimise ajal oleks võimalik olnud. Seega peaks Eesti positsioon võrreldes masueelse ajaga märgatavalt tõusnud olema, +/- 1 kohta ei tähendaks midagi ja +/- 2 kohta tähendaks juba mingit tulemust. Siinkohal ongi ehk põhiküsimus, mitu % me siis Ungarist ja Poolast masu eel ees olime, et nüüd kilkame ? Meie tulemuste mingigi võrdlemine Leedu ja Lätiga on imo lausa häbiväärne.

NB. Ma ei ole kindlasti RE ja KE valija ning IRL ja SDE puhul lähtun krt teab millest

Muruntau teemaalgatus kõlas minu jaoks tõesti nagu tüüpiline RE fänni kiidulaul, kuid samas stiilis on ka erplanderi vastus a´la KE stiilis.
                                Last edited by Potsataja; 26.06.11, 18:06.

Comment

Working...