Miks meil haisteiks tüüpe pole?

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • tolmuahv
    Klubi Liige
    • Feb 2009
    • 2502

Re: Miks meil haisteiks tüüpe pole?

Algselt postitas ok2aa Vaata postitust
    sa võrdled uut autot uute riietega? apples and orangutans. uue auto lõhn on minu jaoks tõesti luksus. uue corolla eest 275k maksta ei ole normaalne - auto ise on ikka suht pann.
    Ma ka Corolla eest 275 ei maksaks, aga see on isiklik eelistus. Tegu on siiski ühe maailma ühe enimmüüdud odava keskklassi autoga ja selle soetamist ei peeta ka üheski 'normaalse autokultuuriga' riigis mingiks luksuseks.

Kui kõik 'normaalsed inimesed' sõidaksid kasutatud autodega, siis kust need tulema peaksid? Kui kõik sööksid kartulikoori, siis kes peaks kartulid ära sööma? :)

Mingil juhul ei väida ma, et kasutatud auto ost oleks halb otsus. Praeguses turuolukorras oleks see väga hea otsus. Jutt oli pigem sellest, kas väikeses majas või keskmise suurusega korteris elada ja 2 odavamat keskklassi autot omada pere peale on 'liigne luksus' või normaalne elustandard. Minu arvates võiks pigem normaalne olla.

Comment

• privador
      Pokkerihai
      • Oct 2008
      • 3951

Eestis tegelikult on ikka suht silmakirjalik klassivahe. Edukas 2raolemine-norm 5 milkune maja kakum2el-ilus s2rav auto("tagasihoidlikust" accordist kuni luksmaasturiteni) ja kena tots k2evangus=siis tunduks nagu elu on t2iuslik, mille poole pyyelda.

Samas mis puutub autot, miks mul ei voiks olla nt 90-ndate audi80, mille turuv22rtus on 10k. Moodustame veel remondifondi ka aastaks mingi 10k. Selline auto mu isal on ja ei saaks oelda, et ta iga kuu remonditookojas istuks. Pole vaja mingeid kaskosi, kindlustusi voi muud jura, mis finantsmeeste taskut t2idavad.

Aga paraku tembeldatakse kohe sind rotiks kui sellise autoga soidaksid.

Comment

• ok2aa
        Klubi Liige
        • Oct 2008
        • 1903

Algselt postitas leits Vaata postitust
        Lol @ ok2aa vimane vastus: nüüd see on ju j2lle suhteline. Sinu jaoks pann, teise inimese jaoks väga hea ja mugav auto .. Anyway see kipub mõttetuks vaidluseks. Kõik inimesed vaatavad asju enda mätta otsast
        väljendasin end tõesti valesti. uue corolla hinna ja kvaliteedi suhe on sitt.

Comment

• vennike
          Pokkerihai
          • Mar 2009
          • 1958

eestis on tunduvalt kallim elu kui UK-s. Ma olen seda ~10 korda testinud ja suhteliselt põhjalikult. Alla 10k/nädal mina Eestis viimased 5 aastat hakkama pole saanud. UK-s saan mingi 20k-ga kuus hakkama.

Comment

• Rage
            Klubi Liige
            • Nov 2008
            • 6853

miks me vaidleme siin elustandardite üle? need on inimestel kõikidel erinevad ja ajas muutuvad. Kes mõtleb, et tema elusees ei maksa jalanõu eest üle 500kr, kes ostab ainult 2k+ eest firmajalatseid, mõne mehe jaoks on ainuvõimalik lennukiga lennates äriklassis istuda, teise jaoks ei kannata üldse public transport mingit kriitikat ja sõidab ainult eralennuki ja eraldi autojuhiga luksusmaasturiga.

Põhiline asi kui majandusuudiseid lugeda kus räägiti eesti keskmisest palgast ja miinimumpalgast, siis jah nende puhul on teemaks väga kitsas elustiil ja pigem mitte elamine vaid ellu jäämine, eriti kui leibkond on suurem..

ja see võrdlus autodega... jummala savi, mul on piisavalt tuttavaid, kes ütlevad, et ma ostsin mõttetult kalli auto, istmesoojendused, vihmasensor jms on mõttetud lisavidinad, auto on ainult tarbeese mis viib punktist A punkti B.. samas on ka selliseid tuttavaid, kes alla 4 liitrise V8 mootoriga autot nimetab võrriks.. ja ei osta kindlasti kehvemat masinat elu jooksul...

see on väärtushinnangute küsimus.
            Last edited by Rage; 11.08.10, 15:09.

Comment

• leits
              Hundinui
              • Apr 2009
              • 9562

Naah, see privador on jälle suhteline. Obv auto on aus, sõidab kui vaja. Aga ütleme nii, et mugavamaks inimene muutub, seda rohkem mugavust ta tahab ja no offence seda mugavust audi 80st ei saa (see aga ei t2henda, et ta halb auto oleks). Samas mul sõbral on 94a 750i bmw omal ajal total tippklass ning sellega ringi sõita on küll tunne nagu istuks beebi h2llis .. Aga milleks vajadus uuute ja uhkemate autode järgi? Obv et teistest erineda, endal veel mugavam oleks jne jne ... Inimene ongi oma enda mugavuse ori :)

Comment

• leits
                Hundinui
                • Apr 2009
                • 9562

Algselt postitas ok2aa Vaata postitust
                väljendasin end tõesti valesti. uue corolla hinna ja kvaliteedi suhe on sitt.
                Samas täitsa huivtab su vastus. Millest järeldad et see sitt? meil on peres avensis .. maksis nõks kyll rohkem .. nats alla 400k ,aga mis seal sitta on? Sõidad 4-5 a muretult? (obv olneb ka l2bisõidust)

Või sa väidad et mingi 1mill+ bmw/mercedese/audi hinna kvaliteedi suhe on parem? NEVER. Olgem ausad need "ballade" autod on nii haigelt üle makstud, e thalb hakkab. Esiteks nad lagunevad obv kõik kiiremini (ok mugavust ka rohkem täis topitud jne jne). Samas näiteks Lexus ja need "2gedad" sakslased on võrreldamatud. Mõlemad on high-end audot ja millegi pärast on nende sakslastega kordi kordi rohkem hädasid :)

Hinna-kvaliteedi suhte vb saad sa siis hea, kui sa saad mingi liisuingust tagasi võetud auto endale ala 6 kuud vana, kellel ei olnud lihtsalt raha selle eest maksta

Comment

• Skyline
                  Grinder
                  • Dec 2008
                  • 510

Naah, see privador on jälle suhteline. Obv auto on aus, sõidab kui vaja. Aga ütleme nii, et mugavamaks inimene muutub, seda rohkem mugavust ta tahab ja no offence seda mugavust audi 80st ei saa (see aga ei t2henda, et ta halb auto oleks). Samas mul sõbral on 94a 750i bmw omal ajal total tippklass ning sellega ringi sõita on küll tunne nagu istuks beebi h2llis .. Aga milleks vajadus uuute ja uhkemate autode järgi? Obv et teistest erineda, endal veel mugavam oleks jne jne ... Inimene ongi oma enda mugavuse ori :)
                  Aga kuidas kirjeldada sõitu tänapäeva 760li-ga?

Comment

• ok2aa
                    Klubi Liige
                    • Oct 2008
                    • 1903

Samas täitsa huivtab su vastus. Millest järeldad et see sitt? meil on peres avensis .. maksis nõks kyll rohkem .. nats alla 400k ,aga mis seal sitta on? Sõidad 4-5 a muretult? (obv olneb ka l2bisõidust)

Või sa väidad et mingi 1mill+ bmw/mercedese/audi hinna kvaliteedi suhe on parem? NEVER. Olgem ausad need "ballade" autod on nii haigelt üle makstud, e thalb hakkab. Esiteks nad lagunevad obv kõik kiiremini (ok mugavust ka rohkem täis topitud jne jne). Samas näiteks Lexus ja need "2gedad" sakslased on võrreldamatud. Mõlemad on high-end audot ja millegi pärast on nende sakslastega kordi kordi rohkem hädasid :)

Hinna-kvaliteedi suhte vb saad sa siis hea, kui sa saad mingi liisuingust tagasi võetud auto endale ala 6 kuud vana, kellel ei olnud lihtsalt raha selle eest maksta
                    minu arvamus corollast kujunes peale sõitmist ühe sugulase suht uue autoga. auto on pisike ja sõites oleks nagu tabureti peal istunud, sõidumugavus ka suht kehv. ma enne väljendasin oma arvamuse võibolla liiga järsult - corolla ei ole sitt, kuid 275 kilo ei ole ta neverever väärt (samas on see letihind, mida ükski normaalne inimene kunagi ei maksa). sõitsin hiljuti ka uue mazda 6'ga, millele sain hinnapakkumise veits alla 300k (täpselt ei mäleta). täitsa nitsevoo auto, aga minu 10+ aastat vana auto on mugavam. praegu otsingi endale kuskil 300k maksvat vähekasutatud masinat, oleks ostnud ka 250k uue mazda ära puhtalt selle pärast, et kuuldavasti on tegu töökindlna masinaga.

minu isiklik arvamus on see, et enamus tutikaid autosid on ülehinnatud (eriti mill+ marsud, bmw'd). teine pool asjast on see, et letihinnaga ostetakse autosid väga harva ning ka uue auto puhul võib saada väga normaalse hinna, mis muudab hinna/kvaliteedi suhte normaalsemaks.
                    Last edited by ok2aa; 11.08.10, 15:28.

Comment

• tolmuahv
                      Klubi Liige
                      • Feb 2009
                      • 2502

Vaataks asja natuke teise mätta otsast:

Oletame, et sa teenid 500k kuus. Ettevõtja jaoks ei ole see mingi ulme. Mida sa selle rahaga teed siis? Kogud madratsi alla, et hauda kaasa võtta? Sõidad ikka Opeliga ja elad korteris, sest see on odavam?

Pigem muutub raha tähtsus sinu jaoks marginaalsemaks ja saad teha asju, mida tahad, mitte asju, mida lubada suudad. Kui meeldib langevarjuga hüpata, siis saad seda teha. Kui meeldib reisida, siis käid reisimas. Sa elad normaalses majas ja sõidad hea autoga. Sest maja on parem kui korter ja uus auto parem kui vana. Raha ei ole sinu jaoks selle juures oluline. Oluline on see nendele, kes kõrvalt vaatavad ja *sinu elustiili*...*oma sissetulekutega* võrdlevad. Mõelge sellele.

Üldiselt on levinud reegel, et hea finantsplaneerimisega inimese eluase ei tohiks maksta rohkem kui tema 5a sissetulek ja auto hind võiks jääda aastase sissetuleku piiresse. Mina isiklikult olen sellest reeglist alates esimesest tööle asumise päevast kinni pidanud. Selle järgi siis võiks antud näites toodud ettevõtja elada 30m maksvas majas. Samas 10k teeniv inimene võiks elada 600k maksvas korteris. Reeglina elab Eestis pigem see 10k teeniv inimene üle oma võimete.

Comment

• leits
                        Hundinui
                        • Apr 2009
                        • 9562

Noo letihinnaga ostavad debiilikud imo .. see on selge .. Kui mul oleks vabaraha, ostaks ma 6 kuud - 1a vana auto, tehase garantiiga ning hinna/kvaliteedi suhe peaks parim olema :)

Skyline vabandust aga ei oska kommenteerida, uue 760Li hinnad hakkavad 2.2 millist, seega no idea

Comment

• kuco
                          Pokkerihai
                          • Oct 2008
                          • 1910

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
                          Üldiselt on levinud reegel, et hea finantsplaneerimisega inimese eluase ei tohiks maksta rohkem kui tema 5a sissetulek ja auto hind võiks jääda aastase sissetuleku piiresse.
                          This. Eluaseme soetamisel lähtusin samast põhimõttest.

Algselt postitas tolmuahv Vaata postitust
                          Samas 10k teeniv inimene võiks elada 600k maksvas korteris. Reeglina elab Eestis pigem see 10k teeniv inimene üle oma võimete.
                          Oi kuidas see peab paika

Comment

• Rage
                            Klubi Liige
                            • Nov 2008
                            • 6853

yeahh.. viimane tolmuahvi kommentaar mulle meeldib.. mingist hetkest muutub raha või rahaline väärtus täiesti tagaplaani osaks.. tarbid ja ostad nii nagu sulle tundub hea..

ja tõesti.. buum põhjustas selle, et paljud elavad üle oma võimete.. ja see on tagantjärgi tarkus..

Comment

• Godspeed_EJ
                              Klubi Liige
                              • Nov 2009
                              • 3049

Äärmiselt huvitav lugemine.

Üks äärmiselt oluline aspekt kogu selle teema juures puudutab inimeste vajadusi.
                              Kes vajab endale uut BMW-d ning maja Kakumäel, kes mitte. Kas see muudab ühe inimese teise ees kehvemaks? Vaevalt.
                              Materiaalsete asjade omamine (mitte vajamine) on paraku paljude jaoks muutunud äärmiselt oluliseks. Samas, palju nendest asjadest kasu on, kui sul pole aega, et neid kasutada?
                              Ma võin enda näitel öelda, et minu sissetulek, mida kasseerin palgana, on viimase 5 aasta jooksul langenud ca 4 korda - mis tulenes pelgalt töökoha vahetusest. Hetkel võin öelda, et elu kvaliteet, kui selline on kindlasti tõusnud. Mul on rohkem aega oma hobidega tegeleda, rohkem aega tüdrukuga veeta jne. On olnud ka võimalus vana ala peale tagasi minna, aga ma ei taha enam veeta 8h päevas kontoris, teenides raha, et kuu alguses liisingu arveid maksta. Pigem koliksin kuhugi puu alla elama, kui hakkaksin uuesti 8-17ni tööl käima, et rohkem teenida.

edit: Kindlasti on töökohti, kus võiks ka 8-20ni olla, aga paljud meist tõesti oma tööd armastavad?
                              Last edited by Godspeed_EJ; 11.08.10, 16:57.

Comment

• Codecci
                                Luuramas Naisteturniire
                                • Nov 2008
                                • 7574

Samas tolmuahv kui sa see investeerimis inimene .. investeerimiseks on vaja v2hemalt ju ala mingi 500k? Ala 10k sa ei hakka ju investeeirma, sellest ei saagi midagi saada ju?

Ma olen mitmeid kuid "säästnud" ning mõtlenig, mis peale hakata. Mis summast alates soovitaksid yldse investeerima hakata?

Äkki viidsid PM saata või mingi laheda asja kirjutada, kuhu ja miks raha panna ... seda siis kui täiesti võõrale inimesele investeerimsiest ... Neid SWEDI/SEB inimesi ei viidsi ka kuulatta, iga yks promob oma sitta .. pane meie fondi ja meie fondi ..

TY
                                Investeeri endasse, hetkel sul suurepärane võimalus olemas karjääriredelis üles liikuda. Liitu videosaitidega, võta coach ja ürita üles liikuda, nii kõrgele kui arvad, et on sinu jaoks üldse võimalik. Kui see käes, siis mõtle sellise "päris investeerimise" peale

Comment

Working...