*** Ametlik unenägude teema ***

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • Potsataja
    õilishing
    • Oct 2008
    • 5270

Re: *** Ametlik unenägude teema ***

Kuidas siis lendamine õnnestus ? http://www.para-web.org/ andmetel on paljud kogenud sama, mis mina. Liinidesse kinni jäämine jms.

Muide, üks ülilõbus teema: http://www.para-web.org/showthread.php?tid=4166. Üks Godspeed võtab ka seal päris vaimukalt sõna

Comment

• Pahvak
      Pastilaa?? Ei!
      • Dec 2008
      • 4431

Lendamine eriti hästi ei õnnestunud, sest üsna kiiresti ärkasin ülesse. :\
      Fullstacks have more fun.

Comment

• Codecci
        Luuramas Naisteturniire
        • Nov 2008
        • 7574

Algselt postitas qbj0hn Vaata postitust
        Aastaid tagasi kui ühte mmorpg-d sai taotud siis sai päris kõvasti selliseid unenägusid näha ja läbi une segast panna,a'la "Dex 90 JAHH" ja magama tagasi :D
        john ilma söögita sõtta ei lähe

Comment

• Godspeed_EJ
          Klubi Liige
          • Nov 2009
          • 3049

Algselt postitas Potsataja Vaata postitust
          Muide, üks ülilõbus teema: http://www.para-web.org/showthread.php?tid=4166. Üks Godspeed võtab ka seal päris vaimukalt sõna
          Jah, hommikul ärkan, siis kohe Delfisse kommenteerima, eelisjärjekorras Delfi Naistekas. Järgmiseks EE võrgukülg ja peale seda Parawebi. Peale seda kiire hommikukohv ja Õhtuleht, Postimees ning Pokkeriprod. Priit Kutser värise.

Comment

• Potsataja
            õilishing
            • Oct 2008
            • 5270

Algselt postitas Godspeed_EJ Vaata postitust
            Jah, hommikul ärkan, siis kohe Delfisse kommenteerima, eelisjärjekorras Delfi Naistekas. Järgmiseks EE võrgukülg ja peale seda Parawebi. Peale seda kiire hommikukohv ja Õhtuleht, Postimees ning Pokkeriprod. Priit Kutser värise.
            Good to know.

Comment

• Vandalar
              Pokkerihai
              • Oct 2008
              • 3577

Millal esimene unenäo kokkutulek toimub :D Multidream. Paras Matrix juba ju. Mõni aeg tagasi oleks selliste juttude eest ilmselt tuleriidale saadetud. Õnneks tänapäeval on asjad veidi edasi arenenud.

Comment

• faronel
                FPP Pro
                • Jul 2009
                • 228

Veidi geeki juttu - ehk neile, keda see teema võib rohkem huvitada.

Nii palju, palju ma olen kaasaegse psühholoogia teadmistega kursis, tekib unenägu REM (Rapid Eye Movement) faasis. Kui proovida lahti seletada lihtsas maakeeles, inimene läbi magamise ajal mitu unefaasi, alustades kõige kergemast (poolärkvel olek, lõdvestunud organism), lõpetades REM-iga (sügav uni, jäsemeid liigutada praktiliselt ei saa, paljud aju osad toimivad omapärasel viisil). Niisiis, see REM unefaasi omapärane aju aktiivsus aktiiveerib teatud ajuosad (mäluga seotud piirkonnad - eelkõige ikka puhastöö jaoks; siis sensoorsed alad** - milleks neid aktiveeritakse, seda väga hästi ei teata, aga oluline mõista, et kui need piirkonnad on aktiivsed, siis tekib selline tunne, et mälu piirkonnas töödeldav ja sealt tulenev info on "tajutav" nagu see oleks meelte poolt just esmakordselt vastuvõetav, nagu "me näeksime või kuuleksime seda") ning samal ajal deaktiveerib mõne teised (kõige tähtsam siis prefrontaalkorteks, mille kaudu me oskame sihipäraselt oma käitumist juhtida ja mis on osaliselt seotud selle teadvustamisega, et "ma ju näen und..."). Inimesed on erinevad selles osas, et aju on meil kõigil suht ühine, kuid mil moel see aktiivne on, on juba individuaalne erinevus: PFC (prefrontaalkorteks) aktiveerub mõnel täies ulatuses juba ärkvel olles, mõnel just vahetult enne ärkamist (samal inimesel võib olla ka erinevalt, mõni korda alles ärkamisel, mõnikord juba enne). Aga konks on selles, et kui PFC aktiveerub juba just vahetult enne ärkamist, kogu see mälupuhastuse info, mis n-ö käis läbi sensoorsetest aladest, jõuab meie teadvusse PFC kaudu, mille tulemusena me saame aru, et "me nägime und ning mis oli selle une sisu". Kui aga see aktiveerub pärast ärkamist, siis me ei mäletagi, mis und me nägime või kas üldse mingit und nägime. Jällegi, lihtsalt maakeeles, kogu see mälus töödeldav trash jookseb nanosekundite jooksul meie teadvusest läbi, kui PFC oli aktiivne vahetult enne ärkamist (n-ö spontaanselt tekkinud info, mis tegelikult tähendab seda, et reaalne unenäo kestus on palju lühem, kui selle tajutud kestus - tõenäoliselt info rohkuse tõttu).
                Edukaks lucid dreami saavutamiseks on eelkõige vaja mõista, mis asi on PFC (mis on selle toime psüühikale) ning sellest lähtuvalt treenida neid psüühika funktsioone - mõni teeb seda ka medikamentoossel teel (otsene närviringete mõjutamine), kuid sellel on omad kõrvalmõjud.

See oli siis sissejuhatus, sest minu postituse eesmärk on ju siiski "unenägude tõlgendamise" teema. Lähtudes ülalmainitud tekstist, unenägu ei ole midagi enamat kui juhusliku aju aktiivsuse tulemus. Muidugi võib spekuleerida, et emotsionaalne foon võib soodustada ühe või teise unepildi tekkimist (a la läksid naisest lahku ja siis näed unes oma naist). Kuid üldine sõnum on see, et mina ei usu, et une sisu järgi saab teha mingeid järeldusi võimaliku tulevikus aset leidva sündmuse kohta. Kui midagi saab üldse öelda, siis on see ei midagi enamat, kui "self-fullfilling prophecy": "aaa, ma nägin unes, et ma sain ässadega lüpsi... oot, mul on praegu ju ässad teises lauas... nii, neli vastast limbib... teen slowplayd, ei julge juba praegu tõsta, sest unes kaotasin ju... nii flop on drawine, peaks vist panustama... vastane check-raise? mingi tõmme, ei usu, et tal midagi on. NUPUD! ****, kaks paari... FML". - midagi sellises stiilis siis.

Ja teine kommentaar lucid dreami kontrolli kohta. Aju ei oleks ju nii huvitav, kui see ei oleks nii salapärane! Mõnel inimesel õnnestub saada PFC aktiivseks juba REM unefaasi ajal (ehk see lucid dreami kontrollimise teema, mida Low-flow propageerib), aga mis ulatuses, jääb veel suures osas ajule otsustada. Nii ongi juhtunud, et mõni julge on saanud magamise ajal teadlikuks, et ta suudab kontrollida sündmusi, "mis tema ümber toimivad", kuid ta, vaeseke, ei jõudnud selgusele, et see on uni... Ühes kliinilises uuringus tekkis selle tulemusena paranoiline skisofreenia, teisel kujunes välja psühhoosiseisund, mis seisnes pidevate auditoorsete hallutsinatsioonide tajumises ka juba ärkvel olemise ajal. Weird and scrary, but cool and interesting!

** Sensoorsed alad ajus on lihtsalt öeldes sellised, mis aktiveeruvad siis, kui peab töötlema sensoorsete meelte kaudu saadud infot (nt ajus primaarne nägemiskoor töötleb infot selle kohta, mida me oma silmadega nägime ja edastab seda edasi).

Comment

• Potsataja
                  õilishing
                  • Oct 2008
                  • 5270

Algselt postitas faronel Vaata postitust
                  Ja teine kommentaar lucid dreami kontrolli kohta. Aju ei oleks ju nii huvitav, kui see ei oleks nii salapärane! Mõnel inimesel õnnestub saada PFC aktiivseks juba REM unefaasi ajal (ehk see lucid dreami kontrollimise teema, mida Low-flow propageerib), aga mis ulatuses, jääb veel suures osas ajule otsustada. Nii ongi juhtunud, et mõni julge on saanud magamise ajal teadlikuks, et ta suudab kontrollida sündmusi, "mis tema ümber toimivad", kuid ta, vaeseke, ei jõudnud selgusele, et see on uni... Ühes kliinilises uuringus tekkis selle tulemusena paranoiline skisofreenia, teisel kujunes välja psühhoosiseisund, mis seisnes pidevate auditoorsete hallutsinatsioonide tajumises ka juba ärkvel olemise ajal. Weird and scrary, but cool and interesting!
                  Ok aga kui tõenäoline on näha pooletunnise uinaku puhul üldse mingit unenägu, sest REM faasist peaks selline variant päris kaugel olema ?
                  Last edited by Potsataja; 18.02.11, 20:53.

Comment

• faronel
                    FPP Pro
                    • Jul 2009
                    • 228

Inimestel, kes on harjunud tervisliku monofaasilise unetsükliga (maakeeles: 6-8 tundi ühekordset stabiilset und ühe ööpäeva jooksul), tekkivad REM faasid korrapäraselt normaalse uinumise järel. Ehk kergete pooletunniste uinakute ajal see REM ei kipu tekkima ja unenäo tõenäosus on päris väike.
                    Kuid imeline paradoks on see, et kui inimene praktiseerib teadlikult või lihtsalt rumalusest une deprivatsiooni (nt magab vähem ööpäeva jooksul, a la 3-4 tundi ainult), siis REM uni kipub tekkima kiiremini ja võib võtta suurema osa tervest unetsüklist. Mis on mõnes mõttes loogiline, sest mõeldes, on REM uni meile vajalik (infoprügi sorteerimise, mälumehhanismide ja emotsioonaalse süsteemi korrastamiseks) - n-ö kompesatoorne mehhanism. Ja kui mõelda... mõned inimesed praktiseerivad polüfaasilist unetsüklit (st magavad mitu korda ööpäeva jooksul ja ühe unetsükli korral võrlemisi lühikest aega). Kõige kuulsam näide on Überman technique (magatakse 6 korda ööpäevas 1 tunniste tsüklidena): oli kasutusel sõjaväes ja tänapäeval on kõige populaarsem pro-gamerite seas, kes tahavad nt WoW-is ennast leveldada... Et siis sellise une deprivatsiooni tulemusena peaks toimuma kõige räigem unefaaside restruktureerimine, kus võib REM tõepoolest selle uinaku ajal välja lüüa... Aga kas see on seda väärt???

Comment

• qbj0hn
                      Auk on auk. FAKT!
                      • Nov 2008
                      • 7091

Selle kogu jamaga tuleb "Inception" meelde.
                      On selles filmis terakestki tõtt?ntx see,et 5 minti reaalses elus on 10h unes ntx

Comment

• teerajaja
                        Grinder
                        • Feb 2009
                        • 815

Lucid dreamingu koha pealt, siis need hakkasid mul tekkima ilma kusagil midagi lugemata ja üldse asjast midagi teades. Algul oli küll selline vaikselt uhuuu tunne, aga siis kui netist sai uuritud siis sain aru et sellliseid inimesi tegelt rohkem kes tegelevad või siis kogevad :D
                        Aga selle koha pealt küsimus, kes on lucid dreamingu kohta uurinud/tegelenud siis see paralyzed tunne mis tekib unenäkku sisenedes või neid vahetades, kas olete neid ka vahel lampi tundnud keset päeva muid tegemisi tehes et tunne nagu tahaks kaduda sinna unenäomaailma kuigi pole tunda üldse et oleks unine või väsimus ? mul vahel on esinenud ja siis on natuke aega võtnud aega et jõuda jälile mis selle tundega oli seotud ja siis ka hajub.

Comment

• Vandalar
                          Pokkerihai
                          • Oct 2008
                          • 3577

Und võid tajuda kasvõi aastate pikkusena. Aga üldiselt nähakse sellist mitmetunnist või mitmepäevast asja. Ise olen näinud und mida arvasin kestvat mega kaua- see oli aastaid. Vaevalt, et sõnades seda edasi saabki anda aga väga sürr tunne on sellist asja kogeda.

Comment

• qbj0hn
                            Auk on auk. FAKT!
                            • Nov 2008
                            • 7091

Kunagi 10a vms sai magatud vennaga koos naris ma nägin kõige haigemat und ülce ja nii ehamatasin,et siiamaani meeles.
                            Nimelt hommikul ärkasin nari all maas ja valu ei tundnud eriti,sest magasin nii sügavalt (ise magasin teisel :D) ja unenägu oli selline nagu kukkuks kuhugi lõpmatusse vms ja kui üles ärkasin käis kõhust siuke tunne läbi nagu vabalangemine oleks..

Comment

• low-flow
                              Klubi Liige
                              • Jul 2009
                              • 1208

Unenäo üle kontrolli võtmine õnnestub pigem ainult õrna une puhul - hommikutundidel, lõunauinakute ajal või kui oled vahepeal öösel ärkanud ja siis uuesti magama lähed. Ainult paar üksikut korda on mul nii olnud, et õhtul magama minnes kohe näen und, mäletan seda ja suudan midagi ise seal teha. Ja need korrad on olnud ka nii, et olen mingis ebamugavas asendis magama jäänud ja kindlasti poole öö peal üles ärkanud. Kõige lihtsam ongi alustada nii, et paned hommikul äratuse näiteks tund aega varasemaks ajaks, kui ärgata plaanid, oled minut aega pärast äratust üleval ja siis uinud uuesti. Endal tuleb nii praegu juba mingi vähemalt 80% tõenäosusega lucid dreaming välja. Keerulisem variant on üritada mõnes natuke ebaloomulikus asendis magama jääda (selili või padja/teki peale jne.). Nii võib asi õnnestuda, kui sa reaalselt väga väsinud pole, sest väga väsinud olekus jääd üsna kergesti sügavasse unne ka mõnes kummalises magamispoosis. Aga kõige tähtsam ja olulisem on endale ärkvel olles sisse harjutada reaalsuskontroll, mingi selline lihtne tegevus, millel ärkvel olles on loogiline tulemus ja magades olles mitte. Sest kui sa seda asja unes näed, siis aju suudab tuvastada ja teadvustada, et sa magad ja et sina kontrollid kõike. Sa võid näha väga sürri ja ebaloogilist unenägu (a la draakonid lendavad ringi robotid hävitavad maailma), aga see ei veena sinu aju selles, et tegemist on unenäoga. Veenmismoment tuleb mingist lihtsast ja elementaarsest olukorrast, mida ärkvel olles tihti koged.

Comment

• minbetmillionaire
                                Õpihimuline Mängur
                                • Jan 2010
                                • 363

Algselt postitas teerajaja Vaata postitust
                                Aga selle koha pealt küsimus, kes on lucid dreamingu kohta uurinud/tegelenud siis see paralyzed tunne mis tekib unenäkku sisenedes või neid vahetades, kas olete neid ka vahel lampi tundnud keset päeva muid tegemisi tehes et tunne nagu tahaks kaduda sinna unenäomaailma kuigi pole tunda üldse et oleks unine või väsimus ? mul vahel on esinenud ja siis on natuke aega võtnud aega et jõuda jälile mis selle tundega oli seotud ja siis ka hajub.
                                Ma ei saa hästi aru kas sa mõtled sleep paralyisis't va? Mismoodi päeval seda võimalik tunda on
                                Kusjuures vanasti kui ma tegelesin lucid dreaminguga siis mul nagu oli seda tihedamalt, hetkel ei meenu et viimane-aasta 2 oleks olnud, ma ei oskand seda lucid dreaminguga kuida5gi seostada. Mul tuli see unenäos lõppedes tavaliselt, ärkan üles aga keha ega midagi liigutada ei saa, silmad liiguvad ja näen, tekib räme paranoia et nüüd on küll minek, ja siis lihtsalt kunagi jääd magama uuesti.

Comment

Working...