*** Ametlik brainteaserite teema ***

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • IamAllin
    Pokkerihai
    • Aug 2009
    • 1653

Re: *** Ametlik brainteaserite teema ***

Mitu korda mõtlesin ja tegin isegi praktikas need kaardid valmis(tavalisele valgele paberile obv) ning ma saan ikkagi 50%. Ma saan aru, mida sa mõtled muruntau, aga sel 2 punast ja pks valge ei ole ju tähtsust. vb ma liht täna vähe maganud, aga ma ei tea ei tule see 66.6 ära

Comment

• Godspeed_EJ
      Klubi Liige
      • Nov 2009
      • 3049

Algselt postitas muruntau Vaata postitust
      Teine on nobrainer 66,(6), sest teisel pool punast külge on 3 varianti: 2 punast ja üks valge, ehk punase tõenäosus on 66,(6)%
      Mulle tundub, et nobrainer 50%

Comment

• Kosmonaut
        Grinder
        • Feb 2010
        • 584

1) Mispärast peaks esimese lapse sünd mõjutama teise lapse sugu ???? Kui rääkida pokkerikeeles: kui ma olen pre AI JJ vs AK (lihtsustatult 50 -50) ja ma kaotan, kas mul on järgmine kord equityt 66% ?
        E: natuke mõtlesin ja sain aru kuidas sa 33% saad: kahe lapse olemasolul on kolm varianti - PP, TT, PT; üks neist on TT ehk 33%. Aga minu arust ei saa seda ülesannet nii lahendada.
        2) See on huvitav. Hakkasin mõtlema, mismoodi saab 2/3 olla tõenäosus. Kui vaadata asja nii, et me võtame ühe kaardi kolmest ja näeme punast külge, on loogiline, et teine pool on kas valge või punane (50%). Samas kui võtta valimiks hoopis küljed eraldi: võtame ühe kaardi, mille üks külg on punane (oleme välistanud valge-valge kaardi), on meil alles kahe võimaliku kaardi peale kaks punast külge ja üks valge külg (2/3 tõenäosus).
        Samas ei oska nüüd ütelda, kumb mõtteviis on õige :P ise kaldun siiski 50% poole.
        Last edited by Kosmonaut; 27.01.11, 21:17.

Comment

• salamadner
          Julm Donk
          • Jun 2009
          • 59

Teise ülesande puhul on punase kaardi puhul 2 korda rohkem külgi, mis võivad võetud kaardi puhul näha olla. Näiteks kui sa kirjutada punastele külgedele juurde numbrid järgmiselt: punase kaardi ühele poolele kirjutad "1" ja teisele "2", valge-punasel on üks punane külg, millele kirjutad "3". Nüüd kui võtad kaardi välja ja näed punast külge võib seal olla "1" (mille puhul on teine pool punane - "2"), "2" (teine pool jälle punane - "1") või "3" (teine pool valge). 2 soodsat vs 1 ebasoodne võimalus.

EDIT (Kosmonaut): Esimese lapse sugu ei mõjutagi teise lapse sugu (see pokkeri equity jääb ka selle tõttu samaks). Siin on point selles, et ka teine laps võib tüdruk olla. 2 lapse puhul on võimalikud (soolised) variandid: poiss-poiss, poiss-tüdruk, tüdruk-poiss, tüdruk-tüdruk. Kuna lastest peab olema tüdruk kaob poiss-poiss variant ära. Edasi on vaja lihtsalt tõenäosused sisse panna (50-50 puhul on kõik sama variandid sama tõenäosusega ja vastus on järelikult 1/3).
          Last edited by salamadner; 27.01.11, 21:22.

Comment

• muruntau
            • Jan 2009
            • 4325

See kaartide ülesanne on suht üks-ühele ukse ülesandega: Saates on kolm ust, millest ühe taga on auhind. Kui külaline õigesti ära arvab, saab ta auhinna endale. Peale valiku tegemist võtab saatejuht ühe ukse valikust vähemaks, mille taga kindlasti ei ole auhinda. Nüüd saab külaline võimaluse vahetada ust, aga kas tasub?

Proovige sellele ülesandele saada vastust!

Comment

• Kosmonaut
              Grinder
              • Feb 2010
              • 584

See kaartide ülesanne on suht üks-ühele ukse ülesandega: Saates on kolm ust, millest ühe taga on auhind. Kui külaline õigesti ära arvab, saab ta auhinna endale. Peale valiku tegemist võtab saatejuht ühe ukse valikust vähemaks, mille taga kindlasti ei ole auhinda. Nüüd saab külaline võimaluse vahetada ust, aga kas tasub?

Isegi jäin mõtlema selle ülesande sarnasuse peale ja tõesti peaks olema õige vastus 2/3.

Comment

• IamAllin
                Pokkerihai
                • Aug 2009
                • 1653

ma ikka suht kindel et 50% on see kaardi oma. Selles sinu antud ülesandes ei ole vahet kas ta vahetab kohrvi ära või ei vaheta. 2 kohvrit on alles ja ühes on võit sees. Tal ei ole mingisugust vihjet kummas kohvris auhind võib olla, nii et suhteliselt savi kas vahetab.

E: nii et kuna 2 kohvrit on alles ja tal pole mingit vihjet ega midagi ning ühes on auhind siis seal samuti 50:50 ikkagi.

Comment

• Karelkorm
                  Grinder
                  • Nov 2009
                  • 856

tasub proovida nt 100 korda annaks tulemuse kaartidega

Comment

• camu
                    Super Moderaator
                    • Jan 2009
                    • 3411

Asja point oli selles, et saatejuht teab kus on auhind ning avab esimesena ukse, kus seda kindlasti pole. Mälu järgi oli vist nii.

Comment

• Godspeed_EJ
                      Klubi Liige
                      • Nov 2009
                      • 3049

Mõtle nüüd loogiliselt - sa võtad kaardi, mille üks külg on PUNANE. See tähendab, et sinu käes on kas punane/punane kaart, või punane/valge kaart. Tähendab, et ühe kaardi teine pool on punane ja teise kaardi oma valge. 50-50%

Comment

• alaska
                        forever
                        • Oct 2008
                        • 6599

Tõenäosus, et teine laps on tüdruk, on alati 50%(või see 48%), Tõenäosus, et naisel sünnivad kaks tüdrukut, on 33%.

Kui ma viskan 10 korda kulli ja kirja ja 9 korda on tulnud kull, on viimase viske puhul ikkagi 50% tõenäosus, et tuleb kull.

Comment

• salamadner
                          Julm Donk
                          • Jun 2009
                          • 59

Algselt postitas alaska Vaata postitust
                          Tõenäosus, et teine laps on tüdruk, on alati 50%(või see 48%), Tõenäosus, et naisel sünnivad kaks tüdrukut, on 33%.
                          Kui ma viskan 10 korda kulli ja kirja ja 9 korda on tulnud kull, on viimase viske puhul ikkagi 50% tõenäosus, et tuleb kull.
                          Siin on sul päris palju vigu. Esiteks, kui see laps, kelle kohta on teada, et ta on tüdruk on teine on tõenäosus 100% (pole ju öeldud, et esimene on tüdruk). Teiseks, tõenäosus, et naisel sünnivad kaks tüdruk on 25% (kui pole muid eeldusi). Viimane lause on küll õige, aga muu jutuga seosetu.

Kui mõni teist muidu ei usu, siis võin ma homme mingi lühikese programmi kirjutada, kus tehakse mingi arv (näiteks 1M) katset. Teeme mingi beti ehk veel? Võin anda 5:1 oddsid :P.

Comment

• Kosmonaut
                            Grinder
                            • Feb 2010
                            • 584

Salamander, seleta ära mismoodi sa vastuseks saad 1/3 seal tüdruku ülesandes.

Comment

• alaska
                              forever
                              • Oct 2008
                              • 6599

OK, lugesin ingliskeelseid vastuseid sellele ja ikka ei saa aru. Öeldakse et võib naisel võib sündida neli varianti lapsi:
                              poiss-tüdruk
                              tüdruk-poiss
                              tüdruk-tüdruk
                              poiss-poiss.

Kuna üks on tüdruk, siis P-P langeb ära, ja jääbki 33,3%. Minu küsimus, miks on Poiss-tüdruk varianti kaks korda? See sündmus on ju sama lähteülesannet lugedes? Samahästi võiks ju kaks korda tüdruk-tüdruk arvesse võtta, sest üks on ju obv vanem kui teine?

Comment

• muruntau
                                • Jan 2009
                                • 4325

Algselt postitas alaska Vaata postitust
                                Tõenäosus, et naisel sünnivad kaks tüdrukut, on 33%.
                                Tõenäosus, et naisel sünnivad kaks tüdrukut on siiski 25%. Siit see 33% lõppvastuses tulebki.

Edit: Tõenäosus, et lapsed on eri soost on 2x tõenäolisem, kui et mõlemad on tüdrukud (või et mõlemad on poisid), see peaks ju ometi olema arusaadav? Kui see on arusaadav ei tohiks enam mingisugust küsimust olla.
                                Last edited by muruntau; 28.01.11, 09:40.

Comment

Working...