Eluaegne vanglakaristus või surmanuhtlus?

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • leits
    Hundinui
    • Apr 2009
    • 9562

Re: Eluaegne vanglakaristus või surmanuhtlus?

igav teema

Comment

• Vandalar
      Pokkerihai
      • Oct 2008
      • 3577

Fakk ma unustasin Google'i täitsa ära :(

Comment

• taiki
        Julm Donk
        • Dec 2009
        • 74

Algselt postitas nikitheone
        minu arust on küsimus selles, et kui sa oled tapnud kellegi (või muu raske kuritegu), siis mis on õiglane karistus.
        Maybe siin seisnebki meie põhimõtteline erinevus. Karistamine karistamise pärast on mõttetu minu jaoks. Küsimus on selles mis on parim viis edasi minna, kuritegu on tehtud, seda enam tagasi võtta ei saa(kui on rahaline kahju siis selle hüvitamist tuleks muidugi sundkorras nõuda). Mis on parim moodus saavutamaks seda, et midagi sellist enam ei juhtuks. Kui kuritegu on nö väike kõrale astumine ja inimene võiks pealea seda ühiskonda tagasi lasta, olles võrdlemisi kindel, et nad ei soorita enam uut kuritegi, siis saab seda ka teha. Karistamise eesmärk peab olema sama sündmuse uuesti juhtumise vältimine. Mõnel korral on kuritegu nii ränk, et ei saa antud isikut "elus" osalema lasta. Oletetame, et sellest mis kurjategijaga saab on täiesti pohh meil, kas sureb või elab, aga igatahes on vaja ühiskonnast eemaldada jäädavalt. Kui nii mõelda(ma tean, et me nii ei mõtle, ei ole vaja teha postitust et mooraal jms...), siis raha ja muude faktorite kaalumisel oleks kindlasti parem eluaegne vangistus.

see ajab küll närvi, kui mingi purjus roolijoodik kaldub vastassuunda, sõidab 3 tonti surnuks ja saab 3 kuud šokivangistust. IMO kui karistuseks oleks surmanuhtlus, teinekord ei mindaks nii kergelt rooli taha.
        Pole küll ekstensiivset uuringut teinud, aga pole kuulnud, et roolijoodikust mõrvar oleks saanud 3 kuud. Klassikaline näide jällegi sõnadega mängimisest, seda olen tihti näinud, eriti religiooni teemadel arutlemisel. Sa ehitad kaardimaja, et keegi peaks saama aint 3 kuud selle eest, ja siis lööd selle pikali surmanuhtlusega. Kui aint nende kahe vahel valida siis jah surmanuhtlus oleks vast isegi parem variant, aga teema käib surmanuhtlus vs. eluaegne vangistus. Valisid lihtsalt 2 ekstreemsust, vahepealseid variante on ka. Leia inimene kes arvab, et selline karistus(3 kuud) on õiglane, ma ei usu et see oleks võimalik. Mõni lugeja aga loeb ja nõustub, ei mõtle piisavalt läbi ja ütleb endamisi "mnjh surmanuhtlust on ikkagi vaja". Tekib tunne nagu nagu mina või keegi oleks pakkunud välja, et peaks aint 3 kuud saama selline inimene, kuigi keegi seda ei arva. Vaadates seda surmanuhtlus vs. eluaegnegistus vaatevinkist, siis kas arvad, et surmanuhtlus oleks seda paremini ära hoidnud. Arvad, et purjus vend oleks mõelnud:"oh jess, surma ma ei saa, aga lähen aint eluaeg vangi, pohh see elu aeg mul, lähen purjus peaga rooli, ja kui jääbki keegi ette siis ei tõmba rooli kõrvale."? Ainuke küsimus mida on minu meelst mõtet küsida on see, et kas surmanuhtlus väldib kuritegevust paremini, kui eluaegne vangistus ning kas see kaalub üle selle, et vahel surevad süütud? Siin ongi siis meie erinevus, mina ütlen ei, sina ütled jah. Tuleks meeles hoida, et sellised karistused on ikka ennetavad meetodid, mitte tagajärgedega tegelemiseks mõeldud.

Comment

• nikitheone
          Mr. Puujalg
          • Aug 2009
          • 6446

näited: purjus inimene, 140km/h, üks vend surnud - 4 kuud (http://www.postimees.ee/?id=83186)
          alaealine vend sõitis 3 inimest surnuks - 3 kuud (http://www.jt.ee/010808/esileht/20009587.php), natuke aega hiljem uus avarii (http://www.epl.ee/artikkel/452215)

ja me räägime erinevatest asjadest.

edasi minek toimub nkn, inimesi on vaja õiglaselt karistada sellise asja eest
          &quot;Money doesn&#39;t make you happy. I now have $50 million but I was just as happy when I had $48 million.&quot; <br />Arnold Schwarzenegger

Comment

• taiki
            Julm Donk
            • Dec 2009
            • 74

näited: purjus inimene, 140km/h, üks vend surnud - 4 kuud (http://www.postimees.ee/?id=83186)
            alaealine vend sõitis 3 inimest surnuks - 3 kuud (http://www.jt.ee/010808/esileht/20009587.php), natuke aega hiljem uus avarii (http://www.epl.ee/artikkel/452215)

ja me räägime erinevatest asjadest.

edasi minek toimub nkn, inimesi on vaja õiglaselt karistada sellise asja eest
            Mm, ei olnud kuulnud nendest lugudes, absoluutselt liiga õrnad karistused imo. Selge see, et aeg(tunnid) läheb edasi. Ma pooldan õiglase karistuse asemel õiget karistust.

Comment

• nikitheone
              Mr. Puujalg
              • Aug 2009
              • 6446

kas siinkohal ei olegi õige=õiglane?
              &quot;Money doesn&#39;t make you happy. I now have $50 million but I was just as happy when I had $48 million.&quot; <br />Arnold Schwarzenegger

Comment

• taiki
                Julm Donk
                • Dec 2009
                • 74

kas siinkohal ei olegi õige=õiglane?
                Nu ma arvan, et õiglane karistuse all mõeldakse rohkem, et umb varastad midagi ja siis peaks olema sulle teatud karistus, sest see mis sa tegid on paha paha. Õige all mõtlen ma karistust, et vältida kuritegu.

Comment

• Godspeed_EJ
                  Klubi Liige
                  • Nov 2009
                  • 3049

tahtlik tapmine - surmanuhtlus
                  joobes peaga kaaskodaniku surnuks sõitmine - surmanuhtlus

ülejäänud juhtumid case-by-case

Comment

• nikitheone
                    Mr. Puujalg
                    • Aug 2009
                    • 6446

lisaks pedofiilia jms ka sinna

Comment

• Godspeed_EJ
                      Klubi Liige
                      • Nov 2009
                      • 3049

Kusjuures pedofiilidel laseks ma vanglas mädaneda elu lõpuni. See ralli, mis nendega seal tehakse on kordades hullem, kui surmanuhtlus.

Comment

• Codecci
                        Luuramas Naisteturniire
                        • Nov 2008
                        • 7574

Olin kahevahel, aga hiljuti hakkasin surmanuhtluse pooldajaks peale ühe teema lugemist 2+2 's (http://forumserver.twoplustwo.com/34...ty-prison-547/).
                        Seal vend kirjutab, et enne oli ka kategooriliselt surmanuhtluse vastu, aga nähes millised elukad seal vanglas on hakkas pooldajaks.

Surmanuhtluse vastased - need "elukad" on küll eluaeg vangis, aga seal nad ei lõpeta oma terroriseerimist. Nad võivad vanglas olles kaasvange tappa, karta neil enam midagi ei ole, maksimumkaristus ju peal. Ja niimoodi terroriseeritakse kaasvange (enamasti nõrgemaid ja kergema karistuse kandjaid) oma soove rahuldades vanglas edasi. Lihtsam oleks sellised loomad siit ühiskonnast eemaldada.

Comment

• Uniquest
                          Grinder
                          • Oct 2008
                          • 615

Algselt postitas Codecci
                          Olin kahevahel, aga hiljuti hakkasin surmanuhtluse pooldajaks peale ühe teema lugemist 2+2 's (http://forumserver.twoplustwo.com/34...ty-prison-547/).
                          Seal vend kirjutab, et enne oli ka kategooriliselt surmanuhtluse vastu, aga nähes millised elukad seal vanglas on hakkas pooldajaks.

Surmanuhtluse vastased - need "elukad" on küll eluaeg vangis, aga seal nad ei lõpeta oma terroriseerimist. Nad võivad vanglas olles kaasvange tappa, karta neil enam midagi ei ole, maksimumkaristus ju peal. Ja niimoodi terroriseeritakse kaasvange (enamasti nõrgemaid ja kergema karistuse kandjaid) oma soove rahuldades vanglas edasi. Lihtsam oleks sellised loomad siit ühiskonnast eemaldada.
                          +1 just see keskkonna värk. Ma mõtlesin pigem, milline see eluaegsete vanglaelu on. Aga tegelikult on küsimus, milliseks nad kaasvangide elu teevad. Vangla on ka ühiskond. Ja meid peab see puudutama, arvestades, et mõned inimesed naasevad sealt meie ühiskonda. Tavatsetakse vanglat ju nimetada ka parandusasutuseks - mis minumeelest on jälle rõve moonutamine, et koledat asja lihtsam öelda oleks.

Comment

• alaska
                            forever
                            • Oct 2008
                            • 6599

seni kuni kättemaks on ühiskonnas hinnas, senikaua on ka selliseid elukaid.

Comment

• faronel
                              FPP Pro
                              • Jul 2009
                              • 228

Igal inimesel on oma nägemus maailmaasjadest ja eks ole mitte asjata meie veendumuste ja uskumuste aluseks hoiakud, mis baseeruvad rohkesti kas kogemuste puudumisele või lihtsalt ideoloogilistele arusaamadele. Igal inimesel on selle tõttu ka õigus omada arvamust, mis on ühtlaselt õige ja vale. Spekuleerida, kumb karistusviis kahest on väga ränga kuriteo eest õiglasem ja õigem, on juba teine asi, mis on jällegi üsna subjektiivne ja ühiskonna (inimgruppide ühisarvamuse) normidest lähtuv.

Mina olen evolutsiooni pooldaja ja ateist. Minu jaoks pole selliseid asju nagu religioose tooniga "kuri" ja "hea", minu jaoks on olemas kõigest haritud ja teadvustav inimloom, kelle kohastumuslik käitumine on kas kasulik või kahjulik nii liigile kui ka ümbritsevale keskkonnale. Kui tema käitumine on tervikliku (potentsiaalse) progressiga oluliselt vastuolus ja potentsiaalne heastav tegur on pikas perspektiivis minimaalne (radikaalne näide ehk laste sarivägistaja), siis vahetu surmanuhtlus. Otsus ei rajane printsiibile "an eye for an eye" - see on liiga labane ja primitiivne, pigem on otsus ühiskonna heaolu arvestades.

* Loomulikult olen ma selles osas natukene idealist. Kogu otsus jällegi rajaneb eeldusele, et surma mõistetakse see õige kurjategija, mitte keegi süütu. Süsteemi ebapädevus tuleb sellest analüüsist võõrandada, sest see kisub juba, tont teab kuhu (jõuame EL energiasäästlikkuse poliisideni välja pm).

* Mis tegu väärib surmanuhtlust? See peab olema case by case. Mitte kõik tahtlikud tapmised saab ühele sirgele panna (emotsionaalne reaktiivne agressiivsus vs patoloogiline instrumentaalne hedonistlik agressiivsus), mitte kõik lastevägistajad saab omavahel võrrelda.

* Ma olen pettunud, et keegi pole isegi korraks maininud narkootikumid. Kohe näha, et üks tutsajate kari koos. Narkodiiler tekitab nii palju primaarseid ja sekundaarseid probleeme: sõltlaste olemasoleva düsfunktsionaalse eluviisi toetamine, uute sõltlaste tekitamine, sõltlased omakorda panevad toime kuritegusid (vargused, röövid, tapmised ja seda kõike tutsuraha pärast). Kes hakkab siin moraalselt vaidlema, et narkodiiler ei vastuta selle eest, mis juhtub edasi - think again: he is the one who allows it all happen in the first place. Aga noh, jällegi, case by case, noor vaene poiss, kes läks vanemate survel "raha teenima" või ülbe 40 aastane Columbia drug lord.

Comment

• Sass
                                Bännitud
                                • Dec 2008
                                • 1889

Ise laseksin süüdimõistetutel valida kas elaegne või surmanuhtlus, kuid kohe kindlasti mitte surmanuhtlus. Nagu taiki siin juba rääkis siis sellel on 1 ja väga kindel põhjus ja just sellepärast juba tükk aega ei euroopas ega kuskil mujal arenenud maades ei kasutada surmanuhtlust kui karistust. See üks ja väga kindel põhjus on see, et kõiki maailma kohtusüsteeme juhib Inimene, ning inimesed on ekslikud. Nagu taiki tõi näiteid on väga kerge lavastada süüdi keegi kes pole süüdi ning kui talle määratakse surmanuhtlus mis kohe täide viiakse pole tal võimalustki ennast kaitsta. Sellepärast ma ei ole surmanuhtluse poolt ka. Ja isegi praegu võib olla inimesi vanglas kes on tegelikult süütud.

To neile kes on surmanuhtluse poolt: Kui lambist lavastatakse teid mingis kuriteos süüdi mida te teinud ei ole ning te vastupidist tõestada ei suuda ning teid saadetakse hukkamisele. Kas te sii soleksite ka surmanuhtluse poolt või muudaksite kohe oma meelt?

See võib juhtuda igaühega meist. Kuigi tänapäev on nii arenenud juba et 99% juhtudest saadakse õige süüdlane kätte ei ole see alati nii.

Comment

Working...