Eesti Naine on Eesti vanim ja suurim naisteajakiri, mis portreteerib ajastule märgilisi persoone ning kirjutab kõigest, mis on naise elus oluline, aidates samal ajal väärtustada naist ennast ja ka naisi meie ümber. Ajakiri Eesti Naine on teenäitaja julgustades naisi tegutsema, seisma enese heaolu eest, tegelema enesearenguga ning käima ajaga kaasas.
Suht tilti ajav naine tundub, õige lüke need õlled koju tuua.
mul naine keelas suitsetamise ära , ise olin ka 50-50 et kas teen , nüüd mingi päev läksin ostsin suitsu , naine insta tiltis aga mul suht savi las ta on :D
mul naine keelas suitsetamise ära , ise olin ka 50-50 et kas teen , nüüd mingi päev läksin ostsin suitsu , naine insta tiltis aga mul suht savi las ta on :D
kusjuures ise sain alles peale suitsetamise lõpetamist aru kui sitt lõhn on inimestel juures kes värskelt suitsult tulnud. Joomisega veel see, et iga päev 24h ei küta jooki sisse et parmotikas küljes oleks, aga suitsu teeb ikka ju terve päeva vältel. Pane endale lõhnakuusk taskusse, vaata kas naine vingub veel, soovitan "New car smell" või siis kui oled eriti vinge vend "Black Leather".
kusjuures ise sain alles peale suitsetamise lõpetamist aru kui sitt lõhn on inimestel juures kes värskelt suitsult tulnud. Joomisega veel see, et iga päev 24h ei küta jooki sisse et parmotikas küljes oleks, aga suitsu teeb ikka ju terve päeva vältel. Pane endale lõhnakuusk taskusse, vaata kas naine vingub veel, soovitan "New car smell" või siis kui oled eriti vinge vend "Black Leather".
Ma eelistan "pole 5 päeva pesus käinud" kuuske , trumpab suitsu haisu snap üle
TULINE TAKSOBISNIS Taksoärimeeste arveteklaarimine tõi Paidele üleöö maffialinna kuulsuse.
„Kumb meist kahest peale jääb, saab enda kätte monopoli kogu maakonnas ja valitseb nagu Eesti Energia!“
Staažikas taksojuht ja ettevõtja Tarmo Piiskoppel istub Paide keskväljakul päevinäinud Mazdas ja ahmib hamburgerit, endal suunurgad ketšupikastmega koos.
Väikefirma juhile omaselt keerab Piiskoppel ka ise taksorooli. Kliente, kes poodi, haiglasse või Mäo bussiterminali sõita soovivad, jagub Paidesse isegi pühapäeval.
Klientuur on Paides vaheldusrikas. „Mõnikord sõidan kuu lõpus nii, et rattad on maast lahti! Tädid panevad raha kokku ja sõidavad taksoga poodi. Nii ei pea raskeid kotte koju tassima,“ räägib Piiskoppel.
Vahel vajavad transporti nädalavahetuseks koju pidutsema tulnud ehitusmehed. Hommikul ärgates on nad bussi maha maganud ja vajavad küüti Tallinnasse. Taksosõit sadamasse maksab sada eurot.
Aastavahetuse paiku olid kõik Järvamaa taksod 12 tundi järjest vahetpidamata sõidus. Taksojuhtidel polnud mahti isegi söögipausi teha. „Kõiki soovijaid ei jõudnud ära teenindadagi," ütleb Piiskoppeli kolleeg Johannes. "Tunni aja jooksul tehti 36 vastamata kõnet."
Asjaolu, et järvakad enam poes ka jala ei käi, ongi suuresti Tarmo Piiskoppeli teene.
Kaks aastat tagasi kuulis ta, et 8500 elanikuga Paides pole ühtegi taksofirmat. Kirikuäärne taksoparkla seisvat juba aastaid tühjalt. Virumaa ärimehele tundus asi kummaline ning ta tuli asja kohapeale kontrollima. Tegi väikelinnale paar tiiru peale ja mis selgus – polegi ühtegi taksot!
Rakveres, kus Piiskoppel seni tegutses, töötab mõnekümmend taksot. Ka Paidest hulga väiksemas linnas Tapal on neli autot. Piiskoppel hankis Paide linnavalitsusest kärmelt veoloa ning juba esimesest päevast peale hakkas äri tööle. Ootamatu edu süstis mehele aina lootust juurde. Rakvere jäi sinnapaika ja taksoärimees kolis kõik kolm autot Paidesse.
Tänaseks on autodest alles ainult üks.
Kolme kuu jooksul põlesid kaks Paide Taksole kuuluvat Volkswagenit vanarauaks.
Kas keegi haub taksoärimehele kättemaksu? "Siin pole mingit küsimust," plahvatab Piiskoppel, "ma olen neil nagu pind perses!“
„Nende“ all peab Piiskoppel silmas konkurente. Pool aastat pärast äri avamist ilmus Paide keskväljakule universaalkerega Ford, plafoon katusel ja taksokleepsud küljes. Piiskoppel oli saanud Järva Takso näol esimese konkurendi. Seda firmat juhivad vennad Roman ja Sergei Šeršnjov.
Vennad oskavad äri teha. Seda on kaugelt näha. Šeršnjovid pakuvad taksoteenust uuemate sõidukitega kui Piiskoppel, küsivad kilomeetri pealt 30 senti vähem, teevad tublisti rohkem reklaami ja sõlmivad koostöölepinguid üha uute ettevõtetega.
Lisaks linlastele veab Järva Takso ka Paide pitsat, mis on tuntud üle Eesti. Tänaseks on nad Piiskoppelilt üle ostnud juba kaks naisjuhti ning valmistavad ette uue auto ostu. Moodsa ettevõttena mõtleb Järva Takso roheliselt ja panustab ennekõike elektriautodele.
Kell üks voolabki taksoparki kohale luksuslik mustavärvi Mercedes. See kuulub nooremale vennale Romanile.
„Sidjet!“ lõugab ta kõrvalistmel urisevale Brightonile. Ameerika Staffordshire’i terjer teevat vahet sõpradel ja vaenlastel. Ajakirjanikku nähes hakkab koer närviliselt niutsuma.
Hetke pärast on Romani hääl jälle leebem. Konkurendi taksopõletamise jutt ajab teda naerma. „Selleks, et midagi väita, tuleb kõigepealt minna kohtusse,” praalib Roman.
Oktoobris Paide politseijaoskonna juhiks asunud Margus Toomsalu ei saanud uue ametiga nädalatki kohaneda. Äkki tabas väikelinna järsk kuritegevuse laine. Naabermaakonnast ilmus kohale neljaliikmeline vargapunt. Nad rüüstasid garaaže ja varastasid suures koguses tehnikat. Tänavatel tuli lahutada kohalike rusikakangelaste veriseid poksimatše. Ja lõpuks taksopõlengud, mis taastasid juba ununema kippunud mälupildid 1990ndate verisest pealinnast, kus gängsterid süütepudelite abil arveid õiendasid.
Paide elanikud on rahuliku eluga harjunud, iga pisemgi rattavargus pälvib tähelepanu. Nüüd sattus linn õhtustes krimiuudistesse.
„Nagu väike Chicago!“ muigab Toomsalu ja raputab pead. „Esialgu ehmatas ära.“
Süütamised on uurijate jaoks üks keerulisemaid kuriteoliike. Enamus tõendamismaterjalist hävib tules ning harva jõuab mõni juhtum süüdimõistva kohtuotsuseni. Detsembrikuise süütamise uurimist pärssisid ka miinuskraadid. Uurijad pidid enne proovide võtmist auto üles sulatama.
Politseijuht Toomsalu ei taha reeta, millist versiooni nad tõenäoliseks peavad ja kas süütamises on põhjust kahtlustada konkureerivat taksofirmat. „Esialgu ei ütle parem mitte midagi.“
Fakte on politseil vähe. Süütamine leidis aset varahommikul, mil väikelinnas polnud liikvel ühtegi hingelist. Kirikuäärne parkla pole ühegi turvakaamera vaateväljas. Taksojuht Raivo Naeris, kes õnnekombel autost eluga pääses, oli süütamise hetkel unesegane ega mäleta hommikupoolikust suurt midagi.
Raivo palub endale õnne soovida, sest eelmisel esmaspäeval oli tema kolmas sünnipäev. Mõned aastad tagasi vähist paranenud Raivo elu rippus piltlikult öeldes juuksekarva otsas. Olnuks tal turvavöö kinni, poleks Raivo ehk tulest pääsenudki.
„Tundmatu meesrahvas. Küsis, kas sõita saab. Ütlesin, et saab ikka. Järgmisel hetkel lendasid leegid mööda salongi laiali ja hüppasin autost välja,“ meenutab autojuht.
Politseinike sõnul jooksis süütaja ühte kõrvalisse hoovi, kus teda ootas auto. Rehvijäljed värskel lumel viisid Tallinna-Tartu maanteele Mäekülla ning kadusid.
Õhtul koju jõudes jõi Raivo ära pudeli viina ja tutvus internetis süütepudeli valmistamise õpetusega.
Järgmisel hommikul polnud pohmelli ollagi. Juhtunut meenutavad tänaseni põletushaavad tema paremal käel.
Arstid soovitasid Raivol mõneks ajaks koju jääda ja ennast ravida, aga sel nädalal on ta tagasi tööl. „Kodus hakkab igav,“ põhjendab ta.
Paar tundi hiljem saabub taksoparklasse firma omanik Sergei. „Aga võib-olla pani Tarmo ise oma autod põlema?“ muigab ta kavalalt.
Sergei märgib teadvalt, et Piiskoppeli firmal on ligi 5000 euro suurune maksuvõlg. Oktoobris pani maksu- ja tolliamet tema autodele käsutamispiirangu, et ärimees ei saaks oma vara müüa enne, kui võlg riigi ees tasutud.
Piiskoppel raiub aga vastu, et võlg on ajutine. Kulud tekkinud Türile lainemisest. Ta võtnud tööle üheksa taksojuhti, aga loodetud tulu Türil ei tekkinud.
Seevastu Paides äri õitseb.
Isegi pärast kahte taksopõlengut pole Piiskoppel oma äriplaane muutnud. Linna peal räägitakse, et paljud kliendid on kahjutundest otsustanud Piiskoppeli firma kasuks.
Mees lubab ettevõttega jätkata niikaua, kuni meeskond teda usaldab. „Küllap see äri hakkabki nii käima, et nemad põletavad ja mina ehitan. Aga varem või hiljem saab selgeks, kes pinnale jääb. Kahele taksofirmale pole Paides kohta.“
Üllataval kombel alustas detsembris tööd veel kolmaski taksofirma, mis on Piiskoppeli tütarettevõte. Tema politseiametnikust tütar Teili Piiskoppel ei varja, et Linnuse Takso loodi konkurendi turult ülelöömiseks.
„Nüüd on Paides kolm taksofirmat, millest kaks kuuluvad ühele perele. Loodetavasti võtame neilt tegelastelt osa kasumist ära," selitab ta.
Tarmo Piiskoppeli sõnul pole välistatud, et taksode süütamised Paide linnas jätkuvad. Kuid ta ei karda.
Aga kas ta kahetseb, et Järvamaale kolis?
Piiskoppel mõtleb tükk aega. „Kurat, vist ei kahetse."
"Money doesn't make you happy. I now have $50 million but I was just as happy when I had $48 million." <br />Arnold Schwarzenegger
Comment