Kõik eestlastele populaarseks saanud Tower pokkeritoast

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • ranka
    Miljon Põhjust Kodus Olla
    • Sep 2008
    • 36444

Re: Kõik eestlastele populaarseks saanud Tower pokkeritoast

Kui maheaatomi jutt on tõsi (ei viitsinud arvudesse süveneda), siis too post on vist aasta 2008 parim mitte-pokkeriteemaline post, mis mina olen lugenud ja minu jaoks ühtlasi ka kõige suurem mitte-pokkeri level :)

Väga hea ja endal just oli plaanis lähitulevikus korter üürida ja edasi juba osta. Arvan, et sain natuke targemaks.

Comment

• Maheaatom
      Grinder
      • Oct 2008
      • 958

Algselt postitas rankapoeg
      Noojah, 30k on siis tegelikult ikkagi väga kõrgetasemeline palk, ma rääkisin lihtinimestest, kes teenivad raha toore jõuga ja kus ei toimu kunagi ülemaksmist, vaid pigem alamaksmine.. nagu ma ise :P

Ja 2m-sest laenust keskmine eestlane võib nii või naa unistada, et hea kui saab miski 700-800k laenu ja saab kuskile väiksemasse linna endale miski vanema korteri, mida ise vaikselt üles putitada.
      Ja täpselt nii ongi. Kuna ehitatud on tohutus koguses kinnisvara, mille eest loodeti omal ajal 2M saada (lisaks ületab pakkumine niigi nõudluse), aga selliste inimeste osakaal, kes sellist laenu üldse saaksid võtta on vaid mõni %, siis loomulikult kukuvad hinnad kolinal ja ma üldse ei imestaks, kui tippajal 2M maksnud kinnisvara jõuab juba järgmisel aastal 700-800K peale.

Mis on aga nõme - tarbija jaoks ei olegi muutused nii tohutud, kui esialgu paistab. Ehk ostad varem 2M maksnud korteri (intress tollal 5%) 1M eest...aga 10% intressiga; sult nõutakse 30% omafinantseeringut ja laenumakse ei tohi ületada 30% palgast. Sellise korteri ostuks on sul siis vaja 300K omafinantseeringut, 20k netopalk ja mitte ühtegi muud kohustust. Selge see et lõviosa noortest ei suudagi nii midagi osta (vähemasti mitte üksinda). Sick.

Comment

• zyxxx
        Õpihimuline Mängur
        • Oct 2008
        • 453

Maheaatomi jutuga 100% nõus. Just täpselt seda inimesed kinnisvara liisimisel endale ei teadvustagi, et esimestel aastatel ei maksta kinnisvara eest praktiliselt mitte midagi tagasi, vaid enamus kuumaksest on panga kasum.

Kasutan samuti üürikorterit ja mitte seetõttu, et pangast laenu ei saaks, vaid seetõttu et mul on vähem finantsriske - kui tahan, siis teatan kuu aega ette ja loobun korteri üürimisest.

Pangaorjuses elamine on kahjuks Eestis enamusele elustiiliks saanud ja see võib rasketel aegadel väga valusasti kätte maksta.

Comment

• alaska
          forever
          • Oct 2008
          • 6599

Ma lisaks siia veel juurde, et pangad teenivad suure osa oma kasumist siiski intressidest ja nende teenimiseks on vaja raha välja laenata. Seda sama tagatiste juttu ja vähemalt 20kilo kuupalk räägiti ka 8 aastat tagasi, see oli pankade otsus vahepeal lõdvemalt laenu anda. Varsti tuleb see otsus uuesti, pangad ei hoia oma ülemakstud ametnike armeed üleval netipanga ülekandetasude eest.

Comment

• Maheaatom
            Grinder
            • Oct 2008
            • 958

Jah, aga selleks peab olukord esmalt stabiliseeruma. Kriisi tingimustes ei saa pank riskida sellega, et tulevane küprokküla elanik ei suuda tasuda oma 3M laenu makseid, kui kuudi turuhind on langenud 1,5M peale ja lisatagatisi pole. Sest tegemist on ikka väga suurte summade ja turu tingimustes siiski mõistliku intressiga. SMS-laenukontoritel on lihtsam, sest intress on panga omast kümneid kordi suurem, laenusummad inimese kohta väikesed ja ka see kui isegi veerand laene tuleks korstnasse kirjutada, ei viiks neid pankrotti, sest ülejäänud kolmveerand kes ilusti maksvad, teevad seda "koos kirssidega".

Ning ka seda ülemakstud pangaametnikke armeed ootab tahes tahtmata ees preemiate vähenemine ja koondamine, mis toimub tõenäoliselt juba lähiajal. Mu naabrinaine on Säästumarketi juhataja ja rääkis just eile, et neile laekub hunnikutes CV-sid kõrgharidusega(!!!) töötajatelt, kes otsivad kiiresti müüja või laotöölisena tööd. Inimesed on oma soojadelt kohtadelt ära koondatud, hirmsad laenud ootavad maksmist ning tuleb vastu võtta kohselt ükskõik milline töö, et mitte riskida kodu kaotamisega. Pisut naljakas isegi, et tulevased Säästumarketi müüjad elavad uutes majades ja sõitsid veel mõned kuud tagasi "länkaritega" ringi :). Lääne-eurooplased ja ameeriklased saaksid kõvasti naerda

Comment

• Tigrano
              Administraator
              • Oct 2008
              • 7614

Mehed annan andeks, et siin Toweri teemas antud teemast pikem arutelu tekkinud on ;D Väga hea, kui suudame foorumis, selliseid tähtsaid asju arutada. Eriti meelidb, kui keegi oskab väga põhjalikult kõik ära seletada nagu seda on teinud maheaatom.

Comment

• gert23
                Klubi Liige
                • Oct 2008
                • 6695

Algselt postitas Maheaatom
                Paljude noorte seas on levinud mõtlemine, milles hinnatakse kinnisvara ostu mõttekust keskmise intressikulu järgi. Oletame, et ostad 2M maksva korteri 30-aasta peale 0-sissemaksega (intress 8%) ning pead maksma pangale kokku 15378 krooni kuus (kokku maksad pangale tagasi 5,536 milj.). Sellest on puhas intressikulu 3,536 miljonit, mis teeb iga kuu peale keskmiselt 9322.-. Kuna valdavalt võetakse laenud annuiteediga, siis maksad esimestel aastatel a´la 90% laenu ja 10% püsimakset, mis teeb laenamise alguses veel eriti kulukaks (eks arvake, kust tulevad pankade überkasumid). Ma arvan ka ise, et kui saad üürida sama raha eest samaväärse korteri, on üürimine kasulikum ja hetkel seda veel saab. NB. Arvestatud on ainult intressikulu, nii et sellel, et vara jääb lõpus sinule, pole vahet. Oma elamise soetamisel on lisaks alati täiendavad riskid (ja majanduslanguse ajal on need ikka väga suured), mida üürikorteri puhul ei ole; teisalt on jälle see kindlus, et kodu ikka sinu oma.

Seni kuni sa saad üürida korterit odavama kuumaksega kui kuluks ostu korral intressimakseteks, on kasulikum üürida. Kui vastupidi ja ohud on minimaalsed, siis on kasulik osta. Kinnisvarabuumi ajal ei ole mingit mõtet osta, vaid ikka üürida; põhjas olles jälle vastupidi, kuna vara väärtuse tõusuga jääd igal juhul plussi jne. Kui vaadata reaalsust, siis odavate korterite puhul on praeguste hindade korral isegi teatud juhul kasulikum osta, kallimate korterite puhul aga kindlasti üürida. Aga arvestades kinnisvara turu trende, ei soovitaks ma praegu küll kellelgi kinnisvara osta (v.a. mingid special diilid) kui on eesmärgiks on oma elamine luua, mitte vahetada. Ja mõistagi ei tasu ennast "lolliks" laenata. Kui sa teenid n. 30K kuus; naine on lapsega kodus ning maksad kuus 15K kodulaenu + 9K "länkari" liisingut, siis selle kuue tonniga, mis järgi jääb, just erilist pidu ei ole. Kui midagi peaks juhtuma ning sind näiteks töölt ära koondatakse, võid lõpetada varsti kodutute öömajas ja oled ikka võlgu! Elu ongi karm ja sageli ka väga ebaõiglane.

Ja lihttööline ei suuda praegu anyway mingi valemiga enam-vähem korterit osta. Pangad lihtsalt ei anna laenu. Muuseas panka huvitab peale gamblemise ka haridus ja töökogemus. 7-klassi mehed, kes vahepeal said tõesti käru lükkamise eest ehitusel 15-20K kätte, on tegelikult kõige suurem riskirühm ja nemad on esimesed, kellele laenu andmisest keeldutakse. Teine asi on väga hea oskustööline, kõrgharidusega inserner vms. - nemad on igal ajal hinnatud ning hästi tasustatud.

Sorry veelkord OT eest.
                puhas kuld!
                Küsiks ainult üle kust sa võtad 8%. Mina võtsin laenu 1,6 milkut ja minu % on 0,55 + euribor :)

Comment

• Maheaatom
                  Grinder
                  • Oct 2008
                  • 958

Algselt postitas gert23
                  puhas kuld!
                  Küsiks ainult üle kust sa võtad 8%. Mina võtsin laenu 1,6 milkut ja minu % on 0,55 + euribor :)
                  Ainuke küsimus on: millal sa selle laenu võtsid? Ma liisisin näiteks aasta aega tagasi auto - eraisikule, 0-sissemaks ja intress 0,1 + euribor - ok, ma polnud ka inimene tänavalt...aga praegu ei saa ka staazhikas panga oma töötaja sellist diili. Tänavalt tulijale lisatakse kinnisvaralaenul reeglina marginaal 3-5% (lisage sellele EURIBOR) nii mis koliseb ja see on tõesti alles viimaste kuude (pigem isegi nädalate) teema. Kui on suurem omafinantseering ja kõvad lisatagatised, siis võib jah pisut alla saada. Kui tahad kasutatud autot platsilt osta, siis lepi lausa 10% marginaaliga!

Aga 90-te alguses võeti korterilaene n. 15% intressiga. Mõistagi oli ka kinnisvara sigaodav ja inimestel avanes lõpuks ometi raha olemasolul võimalus oma kodule.

Comment

• gert23
                    Klubi Liige
                    • Oct 2008
                    • 6695

ma võtsin laenu augusti lõpp, võib-olla nüüd jah on asjad teistmoodi. Igatahes hullumeelsed protsendid :)

Comment

• Maheaatom
                      Grinder
                      • Oct 2008
                      • 958

Jah, siis olid veel "head" ajad :)

Comment

• antnx
                        Pokkerihai
                        • Oct 2008
                        • 3102

Pole see nii hull midagi. Räägin oma näitest. Oli aasta 2007 jaanuar - otsustasime perega, et tahame korteri maha müüa ja osta endale maja. Mõeldud tehtud. Tollel hetkel toimus kinnisvara buum ja korter sai päris hea raha eest maha müüdud. Sai ostetud maja ja korteri raha läks sinna alla + veel võtsime laenu 900k. Praegu on juba majas elatud aasta. Maja valmis 2007 sügis. Praeguseks hetkeks on laenu tagastatud ~200k ehk järel on 600k laenu.

Äkki kallid moderaatorid lõikavad viimased 2 lehte lihtsalt välja ja paigutavad eraldi teemasse? Seal oleks hea arutada.

Comment

• ranka
                          • Sep 2008
                          • 36444

Mulle tundub, et see teema hakkab vaikselt maha rahunema, sest siin polegi midagi enam arutada IMO :)

Comment

• Timpz
                            Pokkerihai
                            • Oct 2008
                            • 2029

See teema siin ikkagi ju Toweri pokkeritoast mitte laenudest ja muust pankadega seotud langustest

Comment

• BuildUp
                              Pokkerihai
                              • Oct 2008
                              • 2547

Aga võiks ju teha, siis mingi sellise alafoorumi või topicu äri ja muu taolise kohta.

Comment

• ranka
                                • Sep 2008
                                • 36444

Algselt postitas BuildUp
                                Aga võiks ju teha, siis mingi sellise alafoorumi või topicu äri ja muu taolise kohta.
                                Selle jaoks on alafoorum Üldiselt pokkerist ja muust

Comment

Working...