Hoiustamine

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • Pumper
    Klubi Liige
    • Mar 2009
    • 2359

Re: Hoiustamine

Tekkis üks küsimus, et kui tahan Olympicus sind leida Tolmuahv, kas siis pöördun kellegi poole a la tere, kas sina oled Tolmuahv? Ma kardan et võin random vennalt seal lõuga hoopis saada või kuidas sa seda ette kujutasid?

Comment

• pastilaa
      kuum poiss
      • Apr 2009
      • 7518

Algselt postitas Vandalar Vaata postitust
      ...
      (Klõpsa sisu nägemiseks / peitmiseks)

Comment

• Codecci
        Luuramas Naisteturniire
        • Nov 2008
        • 7574

Algselt postitas muruntau Vaata postitust
        Tavainvestor peab rahulduma aktsiate pikaajalise keskmisega, mis jääb kuhugi 10-11% kanti.
        Et see 10% kätte saada ehk saada tavainvestoriks, kaua ma pean hetkel asjaga tegelema enne kui saan üldse pihta hakata ja kui ma olen sinnani jõudnud, kui palju see nõuab mult aktiivset tegevust?

Algselt postitas Vandalar Vaata postitust
        Aga pokkerimängijana miks mitte investeerida oma talli nö- ala mida tunned, näed ära mängijad kellesse tasub investeerida- ühendad meeldiva kasulikuga. Sellisel puhul on muidugi kõige suurem riskifaktor, millega on kõige rohkem raskusi- kuidas leida mängijad keda saab usaldada :)
        See on pigem poole kohaga töö kui investeering. Ei soovita kellelegi.

Comment

• muruntau
          • Jan 2009
          • 4325

Algselt postitas Codecci Vaata postitust
          Et see 10% kätte saada ehk saada tavainvestoriks, kaua ma pean hetkel asjaga tegelema enne kui saan üldse pihta hakata ja kui ma olen sinnani jõudnud, kui palju see nõuab mult aktiivset tegevust?
          Kõige lihtsam variant eriti palju ei nõua, tuleb end mingil lihtsal määral asjadega kurssi viia, siis sõlmida pangaga otsekorraldusleping, et x€ läheb Y fondi ja Z€ läheb fondi W iga kuu ja võib asja üldse ära unustada. Seda saab väga ilusti ka täiesti passiivselt teha. Tasuks panna paari erinevasse fondi, näiteks üks arenevate turgude fond, üks arenenud turgude fond ja ehk veel mõnda riigi-, piirkonna- või tööstusharuspetsiifilisemasse fondi. Teatud hajutatus tuleb kasuks, aitab riske maandada.

Üldiselt soovitaksin panna mitte aktiivselt juhitud (st fondijuhi ja meeskonna juhitud fondi), vaid pigem otse indeksisse. Sest 80% või rohkemgi fondijuhte ei biidi turgu, sest nad ise põhimõtteliselt ongi turg. Samuti kaasnevad juhitud fondidega palju suuremad kulud, sisenemis- ja väljumistasud moodustavad tihti kokku kuni 3% (2-3 aasta intress pangas hetkel!) + veel haldamistasu, mis jääb 1% kanti aastas tihti. Iseenesest võib tunduda, et mis see 1% aastas ära maksta ei ole, aga pika peale teeb see sisse tohutu erinevuse (nt $10k 40 aasta pärast on 10% juures $452k, aga 9% juures $314k, see vahe läks fondijuhile tasudeks!). Päris absurd oli ka buumiajal kuulata Swed klienditeenindajate juttu, kes muud ei osanud soovitada kui enda maja fonde. Vene fond on tõusnud nii ja Kesk-Aasia nii palju, kui tegelikkuses läägiti indekseid ikka väga mehiselt.

Kui on investeerida suurem summa, siis ei tasu nt Swedi puhul esimese kahe korruse inimesi üldse kuulata, need ei oska muud rääkida kui kiita enda fonde, nagu loeksid mantrat. Tasub Liivalaial pigem paar korrust veel ülespoole minna (tho seal oli mõni aeg tagasi 2MEEK min summa, millega jutule sai), kuigi ma pole ka kindel kui mõistlikku juttu seal aetakse. LHV's peaks investeerimisnõustajatel veidi vähem kallutatud infot saama. Reegel siiski jääb, et tasub räige skepsisega suhtuda sellesse, kui kiidetakse enda maja fonde, sest see jutt on ALATI müügimehe jutt.
          Last edited by muruntau; 26.04.11, 22:28.

Comment

• tolmuahv
            Klubi Liige
            • Feb 2009
            • 2502

Algselt postitas Pumper Vaata postitust
            Tekkis üks küsimus, et kui tahan Olympicus sind leida Tolmuahv, kas siis pöördun kellegi poole a la tere, kas sina oled Tolmuahv? Ma kardan et võin random vennalt seal lõuga hoopis saada või kuidas sa seda ette kujutasid?
            Ei ole vaja. Ma ütlesin seda Codeccile. Ta ei saa kelleltki lõuga ja leiab mu kenasti üles. Minu eesmärk ega soov ei ole kindlasti igaühele mingit nõu minna andma. Võõrastele, poolvõõrastele ja täiesti algajatele keeldun ma isegi ühtegi konkreetset investeerimisobjekti nimetamast. Risk-reward on umbes sama, kui esimest korda pokkerit mängivale tütarlapsele kõrvalt õpetada, et stacki flopil top setiga ära. Kui käe kaotab, siis oled sina süüdi ja kogu lugu. No thanks.

100% ulmetootlus, kui just tolmuahv siseinfot ei kasuta:)
            Üldjoontes jah. Seda ei saa mitte kellelegi soovitada ja laiemas pildis on see üsna ebareaalne. Ühtegi fondi niiviisi juhtida pole võimalik. Samas, kui arenevatel turgudel riskantseid bette võtta, siis on ka minule talutava riskiga võimalik sellist tootlust sobivate asjaolude korral saavutada. Baltikumis nt. on isikliku portfelli 2a tootlus ca. 1500%. Muidugi see, mis siin toimus, oli once-in-a-lifetime-opportunity. Privador - see on nats nagu sinu tradingu portfell. Goldmani desk ei suudaks sama strateegiat järgides raha teha, sest nende maht on natuke liiga suur selleks. Aga kui sa endale sobiva strateegia leiad, siis võid siiski täiesti arvestatava kasumlikkusega kaubelda.

Comment

• muruntau
              • Jan 2009
              • 4325

Juhitud fondide puhul on veel üks teema edukustasu, ehk põhimõtteliselt % mida võetakse tootluselt kui see ületab mingi ette seatud piiri. Veel üks koht, kus fondijuhid tihti räigelt kliente lüpsavad. Tasub vaadata fondi prospektist järgi, mille alusel seda võetakse, kui seda võetakse turu tootluse ületamisel, on kõik ok. Enamasti võetakse seda siiski mingi ette seatud % ületamisel, nt kui fond tõuseb aastaga 20%, siis võetakse 3% edukustasu (kiendile jääb 17%). See on tegelikult eriti röövellik, sest see ei eelda, et fond oleks üldse turgu biitinud, st siis kaotab klient indeksile lisaks fondi läägile veel haldustasu + edukustasu jagu.

Siinkohal võin eksida, aga oli vist Avaroni fondid need, mis võtsid edukustasu ka 2009 aastal, kui fond polnud veel enda krahhieelset tippu saavutanudki! Põhimõtteliselt fondijuht kaotas klientide raha ja võttis selle eest preemiat! Et jah, tasub vaadata fondi tasude struktuuri väga hoolikalt.

Comment

• Spewmonkey
                Seina Augustaja
                • Oct 2008
                • 2293

Tolmuahv: 100% riskivaba ei ole kunagi midagi, aga 30% aastas väikese/minimaalse riskiga investeering on üsna tehtav?

Comment

• erplander
                  ekrelander
                  • Oct 2008
                  • 1029

Algselt postitas Spewmonkey Vaata postitust
                  Tolmuahv: 100% riskivaba ei ole kunagi midagi, aga 30% aastas väikese/minimaalse riskiga investeering on üsna tehtav?
                  Minu talupojaloogika ütleb, et 30% tootluse peale minnes on ka risk suurusjärgus umbkaudu 30%, võibolla mõni protsent madalam heal juhul, aga nii ta peaks laias laastus olema :) Nii et minimaalse riskiga on siiski 30% raske välja pigistada...

Comment

• Spewmonkey
                    Seina Augustaja
                    • Oct 2008
                    • 2293

Algselt postitas erplander Vaata postitust
                    Minu talupojaloogika ütleb, et 30% tootluse peale minnes on ka risk suurusjärgus umbkaudu 30%, võibolla mõni protsent madalam heal juhul, aga nii ta peaks laias laastus olema :) Nii et minimaalse riskiga on siiski 30% raske välja pigistada...
                    Aga 10% tootlusel ei ole risk 10% ja 100% keskmisel tootlusel ei ole risk ju 100% lähedale? Miks ma küsin: kuna ma ise ei ole asjadega piisavalt sina peal ja ainus inimene, keda ma enda tutvusringkonnast rahadega usaldaks, mainis, et see on enam-vähem riskivaba, siis tahtsingi võõraid objektiivseid arvamusi.

Comment

• udikaz
                      Pokkerihai
                      • Nov 2009
                      • 1946

pm codecci.

Comment

• muruntau
                        • Jan 2009
                        • 4325

30% aastas on väga kuradi riskantne. Isegi Buffeti BH saavutas tootluseks ~20% aastas ja teda peetakse parimaks investoriks läbi aegade! See juba ütleb, et isegi proffidele on selline tootlus pikas perspektiivis peaaegu saavutamatu. Seda võib saavutada aktiivse kauplemisega, aga see juba eeldab täiskohaga tööd + pead olema ikka kõvasti kirkam kriit kui keskmine tegelane börsil, kes juba iseenesest ei ole just loll inimene. Kuigi tavaline päevakauplemine, mida ka eestis mitmed harrastavad, imo nii nõudlik ei ole ja seal on 100% tootlus saavutatav teatavate mahtudeni, see on aga taas täiskohaga töö. Seega pakuks, Spew, et su tuttav on olnud börsil vähem kui 2-3 aastat ja et ta kindlasti pole oma rahadega börsikrahhi läbi teinud, muidu ta sõpradele nii reaalsusest kauget juttu ei ajaks.

Comment

• tolmuahv
                          Klubi Liige
                          • Feb 2009
                          • 2502

Algselt postitas Spewmonkey Vaata postitust
                          Kindlasti mitte. 30% aastane tootlus kvalifitseerub juba kõigi kriteeriumite järgi väga riskantseks. Kui keegi väidab, et see on riskivaba, siis jätab ta riskide osa lihtsalt rääkimata.

Samas veelkord - Risk on raskesti defineeritav suurus. Näide: Kogu majanduskriisi ajal ei olnud Eesti Telekomil mingeid probleeme oma käibe ja kasumi säilitamisega. Aga aktsia hind kukkus 50%. Ja varsti peale seda ostis TeliaSonera väikeaktsionärid sunniviisiliselt välja. Ehk kui keegi ostis 8 EUR-ga aktsiaid 2008. aastal, siis loputati ta 6 EUR-ga välja 2009. aastal. Kuigi ta valis kõige vähem riskantse ettevõtte aktsia ja ta hinnang oli õige, kui ta arvas, et ettevõte peab kriisile hästi vastu.

Teine näide: Ostes 2009. aasta I kvartalis ükskõik millist aktsiat Tallinna börsilt, oleksite ilmselt ka kõige halvemal juhul 200-300% tootlust saavutanud. Sel hetkel võis osta kõige turvalisemaid ettevõtteid naeruväärselt odava hinnaga. Ja nende ettevõtete pankrot oli sisuliselt välistatud. Olympic oli üks selline: põhjas oli aktsia hind EUR 0.3. Täna 1.5. Kui Ida-Euroopasse oleks kasvõi ainult üks kasiinooperaator alles jäänud peale kriisi, siis oleks see Olympic olnud. Ehk nende pankroti oht oli võrdne tõenäosusega, et gambling kui majandusharu äkitselt ära kaob. Ehk siis võrdlemisi vähetõenäoline.

On olemas ka investeerimistooteid, kus downside on kaetud ja upside osaliselt lahti. Neid nimetatakse investeerimishoiusteks. Sobivad nõrganärvilistele. Sisult pakub keegi lisaks konkreetsele investeeringule teile ka kindlustust. Pokkeriga võiks paralleel olla: Olete flopil top set vs mid set all-in. Keegi tuleb teie juurde ja pakub, et kui vastane oma 1-outise ära tõmbab, siis maksab teile kaotatud raha tagasi kui lubate talle võidu korral 10% potist. Ratsionaalne see pole, aga mõni võtaks vastu. Kaetud downside riskiga tooted on oma sisult samasugused. Aga neid müüakse vähem haritud klientidele suhteliselt edukalt.

Comment

• Char
                            Pokkerihai
                            • Sep 2009
                            • 1848

kes see oli kunagi siin foorumis vist, kes müüs/ostis börsil ja tegi sellise projekti? tundus asjalik-
                            linki on selle kohta? mis sellest sai?

Comment

• Rage
                              Klubi Liige
                              • Nov 2008
                              • 6853

aga äkki hoopis midagi sellist:

Comment

• privador
                                Pokkerihai
                                • Oct 2008
                                • 3951

Kristjan Kiis on suht värvikas tegelane-käis kuskil "Maamees otsib naist" saates vms

Comment

Working...